Στη διευρυμένη Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ο Γ. Αποστολάκης (Photos)

Στη διευρυμένη Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ο Γ. Αποστολάκης

Στα Καλάβρυτα βρέθηκε την Παρασκευή, 31 Μαρτίου και το Σάββατο 1η Απριλίου ο Δήμαρχος Ακτίου- Βόνιτσας κ. Γεώργιος Αποστολάκης μαζί με τους υπόλοιπους 18 Δημάρχους της Δυτικής Ελλάδος για τη διευρυμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.

Σε ένα κλίμα που οριζόταν από την ιδιαίτερα θερμή διάθεση φιλοξενίας σε συνδυασμό με την άνεση και την αρτιότητα των εγκαταστάσεων του υπερσύγχρονου νέου Δημαρχείου Καλαβρύτων, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διευρυμένου Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. – Δ.Ε. την Παρασκευή 31/3 υπό την Προεδρία του Αθανάσιου Παπαδόπουλου με τον διπλό για την περίπτωση ρόλο, τόσο του Προέδρου της Π.Ε.Δ. – Δ.Ε. όσο και του οικοδεσπότη Δημάρχου.

Η συνεδρίαση έγινε εκεί μετά την δέσμευση του συμβουλίου για αποκεντρωμένη λειτουργία και παρουσία.

Εξίσου ενδιαφέροντα και σημαντικά ήταν και τα θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο.

Σαν πρώτο θέμα παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας για το επίπεδο των ψηφιακών υπηρεσιών που έχουν ενσωματωθεί στην λειτουργία των Δήμων τόσο σε συνολικό επίπεδο όσο και για τον κάθε ένα εξειδικευμένα.

Η Ψηφιακή Διακυβέρνηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομικότερη και αποδοτικότερη οργάνωση και λειτουργία των Δήμων, όσο και με την ταχύτερη και αρτιότερη εξυπηρέτηση των Δημοτών. Την παρουσίαση έκαναν οι εκπρόσωποι της εταιρίας Data Consultants κ. Θ.Λουλούδης και κ. Β.Κασιόλας.

Στη συνέχεια η συζήτηση επικεντρώθηκε στο επίκαιρο προγραμματικό εργαλείο που θα εφαρμοσθεί τα επόμενα χρόνια στην ανάπτυξη της Περιφέρειας και αφορά όλους τους Ο.Τ.Α.

Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (Ο.Χ.Ε.) αποτελούν εργαλείο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών συγκεκριμένων χωρικών ενοτήτων.

Οι περιοχές αυτές είτε παρουσιάζουν συγκεκριμένα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνολικό τρόπο είτε διακρίνονται από σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και να μεγιστοποιηθούν με βάση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο.

Στους στόχους της χωρικής στρατηγικής κάθε περιοχής περιλαμβάνονται η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και απασχόλησης, η με κοινωνικούς όρους βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών και η διατήρηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος με βάση την αειφόρο προσέγγιση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενεργή συμμετοχή κάθε Δήμου με προτάσεις, μακροπρόθεσμο όραμα και διάθεση συνεργασίας.

Το συμβούλιο αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά στο μέλλον προκειμένου να καταρτισθούν τα σχέδια.

Ενδιαφέρον είχε και η επικαιροποίηση της συνεργασίας των Δήμων με τα δύο Περιφερειακά Θέατρα, στο πλαίσιο της οποίας θα δοθούν δωρεάν παραστάσεις σε όλους τους Δήμους.

 

Διαβάστε επίσης: Σήμερα η πολιτική εκδήλωση του Θάνου Μωραΐτη στην Αθήνα