«Δεν έχει πέσει» ακόμη η Μαριούπολη λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι

«Διαφιλονικούμενη» χαρακτήρισε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας τη Μαριούπολη.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι η Μαριούπολη παραμένει διαφιλονικούμενη… Εξακολουθεί να απειλείται από αέρος, τόσο από πυραυλικές επιθέσεις όσο και από βόμβες και φυσικά οβίδες πυροβολικού», δήλωσε αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην παρούσα φάση έχουν αναπτυχθεί περίπου 76 ρωσικά τάγματα στη νότια και την ανατολική Ουκρανία, 11 από τα οποία εστάλησαν τις τελευταίες ημέρες.

Δεν παραδίδει τα όπλα η Μαριούπολη
Κόντρα σε προβλέψεις, εκτιμήσεις και απειλές, οι κάτοικοι της Μαριούπολης και οι στρατιώτες της Ουκρανίας εξακολουθούν να προβάλλουν αντίσταση, αρνούμενοι ηρωικά να παραδώσουν τα όπλα στους κατακτητές, ακόμα και μετά το τελεσίγραφο της Μόσχας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντίμτρο Κουλέμπα, είπε ότι η Ρωσία έχει πάρει την απόφασή της πλέον: να ισοπεδώσει πλήρως τη Μαριούπολη. Εξάλλου, όπως έχουν δηλώσει τοπικοί αξιωματούχοι, οι δυνάμεις της Ρωσίας ανακοίνωσαν πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν την είσοδο στη Μαριούπολη, αλλά ούτε και την έξοδο από αυτήν, σε κανέναν.

Η πλήρης κατάληψη της πόλης αυτής θεωρείται βασικό κομμάτι της ρωσικής στρατηγικής στον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως είναι ένας στόχος που ακόμα δεν έχει επιτευχθεί.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ABC, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας είπε: «Η πόλη δεν έχει πέσει ακόμη. Υπάρχουν ακόμα οι στρατιωτικές δυνάμεις μας, οι στρατιώτες μας, και θα πολεμήσουν μέχρι το τέλος. Και, αυτήν τη στιγμή, είναι ακόμη στη Μαριούπολη».

Περίπου 500-800 Ουκρανοί μαχητές κρατούν τη Μαριούπολη
Οι Ρώσοι έχουν δηλώσει αρκετές φορές ότι έχουν καταλάβει σχεδόν όλη τη Μαριούπολη, οι ουκρανικές δυνάμεις ωστόσο απορρίπτουν τους ισχυρισμούς και δηλώνουν πως ακόμα μάχονται και κρατούν κάποια εδάφη της πόλης.

Ο Τζάστιν Κραμπ, στρατιωτικός αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων ασφαλείας Sibylline, είπε στο βρετανικό BBC ότι η αντίσταση της Μαριούπολης αποτελείται από 500-800 Ουκρανούς στρατιώτες, ενάντια σε πολύ μεγαλύτερες αριθμητικά στρατιωτικές δυνάμεις.

Οχυρώνονται στο εργοστάσιο Azovstal οι Ουκρανοί στρατιώτες
Σύμφωνα με τον Κραμπ, το εργοστάσιο Azovstal, που ενδέχεται να αποτελέσει το τελευταίο προπύργιο της αντίστασης των Ουκρανών στη Μαριούπολη, είναι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να αντέξει σε μια πυρηνική επίθεση, με καταφύγια και υπόγεια τούνελ. Συνεπώς, οι Ουκρανοί «είναι καλά προετοιμασμένοι για να αμυνθούν».

Κατεστραμμένο τμήμα του εργοστασίου Azovstal, στη Μαριούπολη / AP Photo/Alexei Alexandrov
Ο στρατιωτικός αναλυτής συνεχίζει, λέγοντας πως οι Ουκρανοί μαχητές είχαν «περισσότερες από 50 ημέρες για να οχυρωθούν και να δημιουργήσουν εξόδους διαφυγής», ενώ κάνει την εκτίμηση πως αν δεν εξολοθρευτούν πλήρως, οι στρατιώτες της Ουκρανίας θα βρίσκονται οχυρωμένοι στο εργοστάσιο για πολύ καιρό, προβάλλοντας «αντάρτικη» αντίσταση.

iefimerida.gr