Δήμος Θέρμου: Διοργάνωση Θεολογικού Συνεδρίου

Με πρωτοβουλία του Δήμου Θέρμου και δη του Δημάρχου κ. Σπυρίδωνος Κωνσταντάρα προετοιμάζεται η διεξαγωγή θεολογικού συνεδρίου αφιερωμένου σε μια σπουδαία εκκλησιαστική προσωπικότητα, τον Μητροπολίτη από Ελβετίας και μετέπειτα Αδριανουπόλεως κυρό Δαμασκηνό (Παπανδρέου).

Πρόκειται για έναν ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου με σημαντική προσφορά στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ο οποίος κατάγονταν από την Κάτω Χρυσοβίτσα Θέρμου.

Η μεγίστη συνεισφορά του επικεντρώνεται στον Διαθρησκειακό διάλογο και στην προσπάθεια της άρσης των διαφόρων παρελθοντικών εμποδίων που άμβλυναν την επικοινωνία και την συνεργασία των λαών.

Πιστός υπηρέτης μέχρι του επίγειου τέλους του(+5 Νοεμβρίου 2011), της οικουμενικής διάστασης της Ορθοδοξίας και της ανά την οικουμένη καθιέρωσης των αιώνιων χριστιανικών αξιών.  Μέσα από την πνευματική του υπόσταση, την άρτια επιστημονική του κατάρτιση και την συγγραφική του δυνατότητα επιχείρησε την εμπέδωση της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων επί τη πολιτιστική βάση, χωρίς η Ορθοδοξία να υποβιβάζεται ή να χάνει την αυθυπαρξία της.

 

 

Ο Δήμος Θέρμου θέλοντας λοιπόν να τιμήσει το πρόσωπο και το έργο του αειμνήστου Αρχιερέως, ετοιμάζει μια σειρά εκδηλώσεων.

Για τον σκοπό αυτό και με την πρόνοια του Δημάρχου Θέρμου, συστάθηκε μια επιτροπή διοργάνωσης του συνεδρίου και των σχετικών εκδηλώσεων. Αυτή δε απαρτίζεται από τους: κ. Χαράλαμπο Καραπάνο, Δικηγόρο και μεταπτυχιακό φοιτητή Διαθρησκειακού Διαλόγου και Διεθνών Σχέσεων του ΕΚΠΑ (πρόεδρο), Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Σιλουανό Ψιλιά, Αρχιερατικό Επίτροπο Μακρυνείας, Υπ. Δρ. Θεολογίας-Φιλόλογο(αντιπρόεδρο), κ. Ιωάννη Γκιάφη, θεολόγο-πολιτικό επιστήμονα και μεταπτυχιακό φοιτητή της θεολογικής σχολής του ΕΚΠΑ (γραμματέα), κ. Κωνσταντίνα Αρκουμάνη, θεολόγο- MSc Ποιμαντικής και Ηθικής ΑΠΘ(μέλος) και κ. Σπυριδώνα Κωνσταντάρα, δικηγόρο- Δήμαρχο Θέρμου(μέλος). Υπεύθυνοι δε επικοινωνίας: κ. Χρήστος Ξηρός Θεολόγος- MSc Ορθοδοξία & Διαχριστιανικοί Διάλογοι Παν. Freiburg και κ. Ιωάννης Γκιάφης.

Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδιάζεται αφενός η δια ζώσης παρουσίαση του τιμωμένου Ιεράρχου (στα μέσα του Ιουνίου 2021), αφετέρου με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και η εξ αποστάσεως προβολή της προσωπικότητάς του διαμέσου διαδικτυακών συναντήσεων που θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2021. Για όλες όμως αυτές τις δράσεις θα υπάρχει ενημέρωση, προκειμένου ο κόσμος να πληροφορηθεί το ακριβές πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί πως για τον μακαριστό Ιεράρχη, έχουν προσκληθεί να μιλήσουν εξέχουσες εκκλησιαστικές και ακαδημαϊκές προσωπικότητες που υπηρετούν την Ορθοδοξία όχι μόνο στα στενά όρια του ελλαδικού χώρου, αλλά σε όλο τον κόσμο.

Το συνέδριο και οι διαδικτυακές ομιλίες δεν στοχεύουν παρά στην ανάδειξη της συμβολής του μητροπολίτου Δαμασκηνού στον διάλογο της Ορθοδοξίας με το θρησκευτικό φαινόμενο, υπερβαίνοντας τον οποιοδήποτε φονταμενταλισμό και τις πάσης φύσεως ακρότητες.

Η παγκόσμια έκθεση της ευαγγελικής αλήθειας συνδράμει στην κατανόηση του υψηλού μεγέθους της από μέρους όλων των ανθρώπων, όταν οι μικρότητες, οι εγωισμοί και οι διακρίσεις αποτελούν τα διαιρετικά στοιχεία του κοινοτικού πνεύματος, μιας κατεξοχήν εκκλησιαστικής και αποστολικής ιδέας.