Δημιουργικές Πολιτιστικές Βιομηχανίες στην Π.Δ.Ε. – Συνάντηση φορέων στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Έργου

Η πρώτη συνάντηση των τοπικών εταίρων για το ευρωπαϊκό έργο «Δημιουργικές Περιοχές έξυπνης εξειδίκευσης (Smart Specialisation Creative Districts) – CREADIS3» του προγράμματος ΙΝΤΕRREG Europe, πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το έργο «CREADIS3», στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, έχει ως κύριο αντικείμενο την υποστήριξη και προώθηση αποδοτικών στρατηγικών για τις πολιτιστικές/δημιουργικές βιομηχανίες σε συνάφεια με την προαγωγή της έρευνας και την τόνωση της  οικονομίας.

Μέσω του έργου επιδιώκεται, ιδιαίτερα, η βελτίωση των συνεργασιών στους τομείς πολιτισμού και τεχνολογίας, προκειμένου να προωθηθεί η καινοτομία μέσω των υφιστάμενων τοπικών συστημάτων (συνεργατικοί σχηματισμοί, εργαστήρια, πανεπιστήμια, επιστημονικά πάρκα κλπ.), και να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στην ανάπτυξη νέων δημιουργικών προτύπων στον τομέα των πολιτιστικών βιομηχανιών από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  

Η 1η συνάντηση των τοπικών εταίρων του έργου ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Κώστα Καρπέτα, ο οποίος τόνισε ότι «ο κλάδος των δημιουργικών πολιτιστικών βιομηχανιών σχετίζεται άμεσα με την προσπάθεια ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Δυτικής Ελλάδας», ενώ ακολούθησε η παρουσίαση του έργου «CREADIS3» από την ομάδα έργου.

Το στέλεχος της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ιωάννα Κολώκα, παρουσίασε τα αποτελέσματα της πλέον πρόσφατης μελέτης για την Χαρτογράφηση των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών στην Ελλάδα και ο Κωνσταντίνος Τσεκούρας, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρθηκε κατά την εισήγησή του στη Διασύνδεση της Καινοτόμας Επιχειρηματικότητας και των Δημιουργικών  Βιομηχανιών. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, Ιωάννης Ζηρίνης παρουσίασε το Σωματείο ως μια πρωτοβουλία στον χώρο του πολιτισμού.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με όλους τους συμμετέχοντες και κατατέθηκαν προτάσεις, σκέψεις και εμπειρίες από το πεδίο των πολιτιστικών/δημιουργικών βιομηχανιών.

Από τη συζήτηση αναδείχθηκε σε πρώτο επίπεδο το πολιτιστικό απόθεμα της Δυτικής Ελλάδας, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε για τομείς όπως σχεδιασμός, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φεστιβάλ, γαστρονομία, νέες τεχνολογίες, καλές τέχνες κ.α. και όπως επισημάνθηκε από τους συμμετέχοντες, απαιτείται η ανάδειξη συνολικά του πεδίου ακριβώς λόγω της μεγάλης ποικιλότητας των δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει.

Στην συνάντηση συμμετείχαν

  • το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας με την επιμελήτρια Αρχαιολογικού Μουσείου Έλενα Παρτίδα και τον Κυριάκο Λουκάκη,
  • το  ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με τον Αντιπρόεδρο Σπύρο Συρμακέση και την Γεωργία Γαλάνη,
  • το επιμελητήριο Αχαΐας με τον Παναγιώτη Βαφείδη,
  • το επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας με τον Γιώργο Ρόμπολα,
  • το Πανεπιστήμιο Πατρών με τον καθηγητή Χρήστο Μπούρα και τον Βασίλειο Κόκκινο,
  • το ΙΤΥΕ Διόφαντος με τον Σωτήρη Μιχαλόπουλο,
  • η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗΚΕΠΑ) με τον Σωτήρη Μπόλη και την Αθανασία Χαριτωνίδου,
  • η ΑΧΑΙΑ ΑΕ με τον Παναγιώτη Μπουτόπουλο,
  • το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας με τον Αντώνη Κορκόντζηλα,
  • ο Σύνδεσμος Τεχνολογικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας (ΣΤΕΔΕ) με τον Μιχάλη Χρηστάκη,
  • η Διαχειριστική Αρχή Δυτικής Ελλάδας με τον Άρη Μαμασιούλα,
  • η επιτελική  Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Ανδρομάχη Βασιλοπούλου,
  • η Διεύθυνση Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΠΔΕ με τον προϊστάμενο Ανδρέα Ματθιόπουλο,

Καθώς και στελέχη από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και την Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Οι επόμενες συναντήσεις, στο πλαίσιο του έργου, έχουν ήδη προγραμματιστεί για το β’ εξάμηνο του 2017 σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.