Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται

Ο δείκτης τιμών τροφίμων FAO σημειώνει για 11η φορά συνεχόμενη μηνιαία αύξηση κατά τον Απρίλιο – Νέες προβλέψεις δείχνουν αύξηση της παραγωγής σιταριού και αραβοσίτου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι διεθνείς τιμές των βασικών ειδών διατροφής αυξήθηκαν για 11ο συνεχή μήνα τον Απρίλιο, με τη ζάχαρη να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση και τα δημητριακά επιβεβαιώνουν την ανοδική τους πορεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο δείκτης τιμών τροφίμων κατά μέσο όρο ήταν 120,9 μονάδες τον Απρίλιο, 1,7% υψηλότερος από τον Μάρτιο και 30,8% υψηλότερος από το επίπεδο του ίδιου μήνα πέρυσι.

Ο δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές των ειδών διατροφής που αποτελούν αντικείμενο κοινής διαπραγμάτευσης, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2014 και σε ονομαστικούς όρους είναι 12% κάτω από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2011.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του αυξήθηκε κατά 3,9% κατά τη διάρκεια του μήνα και έφτασε σε επίπεδα σχεδόν 60% υψηλότερα από ό, τι τον Απρίλιο του 2020, με ανησυχίες για την αργή πρόοδο της συγκομιδής στη Βραζιλία και τη ζημιά από τον παγετό στη Γαλλία, αυξάνοντας τις ανησυχίες για το πώς θα κινηθεί η παγκόσμια αγορά ως προς τις προμήθειες.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων αυξήθηκε κατά 1,8% τον Απρίλιο, καθώς οι διεθνείς τιμές φοινικέλαιου αυξήθηκαν λόγω ανησυχιών ότι η αύξηση της παραγωγής στις μεγάλες χώρες εξαγωγής θα ήταν βραδύτερη από το αναμενόμενο.

Οι τιμές του ελαίου σόγιας και του κραμβελαίου αυξήθηκαν επίσης, ενώ οι τιμές του ηλιελαίου συρρικνώθηκαν συγκρατημένα. Ο δείκτης τιμών κρέατος αυξήθηκε 1,7% από την τιμή του Μαρτίου, με τις τιμές βοοειδών, προβάτων και χοιρινού κρέατος να υποστηρίζονται από τη σταθερή ζήτηση από την Ανατολική Ασία. Οι τιμές του κρέατος πουλερικών παρέμειναν σταθερές, αντανακλώντας γενικά ισορροπημένες παγκόσμιες αγορές.

Ο δείκτης τιμών δημητριακών αυξήθηκε 1,2% τον Απρίλιο, αντιστρέφοντας μια βραχύβια πτώση τον Μάρτιο σε 26% πάνω από το επίπεδο του Απριλίου 2020.

Οι τιμές του αραβοσίτου αυξήθηκαν 5,7% – για να φτάσουν σε επίπεδο 66,7% υψηλότερο από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα – με γνώμονα τις μικρότερες από τις αναμενόμενες προθέσεις φύτευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς και ανησυχίες σχετικά με τις συνθήκες καλλιέργειας στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και τις Η.Π.Α.

Οι διεθνείς τιμές σιταριού ήταν γενικά σταθερές, ενώ οι τιμές για το ρύζι, το κριθάρι και το σόργο μειώθηκαν.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκε 1,2% από τον Μάρτιο, με τις τιμές για το βούτυρο, το τυρί και το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη να αυξάνονται λόγω της σταθερής ζήτησης εισαγωγών από την Ασία.

e-ea.gr