Δήμος Ξηρομέρου: «Αρμόδια όργανα… είναι η Πολιτική Προστασία και ο ΕΟΔΥ»

«Αρμόδια όργανα για την διαχείριση της πανδημίας από κορονοϊό covid-19 στη χώρα μας, είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο ΕΟΔΥ», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δήμος Ξηρομέρου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

  • «Ενημερωθήκαμε ότι ιδιώτης ιατρός της περιοχής με αναρτήσεις του σε τοπικά ιστολόγια θέτει κάποια ζητήματα για την διασπορά του κορονοϊού.

Με απόλυτο σεβασμό στις προσωπικές απόψεις, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι αρμόδια όργανα για την διαχείριση της πανδημίας από κορονοϊό covid-19 στη χώρα μας, είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Παράλληλα, έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα βάση συγκεκριμένων επιδημιολογικών δεδομένων και μέσα από την συνεργασία των θεσμικών οργάνων συντονίζεται η δέσμη μέτρων ανάλογα με την διασπορά της νόσου, τον χώρο των κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση. Σε κάθε επίπεδο προτείνονται μέτρα και ενέργειες πάντα σε στενή συνεργασία. Σε διαφορετική περίπτωση θα κυριαρχούσε το χάος.

  • Τέλος, να αναφέρουμε ότι η διασπορά ψευδών ειδήσεων για δημιουργία εντυπώσεων δεν τιμά κανέναν, ιδιαίτερα ανθρώπους που κατέχουν την θέση του υγειονομικού λειτουργού».

Ενημερωτικά να σημειώσουμε ότι είχαν προηγηθεί αναρτήσεις του πρώην δημάρχου Αστακού Παναγιώτη Στάικου, με πιο πρόσφατη την παρακάτω, που δημοσιεύτηκε στο xiromeropress.gr

Η διαφορετική άποψη μεταξύ των γιατρών είναι επιτρεπτή και προάγει την επιστήμη.

Εκείνο το οποίο δεν είναι επιτρεπτό, είναι οι ανταγωνισμοί μεταξύ γιατρών.

Έτσι ποτέ στην ζωή μου δεν είχα κανενός είδους ανταγωνισμό με κανέναν συνάδελφο μου , αλλά επιζητούσα πάντα την συνεργασία , ακόμη και αν σε κάποια θέματα είχαμε διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων .

Δεν αισθάνομαι πως έκανα τίποτα πάρα πάνω από το καθήκον μου , που βγήκα δικαιωμένος για το θέμα της αντιμετώπισης του Covid μετά την διαπίστωση την Πέμπτη το βράδυ του πρώτου θετικού στον Covid εργαζόμενου στον πρώτο όροφο του Δημαρχείου ,ο οποίος για την επιστήμη θεωρείται πολύ κλειστός χώρος και έτσι έπρεπε να τεθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε αυστηρή κατ οίκον καραντίνα , μέχρι να περάσουν 8 ημέρες και αν τότε το Μοριακό test ήταν αρνητικό , τότε θα μπορούσε ο καθένας ,να επιστρέψει στα καθήκοντα του .

Η διαδικασία της απολύμανσης του χώρου θεωρείται δευτερεύουσας σημασίας , αφού δεν υπάρχουν ακόμη ισχυρές αποδείξεις ότι ο Κορονοϊός μεταδίδεται από την επαφή με αντικείμενα , αλλά το πρωτεύον είναι η προφύλαξη από τα σταγονίδια μέσω του αναπνευστικού και γι αυτό συνιστάται ο καλός αερισμός των χώρων , η αυστηρή χρήση σωστά της μάσκας με κάλυψη και της μύτης και η αποφυγή του συγχρωτισμού και η τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των ατόμων σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων .

Με το να κάνουμε test μετά από 3 ή 4 ημέρες δεν καταφέρνουμε τίποτα ,αφού το test αυτό αν είναι τότε αρνητικό , μετά από δύο ή 4 ημέρες μπορεί να βγει θετικό και έτσι να συνεχιστεί η μετάδοση και έτσι η άμεση εφαρμογή της καραντίνας για όλους αμέσως είναι η καλύτερη προστασία , για την μη διασπορά πρώτα σε άλλα μέλη της οικογένειας τους και μετά στην κοινωνία .

Ήταν δεύτερο λάθος που χες εργάστηκαν 3 ή 4 εργαζόμενοι στο Δημαρχείο , αλλά αυτό έγινε και τώρα πρέπει να παρθούν όλα τα σωστά μέτρα , αφού αυτό το στέλεχος του ιού έχει μεγάλη μεταδοτικότητά και ήδη στον Αστακό κυρίως υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού , για την οποία είχα μιλήσει και γράψει πριν από 20 ημέρες με βάση τα στοιχεία που είχα ,πως τα θετικά στον ιό άτομα μπορεί να ήταν και πάνω από 200, για το οποίο φαίνεται να επιβεβαιώνομαι .

Στα πλαίσια της απαραίτητης συνεργασίας καλώ τον κύριο Δήμαρχο να συγκαλέσει σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου μεταξύ των Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων και του Αντιδημάρχου ύδρευσης κυρίου Μακρή και ασφαλώς και του ιδίου του Δημάρχου για το θέμα των νερών πόσης των κατοίκων του Δήμου εντός των αμέσως επόμενων ημερών , το αργότερο μέχρι την Κυριακή , πράγμα για το οποίο είμαι βέβαιος πως θα το πράξει .

Αναμένοντας την συνάντηση

Αστακός 8/4/2021

Dr . Παναγιώτης Στάικος

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης

Αναζωογόνηση Ξηρομέρου