Διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας: Το βράδυ η νέα συνάντηση στη Λευκορωσία

Οι Ρώσοι τινάζουν στον αέρα τις συνομιλίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα συνάντηση Ρωσίας – Ουκρανίας στο έδαφος της Λευκορωσίας ενδεχομένως να διεξαχθεί σήμερα το βράδυ.

Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων για τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία έχει πάρει διαστάσεις θρίλερ λόγω της συνέχισης των σφοδρών επιχειρήσεων από την ρωσική πλευρά για την κατάληψη κρίσιμων στρατηγικής σημασίας στόχων.

Και ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων για τον οποίο δεν υπάρχει αισιοδοξία για έκβαση θετικού αποτελέσματος, θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή Μπρεστ, στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, η Ρωσία φέρεται να ζήτησε από την Ουκρανία να δεσμευτεί για το «ουδέτερο καθεστώς» του Κιέβου και να οργανώσει δημοψήφισμα για αυτό το θέμα. Εκτός από αυτό, η ρωσική πλευρά ζήτησε από την Ουκρανία να αναγνωρίσει τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στα διοικητικά σύνορα των αντίστοιχων περιοχών και να αποσύρει το αίτημά της να επιστραφεί η Κριμαία στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζήτησε από την πλευρά της την κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της.

Οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας διεξήχθησαν τη Δευτέρα. Οι συνομιλίες διήρκεσαν πέντε ώρες. Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας ήταν ο βοηθός του προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα ότι η ρωσική αντιπροσωπεία ήταν έτοιμη να συνομιλήσει με την ουκρανική πλευρά για όσο διάστημα χρειαστεί για να επιτευχθούν συμφωνίες. Είπε επίσης ότι οι αντιπροσωπείες είχαν προκαταρκτικά συμφωνήσει να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος συνομιλιών στη Λευκορωσία.

Οι Ρώσοι τινάζουν στον αέρα τις συνομιλίες

Την ίδια ώρα που οι συνομιλίες του δεύτερου γύρου βρίσκονται στα σκαριά, η Ρωσία, που φαίνεται να ξεμένει από χρόνο, συνεχίζει το ανελέητο σφυροκόπημα περιοχών κρίσιμης στρατηγικής σημασίας. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι γιατί η Ρωσία θέλει να προσέλθει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έχοντας ισχυροποιήσει την θέση της στο πεδίο της μάχης, με την Ουκρανία την ίδια ώρα να ζητά επανειλημμένος την κατάπαυση του πυρός.

Σκοπός των Ρώσων, όπως μαρτυρούν και οι δορυφορικές εικόνες από τα στρατιωτικά κομβόι δεκάδων χιλιομέτρων είναι να μπορέσει να πολιορκήσει το Κίεβο πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε συνομιλία. Παράλληλα, προβληματισμό γεννά η δήλωση του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο σχετικά με την προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στον ουκρανικό πόλεμο τονίζοντας ότι «πανίσχυρες δυνάμεις θέλουν να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις Μόσχας-Κιέβου-Κιέβου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!Η ουκρανική πλευρά καθ’ όλη την διάρκεια της χθεσινής ημέρας προσπάθησε να βάλει ένα φρένο στην ρωσική «πολεμική μηχανή» προκειμένου να συνεχιστούν οι προσπάθειες λύσης μέσω της διπλωματίας, ζητώντας από τον πρόεδρο Μπάιντεν να μεσολαβήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ το ίδιο αίτημα έχει τεθεί από την ουκρανική διπλωματία και προς την πλευρά της Κίνας.

pronews.gr