Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021: Γεγονότα, Γεννήσεις και Θάνατοι

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

354η ημέρα του έτους

Ανατολή Ήλιου: 07:35

Δύση Ήλιου: 17:10

Γιορτάζουν
Ιγνάτιος.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές
Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης
Το Μακάο γιορτάζει τα 21 χρόνια της ενσωμάτωσης του στην Κίνα ως ειδική διοικητική περιοχή.
Ημέρα Πένθους στον Παναμά για τα θύματα της εισβολής των Η.Π.Α. στην χώρα στις 20 Δεκεμβρίου 1989.
Εθνική Ημέρα Σανγκρία στις Η.Π.Α. Οι Αμερικανοί τιμούν το ισπανικό κρασί που πίνεται και ως αναψυκτικό,ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Χριστιανικό Εορτολόγιο
Ορθόδοξη Εκκλησία
Ιερομάρτυρος και αποστολικού πατρός Ιγνατίου του Θεοφόρου, οσίου Φιλογονίου του από δικολόγου γενομένου πατριάρχου Αντιοχείας.
Νεομάρτυρος εκ Θάσου Ιωάννου.

Καθολική Εκκλησία
Αγίου Δομένικου, προστάτη των ανθρώπων από τα λυσασμένα σκυλιά.
Αγίου Ουρσίκινου, προστάτη των πασχόντων από αυχενική δυστονία.

 

Γεγονότα
1522 Η Άλωση της Ρόδου.
Έπειτα από πεντάμηνη πολιορκία από τις δυνάμεις του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, οι Ενετοί παραδίδουν τη Ρόδο στους Οθωμανούς, υπό όρους.

1812 Γιάκομπ και Βίλχελμ Γκριμ
Κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος με 86 παραμύθια των αδελφών Γκριμ, εν μέσω αντιδράσεων, επειδή ορισμένα από αυτά θεωρούνται ακατάλληλα για παιδιά.

1881 Χαρίλαος Τρικούπης
Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, με νίκη του Χαρίλαου Τρικούπη. Εκλέγονται και έξι βουλευτές που τάσσονται υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας: Γ. Φιλάρετος, Τ. Φιλήμων, Α. Πετσάλης, Γ. Μαυρομαράς, Α. Ρηγόπουλος και Χ. Δουζίνας. Από αυτούς, μόνο ο Γ. Φιλάρετος θα παραμείνει πιστός στις ιδέες του.

1970 Γεώργος Παπαδόπουλος
Ο δικτάτορας Γεώργος Παπαδόπουλος δηλώνει πως οι εκλογές θα γίνουν όταν αυτός, ως φορέας της εντολής του ελληνικού λαού, εκτιμήσει ότι μπορούν να γίνουν.

1977 Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ανδρέας Παπανδρέου, ζητά από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το άνοιγμα του «φακέλου της Κύπρου» και την τιμωρία των υπευθύνων της κυπριακής τραγωδίας. Η κυβέρνηση θα απορρίψει το αίτημα την επόμενη μέρα.

1995 Δημήτρης Τσοβόλας – ΔΗΚΚΙ
Ο Δημήτρης Τσοβόλας ιδρύει το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ).

 

Γεννήσεις
1802 Δημήτριος Βούλγαρης
Δημήτριος Βούλγαρης, γνωστός και με το προσωνύμιο «Τζουμπές», πολιτικός από την Ύδρα, που διατέλεσε και πρωθυπουργός, ο κυριότερος εκπρόσωπος της φαυλότητας στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας. (Θαν. 29/12/1877)

1915 Αζίζ Νεσίν
Αζίζ Νεσίν, τούρκος συγγραφέας. («Ο Καφές και η Δημοκρατία», «Έτσι ήρθαν τα πράγματα, μα έτσι δεν θα πάνε») (Θαν. 6/7/1995)

1957 Άννα Βίσση
Άννα Βίσση, κύπρια τραγουδίστρια.

 

Θάνατοι
1880 Ζώρζης Δρομοκαϊτης
Ζώρζης Δρομοκαϊτης, έλληνας έμπορος και εθνικός ευεργέτης. (Γεν. 1805)

1968 Τζον Στάινμπεκ
Τζον Στάινμπεκ, αμερικανός συγγραφέας. Τιμήθηκε με τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας (1962) και Πούλιτζερ. («Τα Σταφύλια της Οργής», «Άνθρωποι και Ποντίκια», «Ανατολικά της Εδέμ») (Γεν. 27/2/1902)

2009 Γιάννης Μόραλης
Γιάννης Μόραλης, έλληνας εικαστικός, ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες ζωγράφους της λεγόμενης γενιάς του ’30, με πλήθος διακρίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. (Γεν. 23/4/1916)

sansimera.gr