Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην παρουσίαση βιβλίου της Σεμίνας Διγενή

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, χθες το απόγευμα στο Public, παρουσίασε συζητώντας με την Σεμίνα Διγενή, το πρώτο της βιβλίο «Κίτρινο Υποβρύχιο», από τις εκδόσεις Πατάκη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Οργανισμών, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, άνθρωποι από το χώρο της τέχνης και του βιβλίου και δεκάδες πολίτες.

Ο Δήμαρχος ανέφερε τα εξής, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης:

«Σήμερα έχουμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας την Σεμίνα Διγενή, δημοσιογράφο, σκηνοθέτη, δημιουργό και παρουσιάστρια δεκάδων εκπομπών στην δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση.

Την γνωρίζουμε λίγο ή πολύ σχεδόν όλοι, σε κερδίζει με την πρώτη ματιά, την εμπιστεύεσαι, την αισθάνεσαι δικό σου άνθρωπο. Στο πρόσωπό της αποτυπώνεται η ψυχή και η καρδιά της. προσθέστε σ’ αυτά, δύναμη, εξυπνάδα, αγωνιστικότητα και καταλαβαίνουμε όλοι, πως από μικρή ηλικία, ήταν και είναι πρωταγωνίστρια στην δουλειά της, στην κοινωνική ζωή.

Τα χαρακτηριστικά της, μια δημοσιογραφική διαδρομή γεμάτη ένταση, ζωή, μπορεί κανείς να τα γνωρίσει με περισσότερες λεπτομέρειες, διαβάζοντας το πρώτο της βιβλίο, το «Κίτρινο Υποβρύχιο».

Όπως η ίδια λέει, στην δουλειά της ήταν συνεπής. Συνεπέστατη. Ποτέ δεν τα φόρτωνε στον κόκορα. Ανθεκτική στις κακουχίες, στις ανηφόρες, στα χτυπήματα.

Μπορεί να μην γεύτηκε όλες τις χαρές της ζωής, αλλά δεν είναι λίγο να παίρνεις συνέντευξη από τον Γιάννη Ρίτσο και να σου λέει «Να θυμάσαι να μην υποτάσσεσαι στην απελπισία. Η κατάχρηση εξουσίας και η διαφθορά γύρω μας, μπορεί να μας εξοργίζει και να μας απογοητεύει, αλλά συχνά η ιστορία διδάσκει πώς αυτό ενώνει σε κοινούς στόχους. Η απαισιοδοξία είναι μορφή δειλίας και παραίτησης. Είναι σα να παραδέχεσαι πως όλα είναι μάταια».

Η Σεμίνα μέσα από αυτή, την πλούσια και συναρπαστική διαδρομή, βγάζει συμπεράσματα, ασκεί κριτική και αξιολογεί τα όσα συμβαίνουν στο κοινωνικοπολιτικό σύστημα, ασκεί κριτική στην τηλεόραση, σ’ αυτούς που έχουν αναλάβει να μας καθησυχάζουν και να μας νανουρίζουν.

«Κοροϊδεύουν 11 εκατ. πολίτες που ένα μέρος του διαχειρίζεται την καθημερινότητά του με like στο Facebook και την εναλλαγή τηλεοπτικών προγραμμάτων, ένα άλλο –το μεγαλύτερο- βιώνει την εξαθλίωση με τον πιο οδυνηρό τρόπο και νοιώθει εξαπατημένο και παγιδευμένο και ένα μικρό βγαίνει έξω, φωνάζει, καταγγέλλει, διαμαρτύρεται, ξεσκεπάζει τις βρωμιές τους, μεταφράζει σωστά τα «κινέζικα» στα εθνικά θέματα, λέει την αλήθεια γι’ αυτά που συμβαίνουν και τους φτύνει στα μούτρα. Εγώ είμαι με τους τελευταίου», μας λέει η Σεμίνα.

Η Σεμίνα δεν μένει παρατηρητής, δεν περιγράφει, παίρνει θέση, αναλαμβάνει το μερτικό της, μπαίνει μπροστά, ενώνει τις δυνάμεις της μ’ αυτούς που όπως λέει, πάνε κόντρα στο ρεύμα, που δεν παραμυθιάζονται με λαϊκίστικα τερτίπια, μ’ αυτούς που δεν έκαναν ποτέ πίσω, δεν είπαν ποτέ ψέματα και δεν ενεπλάκησαν σε σκοτεινά και βρώμικα παιχνίδια.

Εντάσσεται στο Ευρωψηφοδέλτιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, με ένα κόμμα που θέλει, όπως λέει, τους νέους ανθρώπους να είναι δυνατά μέσα στο παιχνίδι και μέσα στη ζωή και όχι απλοί θεατές και πολιτικά αθύρματα σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω τους. Και βεβαίως, να μην παρακολουθούν απλώς τους άλλους, να τους καταστρέφουν τη ζωή, το παρόν και το μέλλον τους.

Σεμίνα σ’ αγαπάμε, σου ευχόμαστε το ταξίδι του «Κίτρινου Υποβρυχίου» σου να είναι καλοτάξιδο. Στον αγώνα για μια ζωή καλύτερη, δίκαιη, χωρίς εκμετάλλευση, δεν θα σ’ αφήσουμε μόνη σου. Όλοι μαζί θα ομορφύνουμε τον μακρύ και ωραίο δρόμο που διάλεξες».