Διεθνής Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να αποφευχθούν οι κυρώσεις;

Την προωθεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Όρος της Ελλάδας η συμμετοχή και της Κύπρου, στόχος η αποκλιμάκωση της έντασης έως τη Σύνοδο Κορυφής. Παρασκηνιακές συνομιλίες για προσφυγή στη Χάγη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα; Στις Βρυξέλλες στις 21 Σεπτεμβρίου ο Τσαβούσογλου.

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε Διεθνή Διάσκεψη για την κατάσταση στη Μεσόγειο εμφανίζεται ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε μια προσπάθεια αποφυγής των κυρώσεων κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Την ιδέα της Διεθνούς Διάσκεψης ο Σαρλ Μισέλ τη μετέφερε στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί τους, ενώ επρόκειτο να τη συζητήσει και με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που επρόκειτο να έχει μαζί του την Τρίτη. Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης, μάλιστα, είχαν τηλεφωνική συνομιλία την Δευτέρα, ενώ η Αθήνα θέτει ως όρο για την πραγματοποίηση της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Μεσόγειο τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία, ως γνωστόν, δεν αναγνωρίζει η Τουρκία, τη στιγμή που η Άγκυρα φέρεται να ζητά και τη συμμετοχή του ψευδοκράτους.

Είναι σαφές πως Βρυξέλλες και Βερολίνο αδυνατούν να επιτύχουν μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική έναντι της Τουρκίας, καθώς ούτε μια νέα τελωνειακή συμφωνία μπορεί να συμφωνήσουν, ούτε σοβαρές κυρώσεις να επιβάλουν, με τη χώρα μας να βρίσκεται στη μέση και να είναι πολύ πιθανό να κληθεί στο τέλος να πληρώσει το κόστος, είτε με ένα θερμό επεισόδιο ή και στρατιωτική σύγκρουση, είτε καθήμενη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με δυσμενείς για αυτή όρους.

Πληροφορίες, μάλιστα, των «Παιχνιδιών Εξουσίας», που δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν, κάνουν λόγο για παρασκηνιακές συζητήσεις, με στόχο μια προσφυγή σε Χάγη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα-ακούγεται ακόμα και το διάστημα των δυο μηνών!

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι για τις 21 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες δηλαδή πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με θέμα την Τουρκία, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, για εφόλης της ύλης συνομιλίες με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Και όλα αυτά ενώ το «Όρουτς Ρέις» πλησιάζει όλο και πιο πολύ στο Καστελόριζο…

Media group «Αgrinio 365» | Πηγή: ieidiseis.gr