Τη Δευτέρα συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛ.

Τη Δευτέρα συγκαλείται η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ μέσα σε έντονο παρασκήνιο για να αποφευχθούν συγκρούσεις γύρω από το ποιος θα έχει το βάρος της κοινοβουλευτικής εκπροσώπης του κόμματος μετά το θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Οι δηλώσεις Κεγκέρογλου πυροδότησαν σενάρια για μεταβατική ηγεσία

Αν και σε κομματικό επίπεδο τα πράγματα είναι σαφή και αυτό το ρόλο μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές έχει αναλάβει εκ του ρόλου του ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης, εντούτοις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο φαίνεται πως οι δηλώσεις του κ. Κεγκέρογλου το πρωί δημιούργησαν μία σύγχυση.

«Θα λειτουργώ ως θεσμικός αρχηγός και το πολιτικό βάρος, θα έχουν οι δύο εκπρόσωποι, οι κ.κ. Κατρίνης και Σκανδαλίδης, οι οποίοι θα ασκούν νομοθετικό έργο στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου μιλώντας στον Αντ1 και πρόσθεσε: «Θα εισηγηθώ θεσμική ηγεσία και νομοθετική ηγεσία μέχρι την εκλογή, η εισήγησή μου δεν θα περιλαμβάνει εκλογική διαδικασία».

Ουσιαστικά οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύτηκαν ως υποβάθμιση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που είχαν οριστεί από τη Φώφη Γεννηματά, του Κώστα Σκανδαλίδη που είναι πρώτος της τάξη κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και του Μιχάλη Κατρίνη. Μάλιστα τροφοδοτήθηκαν σενάρια περί εκλογής νέου μεταβατικού προέδρου της ΚΟ.

Άλλοι διάβασαν τις δηλώσεις αυτές ως προαναγγελία μιας επικείμενης σύγκρουσης του Γιώργου Παπανδρέου με τον Κώστα Σκανδαλίδη καθώς ο Βασίλης Κεγκέρογλου είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Παπανδρέου για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Συνεννοήσεις εκτόνωσης της έντασης

Τελικώς μετά από τηλεφωνήματα και εκατέρωθεν συνεννοήσεις από όλες τις πλευρές μέχρι και σήμερα το μεσημέρι, φαίνεται πως τα πράγματα εκτονώθηκαν και υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία να μην ανακινηθούν τέτοια ζητήματα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας τη Δευτέρα, προκειμένου το ΚΙΝΑΛ να βαδίσει στις εσωκομματικές κάλπες χωρίς περαιτέρω εντάσεις και ανοιχτές διαμάχες γύρω από το κενό που έχει αφήσει η απώλεια της Φώφης Γεννηματά.

Έτσι ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης θα συνεχίσει να καλύπτει το κενό του επικεφαλής σε κομματικό επίπεδο και ο Κώστας Σκανδαλίδης θα έχει το βάρος της κοινοβουλευτικής εκπροσώπης του ΚΙΝΑΛ και στις μάχες εντός βουλής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μέχρι την εκλογή νέου αρχηγού ενώ ο κ. Κεγκέρογλου θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα που αναλογούν στο ρόλο του ως γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Κανονικά οι εσωκομματικές κάλπες στις 5 Δεκέμβρη

Από ότι φαίνεται δεν τίθεται θέμα αναβολής των εκλογών και οι κάλπες για νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ θα στηθούν κανονικά στις 5 Δεκέμβρη (πρώτος γύρος) και αν χρειαστεί στις 12 Δεκέμβρη για το δεύτερο γύρο.

Επιμένουν στις υποψηφιότητές τους

Σε αυτό το πλαίσιο οι έξι υποψήφιοι θα συνεχίσουν κανονικά στην κούρσα για την ηγεσία με την πλευρά Χρηστίδη να διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του από τη μάχη για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Χρηστίδης σημείωσε ωστόσο ότι «τις επόμενες ημέρες θα μπορούμε να συζητήσουμε λίγο πιο νηφάλια. Όσα ζήσαμε είναι γεγονότα, είναι δεδομένα τα οποία μας επηρεάζουν. Θα κουβεντιάσουμε όλοι οι συνυποψήφιοι και με τη βάση, για να δούμε τι ακριβώς πρέπει και μπορούμε να κάνουμε, για να εγγυηθούμε την ενότητα και την προοπτικής της παράταξης. Όταν έρθει η ώρα να μιλήσουμε για την πολιτική, θα μιλήσω κι εγώ καθαρά».

Ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε αναφορικά με τη δική του υποψηφιότητα ότι «θα πάω έως το τέλος» επισημαίνοντας ότι συνεχίζει να κινείται με ορίζοντα το αρχικό χρονοδιάγραμμα των εκλογών.

«Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε κανονικά και εμείς δουλεύουμε τους στόχους μας έως τις 5 και 12 Δεκεμβρίου και πορευόμαστε με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα με τις θέσεις και τις προτάσεις που έχουμε για την επόμενη ημέρα».

in.gr