Connect with us

Εκδηλώσεις

Δήμος Αγρινίου: 20 Χρόνια Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών – Επιστρέφει τον Αύγουστο

Ο Δήμος Αγρινίου μας μιλά για τα 20 Χρόνια που πραγματοποιείται το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών – Επιστρέφει τον Αύγουστο.

Ο Δήμος Αγρινίου μας μιλά για τα 20 Χρόνια που πραγματοποιείται το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών – Επιστρέφει τον Αύγουστο.

Στο Αγρίνιο, ο Πολιτισμός δεν είναι απλώς μια λέξη — είναι παλμός, είναι μνήμη και ζωντανή αφήγηση.

Είναι ο χτύπος της καρδιάς μιας πόλης που ξέρει να τιμά το παρελθόν, να ζει το παρόν και να ανοίγει την αγκαλιά της στο παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός.

Και αυτόν τον Αύγουστο, η καρδιά της Δυτικής Ελλάδας ετοιμάζεται να γίνει σταυροδρόμι λαών, ήχων και χρωμάτων.

Το Αγρίνιο φορά τα γιορτινά του και προετοιμάζεται να υποδεχθεί το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών – μια γιορτή όπου οι ρίζες του κόσμου μπλέκονται σε έναν πολύχρωμο καμβά ανθρώπινης δημιουργίας.

Από τις βαλκανικές στέπες της Σερβίας και τις γειτονιές της Λετονίας, μέχρι τις ακτές της Ιαπωνίας και τα φλογερά τοπία της Κολομβίας, παραδοσιακά συγκροτήματα κουβαλούν χορούς, μουσικές, φορεσιές και τελετουργίες που γεννήθηκαν μέσα στους αιώνες, για να τα γνωρίσουν στους κατοίκους της πόλης και των Κοινοτήτων του Δήμου Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής, όχι ως θέαμα, αλλά σαν ρυθμό ψυχής που έρχεται να συναντήσει τις αναπνοές του Παναιτωλικού και τα κρύσταλλα του ήλιου πάνω στους κυματισμούς της πιο μεγάλης λίμνης της χώρας.

Στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Αγρινίου θα βρεθούν:

Το Grupo Folklórico Los Jateros από την Fregenal de la Sierra – Extremadura, της Ισπανίας

«Dan», λέσχη τυμπάνων του Λυκείου Sanyo, που βρίσκεται στο Kannonshinmachi, Nishi-ku στην Χιροσίμα, της Ιαπωνίας.

Ballet Folklórico Xidoo, η αντιπροσωπευτική φολκλόρ ομάδα του δήμου της Salamanca,, Guanajuato, του Μεξικού.

CreaDanza, ομάδα Λαϊκού Χορού από την Bogotá της Κολομβίας.

«Jandāls» και «Mārupe», δύο λαϊκές χορευτικές ομάδες ενωμένες σε μία από τις περιοχές Bauska και Mārupe, της Λετονίας.

Associazione Culturale «Leoni Reali», Ομάδα Μουσικών και Κυματιστών Σημαιών, από τη Sicily, της Ιταλίας.

Shopski ensemble «Radi Radev», Λαογραφικό σύνολο, στην επαρχία της Σόφιας Elin Pelin, της Βουλγαρίας.

Fočlčore ensemble «PEÍNCI», Λαογραφικό σύνολο της Σερβίας

Folklore «Datkaiym», Λαογραφικό σύνολο του Κιργιστάν

Ensemble «Bahor», Κρατικό Λαϊκό Συγκρότημα Χορού, του Ουζμπεκιστάν

«Dibbya», Οργανισμός Πολιτισμού του Μπαγκλαντές

«AZD», σύνολο λαϊκών χορών του Charentsavan της Αρμενίας.

Μαζί τους, Πολιτιστικοί Σύλλογοι του τόπου μας, κυψέλες δημιουργίας και αυθεντικής λαϊκής έκφρασης, υφαίνουν ένα πολύτροπο γλέντι χωρίς σύνορα, όπου ο χορός γίνεται κοινή γλώσσα και η μουσική κοινό έδαφος.

Η Πλατεία Δημοκρατίας, όπως και κάθε κοινότητα, κάθε ξέφωτο και κάθε πλατεία της περιοχής, θα γεμίσουν φωνές, κρουστά και πατήματα που σέρνουν μαζί τους τις ιστορίες των λαών και οι άνθρωποι θα σμίξουν ξανά σε κύκλους, σε βήματα ρυθμικά, σε βλέμματα που λένε περισσότερα από λέξεις.

Αυτό το Φεστιβάλ δε στήνεται για να εντυπωσιάσει, αλλά για να συνδεθεί με τη διαφορετικότητα των τόπων και των ανθρώπων.

Ετοιμάζεται να ανοίξει μια αγκαλιά αγρινιώτικη για να χωρέσει μέσα της εκείνη η μαγική στιγμή που χάνεται η αίσθηση της απόστασης και της διαφοράς, και γεννιέται η οικειότητα.

Εκεί που η κουλτούρα του άλλου γίνεται κομμάτι δικό μας.

Γιατί η ψυχή των παραδόσεων είναι το μοίρασμα.

Και στο Αγρίνιο, όλος ο Κόσμος ετοιμάζεται να γίνει μία και μόνο πατρίδα.

 

Διαβάστε επίσης: «Γιορτή Ξενιτεμένων»: Με ιδιαίτερη επιτυχία στο Λιμάνι της Ναυπάκτου σε συνεργασία με τη Μητρόπολη

Advertisement

Τελευταία νέα →