Ο διάσημος σεφ Heston Blumenthal στη Ναύπακτο

Πως είναι να προσπαθείς να ικανοποιήσεις έναν σεφ, το εστιατόριο του οποίου έχει τρία αστέρια «Μισελέν» και ανακηρύχθηκε το καλύτερο στη Μεγάλη Βρετανία; Αναμφισβήτητα αποτελεί πρόκληση και…την αντιμετώπισε ο Δημήτρης Φάκαλος πριν από λίγα 24ωρα.

Ο Πατρινός επιχειρηματίας του κλάδου κέτερινγκ συνάντησε τον Έστον Μπλούμενταλ, ιδρυτή των εστιατορίων «Φατ Ντακ», σε κοινωνική εκδήλωση στη γειτονική Ναύπακτο.
Το «Φατ Ντακ» είναι ένα από τα τέσσερα βρετανικά εστιατόρια με τρία αστέρια «Μισελέν». Στην ίδια εκδήλωση ήταν καλεσμένος και ο ελληνικής καταγωγής Τέρι Κανδύλης, ο οποίος ανακηρύχθηκε κορυφαίος σομελιέρ στην Μεγάλη Βρετανία για το 2016-2017.
Το μενού ήταν αμιγώς ελληνικό και μεταξύ άλλων περιλάμβανε: Σιροπιαστά ρολάκια με κατσικίσιο τυρί, μέλι, σουσάμι και μαυροκούκι, φασολάκια με παντζάρια, αλμύρα σοτέ με τοματίνια.
Ο Έ. Μπλούμενταλ δοκίμασε τις ελληνικές γεύσεις κι όταν ρωτήθηκε αν βρήκε κάτι να του αρέσει στο μενού, απάντησε: Παντού μπορείς να βρεις καλό φαγητό…Σε συζητήσεις που έκανε με άλλους καλεσμένους της εκδήλωσης για την Ελλάδα και το ελληνικό φαγητό είπε ότι η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικές πρώτες ύλες και επαίνεσε το αυγοτάραχο, τον κρόκο Κοζάνης και το ελαιόλαδο.
«Είναι ωραίο – για αλλαγή – αντί να πηγαίνεις, να προσπαθείς εσύ να ικανοποιήσεις τρία αστέριαMichelin….. Μεγάλη στιγμή, μέγιστη τιμή! Thanks Heston Blumenthal!» ήταν η ανάρτηση που έκανε ο Δ. Φάκαλος στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιγράφοντας την εμπειρία από την συνάντηση με τον γνωστό σεφ.
Ο Έ. Μπλούμενταλ δεν είναι μια τυπική περίπτωση σεφ. Έχει δημιουργήσει έναν γαστρονομικό κόσμο, η μαγεία του οποίου δεν υπάρχει πουθενά στον πλανήτη.

Τα εστιατόριά του και οι γαστρονομικές του εμπνεύσεις έχουν ορίσει νέα επίπεδα μαγειρικής αριστείας και νέους τρόπους θεώρησης των τροφίμων. Έχει τιμηθεί με το βραβείο του ιδρύματος Τζέιμς Μπίαρντ, για το «καλύτερο βιβλίο μαγειρικής», ενώ έχει παρουσιάσει δική του τηλεοπτική εκπομπή στο «Κανάλι 4» για αρκετά χρόνια και αρθρογραφεί για την γαστρονομία.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ