Δημήτρης Τραπεζιώτης: «Casus Belli» για τη μη χρηματοδότηση στα χωριά του Αγρινίου

Στις 14/06/2024 πραγματοποιήθηκε η 4η Λογοδοσία στον Δήμο Αγρινίου με πρώτο θέμα: «Σχετικά με τα έργα και τις δράσεις που προτείνει ο Δήμος Αγρινίου με τη στρατηγική Β.Α.Α. – Ο.Χ.Ε. της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027», το οποίο ανέπτυξε ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αγρίνιο, Ανοιχτό και Πράσινο» κος. Δημήτρης Τραπεζιώτης.

Στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι όλο το έργο του Προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.) της περιόδου 2014-2020, περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ έχουν υλοποιηθεί στο αστικό κέντρο του Αγρινίου και αποκλείστηκε παντελώς η ενδοχώρα και ότι τούτο συνιστά μια τεράστια αδικία σε βάρος των εννέα (9) πρώην Δήμων και των 68 χωριών (Δ.Κ.) που προσαρτήθηκαν στον διευρυμένο πλέον Δήμο Αγρινίου τονίζοντας πως η ΑΔΙΚΙΑ ΑΥΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΘΕΙ.

Ακολούθως αναφερόμενος στα έργα της νέας Β.Α.Α., που προτάθηκαν από τη Δημοτική Αρχή και εγκρίθηκαν με σχετική Απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Π.Δ.Ε.), συνολικού προϋπολογισμού 61 εκατομμυρίων ευρώ, επεσήμανε ότι τα προτεινόμενα έργα προς χρηματοδότηση, από το Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας 2021-2027, αφορούν και πάλι στο αστικό κέντρο του Αγρινίου.

Τέλος αναφερόμενος στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε) με τίτλο: «Διαδρομές Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας» που αφορά σε έργα που υλοποιούνται σε εξωαστικές παρεμβάσεις και στην ενδοχώραεπεσήμανε ότι αυτά ανέρχονται μόλις στα 4,8 εκατομμύρια ευρώ.

Συμπερασματικά ανέφερε ότι τελικά τα χρήματα που κατευθύνονται στο αστικό κέντρο του Αγρινίου ανέρχονται σε 61 εκατομμυρίων ευρώ ενώ για την ενδοχώρα φτάνουν μόλις τα 4,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Αν μάλιστα σε αυτά τα 61 εκ. ευρώ προσθέσουμε και τα έργα των 60 εκ. ευρώ της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, τότε η αδικία είναι τεραστίων διαστάσεων. Δηλαδή από τη Β.Α.Α. 2014-2020 και τη Β.ΑΑ.-Ο.Χ.Ε. 2021-2027 στο αστικό κέντρο του Αγρινίου ( στην πόλη του Αγρινίου) κατευθύνονται 121 εκατομμύρια ευρώ ενώ για την ενδοχώρα μόλις 4,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κος. Τραπεζιώτης υπερασπιζόμενος την ισόρροπη ανάπτυξη πόλης και υπαίθρου απευθύνθηκε στο Δήμαρχο Αγρινίου με τη φράση : «είναι για μας πλέον casusbelli – αιτία πολέμου» αν δεν αρθεί αυτή η αδικία.

Τόνισε δε ότι έχουμε υποχρέωση να ενισχύσουμε την περιφέρεια, τα χωριά μας, διότι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το Αγρίνιο άνθησε οικονομικά και ευημερούσε όταν τα χωριά είχαν εισόδημα και αποτελούσαν «φλέβες αιμοδοσίας» για την οικονομία της πόλης.

Σήμερα αν «πεθάνουν» τα χωριά μας πεθαίνει και η πόλη διότι «χωρίς ζωντανές Κοινότητες δεν μπορεί να υπάρχει Ισχυρός και Βιώσιμος Δήμος Αγρινίου».

Τέλος πρότεινε να ενταχθούν -μεταφερθούν στην κατηγορία των έργων Α’ προτεραιότητας της νέας Β.Α.Α. συγκεκριμένα και τα κάτωθι έργα:

 Επέκταση ποδηλατοδρόμου από το Αγρίνιο μέχρι την Τριχωνίδα
 Ήπιες δράσεις ανάδειξης του παραλίμνιου μετώπου Λυσιμαχείας – Τριχωνίδας.
 Αξιοποίηση σιδηροδρομικής γραμμής προς Δοκίμι
 Δημιουργία εγκαταστάσεων άθλησης στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου (Δοκίμι)
 Διαμόρφωση νέων κοινόχρηστων χώρων, γηπέδων, παιδικών χαρών στις Τοπικές κοινότητες (Α’ και Β’ ΦΑΣΗ)
 Αναπλάσεις και αναβάθμιση προσβασιμότητας συνδετηρίων οδών με τις τοπικές κοινότητες (Β’ ΦΑΣΗ)
 Δημιουργία κατασκήνωσης στην Τριχωνίδα – υποδομές φιλοξενίας τροχόσπιτων

Ο Δήμαρχος εμμέσως πλην σαφώς αποδέχθηκε την ύπαρξη αυτής της ανισότητας που επήλθε εις βάρος της ενδοχώρας με τη Β.Α.Α., μετάθεσε όμως τις ευθύνες σε άλλους οι οποίοι επέβαλαν την Β.Α.Α. στον Δήμο Αγρινίου ενώ ο ίδιος είχε προτείνει την Ο.Χ.Ε. που εκτείνεται σε όλο το Δήμο και όχι μόνο στο αστικό κέντρο του Αγρινίου και ανέφερε ότι η ανισότητα αυτή μπορεί να αποκατασταθεί με την ανακατανομή των προτεραιοτήτων ανάλογα με την εξέλιξη της ωριμότητας των προτεινόμενων έργων.

Ακολούθως ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Μυζήθρας, αναπτύσσοντας το δεύτερο θέμα της ημερησίας διάταξης, τόνισε την αναγκαιότητα και την υποχρέωση που έχει η Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, να ενδυναμώσει τις Τοπικές Κοινότητες μεταβιβάζοντας αρμοδιότητες και πόρους στα Τοπικά Συμβούλια ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν τουλάχιστον στις επείγουσες ανάγκες της καθημερινότητας.

Τέλος ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Κουρουμπλής, με αφορμή και το περιστατικό που συνέβη στην Τοπική Κοινότητα Παναιτωλίου, κατά το οποίο συμπολίτης μας μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο Νοσοκομείο, μετά από επίθεση που δέχθηκε από άτομα που ακόμα αναζητούνται από την Αστυνομία, αναπτύσσοντας το τρίτο θέμα αναφέρθηκε στην παραβατικότητα που βρίσκεται σε έξαρση στον Δήμο Αγρινίου και πρότεινε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της.

 

Διαβάστε επίσης: Η Χριστίνα Σταρακά για τον θάνατο του Γεώργιου Αλεξόπουλου