Δημήτρης Μακρής: «Το Μεσολόγγι Τούρκεψε»

«1.- Το θέμα διχοτόμησης της Ι. Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας απέδειξε περίτρανα τον κακόβουλο ρόλο που παίζουν οι εντός των τειχών «κιουταχήδες» εναντίον της δυτικής Ρούμελης την οποία πασχίζουν παντοιοτρόπως να την έχουν καθυποταγμένη στα μικρόψυχα συμφέροντά τους. 

2.- Η ιστορία τους χρονολογείται από τα βάθη πολλών δεκαετιών με υπονομεύσεις ιδιαίτερα των δικαίων συμφερόντων του Αγρινίου. Έτσι εξηγείται ότι η δυτική Ρούμελη σε αντίθεση με όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας τα οποία διαιρέθηκαν σε Νομούς σταδιακά μέχρι το 1980 και έμεινε αδιαίρετη με το όνομα Αιτωλ/νία αφού της αφαιρέθηκε μεταπολεμικά η Ευρυτανία. 

3.- Πρώτος στόχος πάντα ήταν το Αγρίνιο που διεκδικούσε και η αποστέρηση των δικαιωμάτων του φυσικά είχε αντιαναπτυξιακό αντίκτυπο σε βάρος όχι μόνο του Αγρινίου αλλά και όλης της βόρειας Αιτωλ/νίας, ιδιαίτερα της ορεινής. Για παράδειγμα επισημαίνω ότι οι Μεσολογγίτες αντιτάχθηκαν στο δικαίωμα του Αγρινίου να αποκτήσει Πρωτοδικείο πριν πολλές 10ετίες γιατί ήθελαν την οικονομική εκμετάλλευση όλων των κατοίκων του Νομού αδιαφορώντας για τις ταλαιπωρίες που υφίσταντο με διάνυση αποστάσεων  που σε κάποιες περιπτώσεις κάποιων χωριών ξεπερνούσαν με την επιστροφή και τα 200 χλμ. Κάποιοι αναγκάζονταν να διανυκτερεύσουν στο Μεσολόγγι αδειάζοντας τα πενιχρά βαλάντιά τους.

4.-  Ότι κι αν πέταγε προς Αγρίνιο (εφετείο, πανεπιστήμιο, σωφρονιστικό κατάστημα κλπ υποδομές), ο πύργος ελέγχου του Μεσολογγίου το προσγείωνε το καθήλωνε και το μεταχειριζόταν αναλόγως. Αν υπήρχαν στην δυτική Ρούμελη περισσότεροι του ενός Νομού θα μπορούσαμε με ένα ακόμα Νομό π.χ. της Λευκάδας ή της Ευρυτανίας  ή της Φωκίδας να είχαμε Περιφέρεια Δυτικής Ρούμελης. Η μικροψυχία και η κοντοφθαλμία του Μεσολογγίου δεν επέτρεψε να πάμε μπροστά. Έτσι μείναμε υπανάπτυχτοι με χωματόδρομους που δεν έχει ούτε η Ηλεία ούτε η Αχαΐα. 

5.- Ας έρθουμε στο σήμερα. Οι εχθροί του Αγρινίου με την πατριδοκαπηλία αυτοξεμπροστιάστηκαν και αποδείχτηκαν ‘’τούρκοι’’ αφού οι αθεόφοβοι πήγαν κόντρα στην Ιερά Σύνοδο για να μας στερήσουν το δικαίωμά μας να έχουμε Δεσπότη. Αν είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να διαπνέονται από τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες. Ξεπέρασαν τα όρια και αποδείχθηκαν κατώτεροι όχι μόνο των περιστάσεων, αλλά απροκάλυπτα και μικρόψυχα με υπονοούμενα όχι μόνο κατά του αψεγάδιαστου Μητροπολίτη Ιεροθέου αλλά έφθασαν στο σημείο κατά την αποκάλυψη του ανδριάντα του επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ να τοποθετούνται και να χειροκροτούν την φράση ότι θα έχουν την κατάρα του  όποιοι είναι υπέρ της διχοτόμησης. Το θράσος και η ασέβειά τους θα είναι όνειδος για την Ιερή πόλη. 

6.- Αν ζωντάνευε ο επίσκοπος και κατέβαινε από το βάθρο το πρώτο που θα τους ρωτούσε. Μήπως είναι μεσολογγίτης αυτός που εμπνεύσθηκε και χρηματοδότησε από το υστέρημά του το άγαλμά του. Θα απαντούσαν όχι είναι αγρινιώτης, είναι ο μακαριστός μητροπολίτης Κοσμάς. Θα ξαναρωτούσε μήπως ο φιλοτεχνήσας το άγαλμα είναι μεσολογγίτης. Θα απαντούσαν όχι είναι ο Τύμπας ο αγρινιώτης. Θα ξαναρωτούσε τι σχέση έχετε με το πνεύμα ελευθερίας και τις αξίες για την οποίες θυσιαστήκαμε. Νομίζω στην αδυναμία τους να δικαιολογηθούν, θα τους κοπανούσε το θυμιατό στο κεφάλι και θα τους έλεγε ου να μου χαθείτε Αγαρηνοί, παλιότουρκοι.

7.- Οι καθυποταγμένοι, καθημαγμένοι  και καθηλωμένοι στη μιζέρια της υπανάπτυξης κεντροβορειοδυτικορουμελιώτες στενάζουν μέχρι σήμερα από τον δυσβάσταχτο ζυγό των εντειχισμένων του νότου που υπονομεύουν μανιωδώς τα δικαιώματά τους». 

Δημήτρης Μακρής

«Δημοκρατική Κίνηση Πολυτέκνων Αγρινίου»