Το Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» απαντά στον κ. Αγοραστό

Νέα επιχείρηση επικοινωνιακού αντιπερισπασμού του κ. Αγοραστού

Δεκαπέντε χρόνια μετά τοποθετεί τη λύση του προβλήματος της λειψυδρίας στη Θεσσαλία

Ρεσιτάλ έδωσε πάλι ο επικοινωνιακός μηχανισμός του κ. Αγοραστού, μέσω επιμελημένου – επαγγελματικού βίντεο της περιφέρειας, με αφηγητή – πρωταγωνιστή τον ίδιο. Εικόνες ερημοποίησης του Πηνειού και ένας ακραία κινδυνολογικός λόγος πλημμύρισαν τα μέσα ενημέρωσης της Θεσσαλίας -και όχι μόνο-, με τη συνδρομή του παντός καιρού και φαινομένου κ. Ευθ. Λέκκα.

Σαν έτοιμος από καιρό ο κ. Αγοραστός, περίμενε τη στιγμή που ένα συγκεκριμένο τμήμα του Πηνειού ξηραίνεται, κάτι που συμβαίνει σταθερά εδώ και πολλά χρόνια, για να επαναφέρει στη δημοσιότητα το διακαή του πόθο για εκτροπή του Αχελώου.

Δεν είναι ότι ο Θεσσαλικός κάμπος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Ο τρόπος, όμως, που τα χειρίζονται οι κατά καιρούς κυβερνήσεις, η πλειοψηφία των κομμάτων και οι τοπικοί παράγοντες δεν υποδηλώνει πραγματικό ενδιαφέρον για την επίλυσή τους, αλλά ένα απωθητικό τοπικιστικό, πολιτικάντικο παιχνίδι στις πλάτες των Θεσσαλών, ιδιαίτερα των αγροτών, το συμφέρον των οποίων όλοι επικαλούνται.

Αν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον από τον κ. Αγοραστό, θα φρόντιζε να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα μικρής κλίμακας και χαμηλής περιβαλλοντικής όχλησης, σαν αυτά που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών Θεσσαλίας, στο οποίο η εκτροπή του Αχελώου δε θεωρείται αναγκαία, ενώ και η νομοθεσία απαγορεύει τη μεταφορά νερού από ένα υδατικό διαμέρισμα σε ένα άλλο. Φαίνεται ότι για τον κ. Αγοραστό η νομιμότητα εφαρμόζεται «αλά καρτ». Η προσδοκία του ότι η φιλική σε αυτόν κυβέρνηση θα σπεύσει άμεσα να αλλάξει το παραπάνω σχέδιο δεν επιβεβαιώνεται, για την ώρα, γεγονός που τον αναγκάζει να επανέλθει στο γνωστό τροπάριο της εκτροπής, παρότι γνωρίζει ότι πρόκειται για μια υπόσχεση που, στην ιδανικότερη των περιπτώσεων (χωρίς κοινωνικές αντιστάσεις, χωρίς αρνητικές αποφάσεις του ΣτΕ και με τον κρατικό μηχανισμό να λειτουργεί άψογα), δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από 15 χρόνια.

Ποιος δε γνωρίζει πόσος χρόνος χρειάζεται για να πάρει νέα αδειοδότηση το ΥΗΕ της Μεσοχώρας, να γίνουν οι απαλλοτριώσεις και η μετεγκατάσταση των Μεσοχωριτών, να λειτουργήσει το συγκεκριμένο έργο, να γίνουν νέες μελέτες για το ΥΗΕ της Συκιάς, να γίνει η αδειοδότησή του, να δημοπρατηθεί, να κατασκευαστεί, να λειτουργήσει κ.λπ.; Τι υπόσχεται, συνεπώς, στους Θεσσαλούς αγρότες ο κ. Αγοραστός, να περιμένουν 15 χρόνια για να δουν προκοπή;

Κι αν ναι, γιατί δεν τους το λέει ευθέως, αλλά παίζει πολιτικά παιχνίδια με την αγωνία τους;
Ίσως ο κ. Αγοραστός να θέλει να ασκήσει πίεση στη φιλική του κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα τα έργα στον άνω ρου του Αχελώου (ΥΗΕ Μεσοχώρας, ΥΗΕ Συκιάς, σήραγγα εκτροπής), δηλαδή τα έργα της εκτροπής. Η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας διδαχτεί από το παρελθόν και για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με νέα δικαστικά εμπόδια, ακολουθεί την τακτική της τμηματικής υλοποίησης των έργων, όπως και οι προηγούμενες δύο κυβερνήσεις, προτάσσοντας τον ενεργειακό χαρακτήρα τους και υποβαθμίζοντας το γεγονός ότι αποτελούν έργα – προϋποθέσεις της εκτροπής (έργα κεφαλής, όπως χαρακτηρίζονται). Θέλοντας και μη, ο κ. Αγοραστός και οι λοιποί πρωταγωνιστές της εκτροπής εμφανίζονται θιασώτες της «πράσινης ανάπτυξης» και θεματοφύλακες του υφιστάμενου ενεργειακού σχεδιασμού, ενώ κατά βάθος αυτό που επιθυμούν είναι η υλοποίηση μιας από τις καταστροφικότερες για το περιβάλλον επιλογές, αυτής της εκτροπής, προκειμένου να μη βρεθούν εκτεθειμένοι στο πολιτικό τους ακροατήριο και το οικονομικό – κατασκευαστικό λόμπι που τους στηρίζει. Το αν η κυβέρνηση θα τους κάνει τα χατήρια, είναι κάτι που δε το γνωρίζουμε.

Εκείνο που κατανοούμε πολύ καλά είναι ότι τα έργα στον άνω ρου του Αχελώου θα οδηγήσουν, αργά ή γρήγορα, στην εκτροπή του Αχελώου και για το λόγο αυτό καλό είναι να πάψουν να καλλιεργούνται οποιεσδήποτε αυταπάτες για δήθεν αυτόνομα «πράσινα» έργα ηλεκτροπαραγωγής.

Η αγωνιώδης προσπάθεια του κ. Αγοραστού να αποτινάξει τη «ρετσινιά» του τοπικιστή και του καιροσκόπου τον οδηγεί στον αυτοδιασυρμό, αφού στο στημένο βίντεό του εμφανίζεται θιασώτης του ελεύθερου ρου του Αχελώου. Πρώτη φορά στην ιστορία, βρίσκεται άνθρωπος που να ταυτίζει τον ελεύθερο ρου ενός ποταμού με τη φραγματοποίησή του και με την εκτροπή του. Ισχυρίζεται ο κ. Αγοραστός ότι το νερό ανήκει σε όλους. Χρειάζεται να μας το αποσαφηνίσει κάπως ο κ. Αγοραστός. Αν, για παράδειγμα, ένας παρανοϊκός εγκέφαλος έριχνε την ιδέα της μεταφοράς των νερών του Αχελώου στο Μόρνο και από κει στην Αθήνα, θα έλεγε τα ίδια;

Και αν το νερό ανήκει σε όλους, γιατί δεν έχει ψελλίσει ποτέ κουβέντα για την υφαλμύρωση και την υποβάθμιση των γεωργικών εδαφών στην περιοχή της εκβολής του Αχελώου; Γιατί δεν έκανε το παραμικρό σχόλιο, όταν πριν από λίγες βδομάδες το ποτάμι «ξέβρασε» χιλιάδες νεκρά ψάρια στην περιοχή της Κατοχής Αιτωλοακαρνανίας;

Στον κ. Αγοραστό και σε όλο το «λόμπι» της εκτροπής, αν μπορούμε να πούμε κάτι είναι να πάψουν να ματαιοπονούν και να αρχίσουν να ασχολούνται υπεύθυνα και συστηματικά με τα προβλήματα της διαχείρισης των νερών της Θεσσαλίας, μεταξύ των οποίων και τα αντιπλημμυρικά έργα. Ο τελευταίος δραματικός χειμώνας είναι αρκούντως διδακτικός και ο επόμενος δεν είναι μακριά. Ας προσγειωθούν στη ζώσα πραγματικότητα και ας εγκαταλείψουν για πάντα τη φενάκη της εκτροπής. Ό,τι δεν κατάφεραν στη Μεσοχώρα, 35 χρόνια τώρα, δε θα το καταφέρουν τώρα. Το έργο δε θα λειτουργήσει και ο στόχος της κατεδάφισης του φράγματος, από απλό σύνθημα, μετασχηματίζεται σε πολιτική – τεχνική – κινηματική επιδίωξη, που φιλοδοξούμε να πάρει την πιο πλατιά έκφραση.

ΥΓ -Στο μεταξύ, η γνωστή τετράδα Θεσσαλών παραγόντων (Γέμτος, Γιαννακός, Γκούμας, Μπαρμπούτης) δημοσιοποίησαν μακροσκελή απάντηση στο Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS», που είχε σχολιάσει προηγούμενο κείμενό τους. Απλά, επιβεβαίωσαν ότι όσο πιο ισχνά είναι τα επιχειρήματά σου, τόσο πιο πολλά λόγια χρειάζεσαι για να τα υποστηρίξεις.

Τα όσα γράφουμε παραπάνω για τον κ. Αγοραστό είναι η απάντησή μας και στους ίδιους, οπότε δε θα επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα. Το μόνο που θέλουμε να επαναλάβουμε είναι η έκπληξή μας για τη συνεχιζόμενη, αήθη στάση τους να ταυτίζουν -έστω και με αόριστα υπονοούμενα- το Δίκτυό μας, μια αυτοοργανωμένη κινηματική συλλογικότητα, με το ΣΥΡΙΖΑ. Θα τους το πούμε για τελευταία φορά:

Εσείς, ο κ. Αγοραστός και η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων (συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ) ανήκετε στο ίδιο «στρατόπεδο», αυτό των υποστηρικτών στην πράξη της εκτροπής. Τις όποιες «εσωτερικές» διαφορές έχετε, λύστε τις μεταξύ σας. Σταματήστε να μας εμπλέκετε, διότι με τέτοιες μεθόδους εκτίθεστε ανεπανόρθωτα και προδίδετε τις πολιτικές σκοπιμότητές σας.

LINK PARTNER: ligaciputra slot5000 gaspol168 ligaplay88 sky77 idncash gen77 idngg gacor77 joker99 harta138 koko303 hoki99 dewagg betflix168 m98 22win elanggame dolar138 aladdin138 bantengmerah asialive88 hoki368 gbo338 mega228 fixbet88 key4d bingo4d poker369 luxury777 pandora188 harum4d situs togel slot88 pragmatic tangkasnet idn slot baccarat online bonanza88 infini88 pokerseri autowin88 warungtoto