Δεν θα γίνουν φέτος τα παζάρια στη Ναύπακτο

Επίσημη απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας

Ο κορονοϊός χτύπησε και τα παζάρια της Ναυπάκτου. Οι συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στη χώρα με τον ιό να αναπτύσσεται σε δεύτερο κύμα, σε συνδυασμό με τον τρόπο που γίνεται η εμποροπανήγυρις, οδηγούν το δήμο Ναυπακτίας στην απόφαση μη πραγματοποίησή τους. Η «ε» σήμερα παρουσιάζει τα βασικότερα από τα δεδομένα της υπόθεσης που οδηγούν στην παραπάνω εξέλιξη, και τα οποία όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας θα αναπτυχθούν στο δημοτικό συμβούλιο της επόμενη εβδομάδας. Εκεί αναμένεται να παρθεί και η τελική απόφαση, χωρίς σήμερα να υπάρχει κάτι που να δείχνει… ανατροπή των δεδομένων. Έτοιμοι δηλώνουν στο δήμο, έχοντας ήδη κλείσει την τρύπα στα οικονομικά από τα μη έσοδα της φετινής χρονιάς.

Παίρνοντας τα δεδομένα με σειρά θα πρέπει καταρχάς να σημειώσουμε ότι η καθιερωμένη εμποροπανήγυρη της Ναυπάκτου, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις 26 Οκτωβρίου έως και τη 1 Νοεμβρίου στο ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Γριμπόβου, βάσει όλων όσων ο δήμος έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια του αποτελεί μία διοργάνωση η οποία δεν μπορεί να προχωρήσει για τη φετινή χρονιά, για λόγους που προκύπτουν από το ρεπορτάζ μας και θα αναλύσουμε διεξοδικά. Η φιλοσοφία αυτών, αλλά και η τελική απόφαση για το τι μέλει γενέσθαι αναμένεται να παρθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά από εισήγηση που θα κάνει το Αυτοτελές Τμήμα Αδειοδοτήσεων, Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων και Απασχόλησης, το οποίο θα πρέπει να σημειώσουμε ακόμα πως έχει προχωρήσει τις διαδικασίες Μίσθωσης της Λυόμενης Κατασκευής και του εξοπλισμούς των παζαριών, μετά από την τεχνική έκθεση των αρμόδιων τμημάτων του δήμου.

Οι αποστάσεις και οι απολυμάνσεις

Στο δήμο, περνώντας στα δεδομένα που ισχύουν και που φαίνεται πως οδηγούν στην απόφαση ακύρωσης της φετινής διοργάνωσης, εστιάζουν αυτή τη στιγμή στην υπουργική απόφαση του Ιουλίου, η οποία θέτει όρους και προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση αντίστοιχων παζαριών, με στόχο όμως ταυτόχρονα τη μη διασπορά του κορονοϊού. Βάσει αυτών θα πρέπει οι θέσεις των εμπόρων να έχουν ελάχιστη απόσταση η μία από την άλλη τρία μέτρα, ενώ ταυτόχρονα ο δήμος θα πρέπει να μεριμνήσει αφενός για την τοποθέτηση σε πολλά σημεία συσκευών απολύμανσης, και αφετέρου να πραγματοποιεί απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων με το τέλος της κάθε ημέρας. Επί των δύο τελευταίων, σύμφωνα με πληροφορίες της «ε», η Δ/νση Περιβάλλοντος του δήμου ενημέρωσε το αρμόδιο Τμήμα πως το κόστους τους αναμένεται να ξεπεράσει τα 40.000 ευρώ, θέτοντας παράλληλα στο απαντητικό της κείμενο τον προβληματισμό για το κατά πόσο είναι αποτελεσματική η απολύμανση κάθε βράδυ, πάντα ως προς το στόχο της μη διασποράς του ιού, και με δεδομένο φυσικά ότι ο κόσμος που επισκέπτεται τα παζάρια είναι χιλιάδες και εναλλάσσεται στην πορεία της ημέρας.

Οι έμποροι και οι εργαζόμενοι των υπηρεσιών

Σε συνέχεια του παραπάνω προβληματισμού, οι άνθρωποι του δήμου αναμένεται να καταθέσουν στο δημοτικό συμβούλιο που θα λάβει την απόφαση και μία σειρά ακόμα από ζητήματα, που στο σύνολό τους οδηγούν στη μη πραγματοποίηση για φέτος των παζαριών. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται το ότι για παράδειγμα έρχονται στην πόλη έμποροι από διάφορα σημεία της χώρας, πολλά εκ των οποίων είναι ήδη επιβαρυμένα επιδημιολογικά, ενώ σοβαρό και αρνητικό στοιχείο είναι το ότι καθημερινά τόσο στο χώρο, όσο και για την ίδια τη διοργάνωση, θα πρέπει να εργάζονται και να έρχονται σε επαφή με τον κόσμο υπάλληλοι του δήμου, αλλά και σημαντικών υπηρεσιών της πόλης (πχ αστυνομία, πυροσβεστική, λιμενικό), οι οποίοι θα είναι εκτεθειμένοι στο κίνδυνο, με ότι μπορεί στη συνέχεια να συνεπάγεται αυτό και για τους ίδιους, αλλά και για ολόκληρο το μηχανισμό.

Η εξέταση των στοιχείων οδηγεί το δήμο στο συμπέρασμα πως τα παζάρια είναι ένας χώρος συνάθροισης χιλιάδων ανθρώπων, άρα και κατ’ επέκταση μια σημαντική εστία μετάδοσης του ιού στην περίπτωση που αυτός κάνει την «εμφάνισή» του. Τί θα σήμαινε λοιπόν για την πόλη, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της μία έξαρση μέσω αυτής της διοργάνωσης; Στο ερώτημα αυτό κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια, όλοι όμως μπορούν να φανταστούν τις συνέπειες σε πολλούς τομείς. Επίσης, δεν θεωρείται αμελητέο το ότι χρονικά η διοργάνωσή της εμποροπανήγυρις συμπίπτει με τις εκτιμήσεις των ειδικών με το δεύτερο κύμα της πανδημίας που ήδη έχει δώσει τα πρώτα δείγματά του.

Δεν συμφέρει οικονομικά

Πέραν όλων τα αντικειμενικών ζητημάτων που αφορούν στην πιθανότητα μετάδοσης του ιού, με ότι συνέπειες έχει αυτό για την πόλη, οι άνθρωποι του δήμου εξετάζουν βάσει των δεδομένων και τα οικονομικά στοιχεία που φέτος έχει μία τέτοια διοργάνωση. Για παράδειγμα, ο περιορισμός των τριών μέτρων απόσταση του ενός εμπόρου από τον άλλο, σημαίνει αυτομάτως πολύ λιγότερα έσοδα για το δήμο από εκείνα των προηγούμενων ετών. Με τα έξοδα όμως για τη διοργάνωση να μην είναι λιγότερα από τα άλλα χρόνια, και μιλάμε για τα πάγια έξοδα που έχει αυτή (πχ κατασκευή, φύλαξη, μίσθωμα χώρου κλπ), συν τα 40.000 που προϋπολογίζονται οι δαπάνες για τις καθημερινές απολυμάνσεις και την προμήθεια του κατάλληλου υλικού, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα παζάρια για το 2020 δεν μπορεί να είναι ούτε οικονομικά μία συμφέρουσα διοργάνωση.

Έχει κλείσει η «τρύπα» στα οικονομικά

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Σωκράτη Παπαβασιλείου ενημερωθήκαμε καταρχάς πως ο δήμος Ναυπακτίας, στην περίπτωση που η απόφαση για την πραγματοποίηση των παζαριών ήταν θετική, θα μπορούσα κάλλιστα να τα διοργανώσει έχοντας προχωρήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή τους. Από τη στιγμή όμως που σήμερα αυτό δεν μπορεί να συμβεί, όπως εξηγήσαμε παραπάνω, το ενδιαφέρον εστιάζει στο τι σημαίνει για τα οικονομικά του δήμου η τρύπα που θα δημιουργηθεί από τη μη διοργάνωση της εμποροπανήγυρις. Όπως μας είπε ο Σ. Παπαβασιλείου, τα περίπου 150.000 ευρώ που μένουν καθαρά στα ταμεία του δήμου από τα παζάρια, και που φέτος δεν πρόκειται να έρθουν, καλύφθηκαν ήδη από τις κρατικές επιχορηγήσεις του προηγούμενο διαστήματος που στόχο είχαν την επούλωση οικονομικών πληγών λόγω κορονοϊού. Με λίγα λόγια ο δήμος Ναυπακτίας δεν έχει τρύπα στον προϋπολογισμό του, αναγκαζόμενος να αναμορφώσει τμήμα αυτού.

Οι ειδικοί είπαν «όχι»

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Παπαϊωαννίδη, αρμόδιος για τη διοργάνωση των παζαριών και εισηγητής την επόμενη εβδομάδα για το θέμα, αφού μας επιβεβαίωσε τα παραπάνω αναφερόμενα στο ρεπορτάζ, μας επισήμανε ακόμα, κι αυτό είναι σημαντικό, πως στην απόφαση της μη πραγματοποίησης συγκλίνουν και όλες οι απόψεις που έχουν παρθεί από ειδικούς στο χώρο της υγείας, αλλά και ανθρώπους που εργάζονται όλους αυτούς τους  μήνες στον κεντρικό κρατικό μηχανισμό για την καταπολέμηση της διασποράς του ιού.

emprosnews.gr