Ο Δημήτρης Αναστασίου στον Antenna Star: «Ο ΕΛ.Γ.Α. εμπαίζει χιλιάδες παραγωγούς» (Ηχητικό)

Για κατάφορο εμπαιγμό του ΕΛ.Γ.Α. προς εκατοντάδες καλλιεργητές εσπεριδοειδών που βρίσκονται σε απόγνωση έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων κ. Δημήτρης Αναστασίου μιλώντας σήμερα το πρωί στον Antenna Star 103.5 και την εκπομπή «Με υπογραφή» του Σωκράτη Τσόμπου μιας και μετά την επίσκεψη εννέα Προέδρων Κοινοτήτων στον τοπικό ΕΛ.Γ.Α. δεν έλαβαν καμία ουσιαστική απάντηση για τις ζημιές στην καλλιέργεια εσπεριδοειδών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αγρινίου.

Οι κυριότερες ζημιές που έχουν εμφανιστεί είναι ξηράνσεις νεαρών δένδρων εσπεριδοειδών όπως πορτοκαλιάς, μανταρινιάς, λεμονιάς και άλλων πεμφυτευμένων.

Ακολουθεί, όλο το υπόμνημα που κατέθεσαν οι Πρόεδροι για το οποίο δεν πήραν καμία απάντηση:

Προς τον Προϊστάμενο ΕΛΓΑ Υποκαταστήματος Αγρίνιου

Θέμα: «Ζημίες στην καλλιέργεια εσπεριδοειδών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αγρινίου, λόγω “δυσμενών καιρικών συνθηκών παγετού” των -8°C και -9°C κατά τις 25-26 Ιανουάριου 2022 και αποζημίωση αυτών βάσει του ισχύοντος Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.)»

Ο λόγος κατάθεσης του παρόντος είναι να σας ενημερώσουμε για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στην καλλιέργεια εσπεριδοειδών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αγρίνιου εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών παγετού, που επικράτησαν κατά τις 25 και 26 Ιανουαρίου του 2022, με καταγραφόμενες θερμοκρασίες από πολλούς παραγωγούς, των – 8°C και -9°C.

Οι κυριότερες ζημιές που έχουν εμφανιστεί είναι ξηράνσεις νεαρών δένδρων εσπεριδοειδών όπως πορτοκαλιάς, μανταρινιάς, λεμονιάς και τυχών άλλων πεμφυτευμένων.

Επίσης σοβαρότατες ζημιές έχουν προκληθεί σε δένδρα μεγαλύτερης ηλικίας, στην ετήσια βλάστηση τους και σε δευτερογενείς κλάδους αυτών

Το αποτέλεσμα των παραπάνω ζημιών θα είναι η απώλεια παραγωγής της επερχόμενης καλλιεργητικής περιόδου του έτους 2022 και πιθανή απώλεια παραγωγής επομένων ετών, συμπεριλαμβανομένης της ζημίας ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου.

Τα κυριότερα καλλιεργούμενα είδη εσπεριδοειδών της περιοχής μας είναι. α) της πορτοκαλιάς με επικρατούσες ποικιλίες τις Navelina, New Hall και σε μικρότερη έκταση Valencia, Lane Late και κοινών β) της μανταρινιάς με επικρατούσες ποικιλίες Κλημεντίνης, Nova και γ) της λεμονιάς σε μικρότερη έκταση. Διάσπαρτα βρίσκονται πεφυτευμένα και άλλα είδη εσπεριδοειδών σε μικρότερες εκτάσεις.

Με τα ως άνω αναγραφόμενα όπως μεριμνήσετε αρμοδίως και σύμφωνα με τα ισχύοντα του κανονισμού των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.) για την καταγραφή των ήδη εμφανιζόμενων ζημιών, την παρακολούθηση των καλλιεργούμενων ειδών και ποικιλιών εσπεριδοειδών έως και τα μέσα της ερχόμενης καλλιεργητικής περιόδου (Αύγουστο – Σεπτέμβριο) για την απώλεια παραγωγής και φυτικού κεφαλαίου

Σας αναφέρουμε ότι κατά την εκτίμησή μας, το επίπεδο ζημιών για την απώλεια παραγωγής, της επερχόμενης περιόδου του έτους 2022 των καλλιεργειών πορτοκαλιάς, μανταρινιάς και λεμονιάς στην περιοχή μας, ενδέχεται να φτάσει κατά μέσο όρο στο 50% – 70%.

Γνωρίζουμε ότι για την καταβολή των αποζημιώσεων, πέραν όλων των άλλων, απαιτείται κατά ελάχιστον το επίπεδο ζημιών να ανέρχεται τουλάχιστον στο 30% σε ευρύτερη περιοχή, όπως Περιφερειακής Ενότητας.

Συνοψίζοντας, σας ενημερώνουμε ότι οι ζημιές εσπεριδοειδών που έχουν ήδη εμφανισθεί στη περιοχή μας στο φυτικό κεφάλαιο είναι σημαντικές και θα εμφανισθούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό με την απώλεια παραγωγής της επερχόμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Με τα όσα παραπάνω αναφερόμενα οι σημαντικές ζημιές που έχουν προκληθεί με τις επικρατούσες δυσμενείς καιρικές συνθήκες παγετού των -8°C και -9°C που επικράτησαν κατά τις 2S και 26 Ιανουαρίου του 2022, θα έχουν ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση του αγροτικού μας εισοδήματος.

Προκειμένου να καλυφθεί μέρος του απολεσθέντος εισοδήματός μας απαιτείται η έγκριση προγράμματος Κ.Ο.Ε για το έτος 2022 και για αυτούς τους λόγους σας καλούμε αρμοδίως για τις δικές ενέργειες

Για την αυτή σχετική απάντησή σας, όπως μας αποσταλεί στο Δήμο Αγρινίου – Γραφείο Δημάρχου, ώστε στη συνέχεια να ενημερωθούμε εμείς και οι παραγωγοί μας».

Ακούστε, όλη, τη συνέντευξη του κ. Δημήτρη Αναστασίου στον Antenna Star 103.5: