Δημοσκόπηση ΚΙΝ.ΑΛ.: Προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης (Πίνακες)

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης φαίνεται ότι η τετράδα Ανδρουλάκη, Παπανδρέου, Λοβέρδου και Γερουλάνου αποκόβεται από τους άλλους δύο υποψήφιους (Χρηστίδης, Καστανίδης).

Η έρευνα

Προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη (32,4%) ως καταλληλότερο ηγέτη του ΚΙΝ.ΑΛ, καταγράφει πανελλαδική δημοσκόπηση της Interview που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της politic. Στη δεύτερη θέση ο Γιώργος Παπανδρέου (29,2%), η υποψηφιότητα του οποίου ανακάτεψε την τράπουλα της εσωκομματικής μάχης στο Κίνημα Αλλαγής. Ακολουθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος (17,4%), o Παύλος Γερουλάνος (12,7%), ο Χάρης Καστανίδης (5,3%) και τελευταίος κόβει το νήμα ο Παύλος Χρηστίδης (1,2%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ψηφοφόροι που δεν ψήφισαν ΚΙΝ.ΑΛ στις προηγούμενες εκλογές, προκρίνουν την υποψηφιότητα του Α. Λοβέρδου (28%) για την θέση του προέδρου του κόμματος, ενώ ακολουθούν οι Ν. Ανδρουλάκης (24,6%) και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου (24,3%).

Υπενθυμίζουμε ότι πριν την υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μία δεκαετία μετά την έξοδό του, διεκδικεί την αρχηγία του κόμματος, το επικρατέστερο σενάριο προέβλεπε μια «κούρσα για δύο», τον Α. Λοβέρδο και τον Ν. Ανδρουλάκη, με αδιαφιλονίκητο φαβορί τον πρώτο. Ωστόσο, ο Νίκος Ανδρουλάκης απ’ ότι φαίνεται συνεχίζει να  διαθέτει μεγάλη στήριξη από την βάση του κόμματος, καθώς συγκέντρωσε 110 υπογραφές από τα μέλη της ΚΠΕ και περίπου 20.000 μελών του κόμματος.
Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προσπαθούν να «διαβάσουν» τις εξελίξεις
Τα επιτελεία της Κυβέρνησης και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να προσπαθούν να «διαβάσουν» τις εξελίξεις και τις ανατροπές, αν λάβει και κανείς υπόψιν ότι η χώρα έχει ήδη εισέλθει σε μια «ήπια» εκλογική τροχιά.

Στην ερώτηση «ποιος κατά την άποψή σας μπορεί να φέρει στο ΚΙΝ.ΑΛ ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ», ο Γ. Παπανδρέου (41,5%) προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον Ν. Ανδρουλάκη (27,4%) και τον Α. Λοβέρδο (11,8%).

Για αυτό άλλωστε στην Κουμουνδούρου είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και προσπαθούν να χαρτογραφήσουν το νέο τοπίο μετά την υποψηφιότητα Παπανδρέου. Οι δίαυλοι επικοινωνίας των πρώην βουλευτών και στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που προσχώρησαν στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είναι ανοικτοί με κάποιους εκ των βασικών υποψηφίων, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να παρατηρηθεί μια αντίστροφη μετακίνηση από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Σε ότι έχει να κάνει με τη δεξαμενή από τη Ν.Δ., σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Ν. Ανδρουλάκης με ποσοστό 26,8% είναι αυτός που θα φέρει τους περισσότερους ψηφοφόρους από τη Ν.Δ. στο ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ ακολουθεί από κοντά ο Γ. Παπανδρέου (25,3%) και ο Α. Λοβέρδος (23,5%). Σύμφωνα πάντως με στελέχη της κυβέρνησης, ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΚΙΝ.ΑΛ., ο στόχος της αυτοδυναμίας παραμένει αμετακίνητος, παραπέμποντας στις εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων, που ανεβάζουν πάνω από το 40% το εκλογικό ποσοστό της Ν.Δ.
Στην ερώτηση «ποιος μπορεί να πάει το ΚΙΝ.ΑΛ. σε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που πήρε στις εθνικές εκλογές του 2019», και πάλι οι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛ. προκρίνουν την υποψηφιότητα του Ν. Ανδρουλάκη (33,3%) σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων που έχουν ως πρώτη επιλογή τον Γ. Παπανδρέου (28,7%).

Άλλωστε ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει το ισχυρό χαρτί της ανανέωσης και της νέας γενιάς: «Οραματίζομαι να αλλάξει αυτό, και να έχουμε πολιτικούς που δε θα είναι 40 χρόνια στη Βουλή και το μόνο τους κίνητρο είναι να κάθονται σε θέσεις εξουσίας, με πολιτικό τους εργαλείο το λαϊκισμό και το πελατειακό κράτος», έχει δηλώσει ο ίδιος.

«Ναι» στην αυτόνομη πορεία του ΚΙΝ.ΑΛ.

Η δημοσκόπηση καταγράφει τη σαφή θέση των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ. για αυτόνομη πλεύση του κόμματος. Συγκεκριμένα, το 62,2% απαντά ότι δεν επιθυμεί καμιά συνεργασία με τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Το 29,7 % είναι θετικά διακείμενο με μια συνεργασία με την Ν.Δ. και το 28,9% τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Από τους υποψήφιους που έχει ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με τις πιθανές συνεργασίες με τα άλλα κόμματα, είναι ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενη συνεργασία είτε με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είτε με την Νέα Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας την αυτόνομη πορεία του κόμματος. Αντίθετα, οΧάρης Καστανίδης δεν απορρίπτει προτάσεις για προοδευτική διακυβέρνηση και συνεργασίες, για το Κίνημα Αλλαγής.

«Εμένα προτεραιότητά μου δεν είναι ούτε να συγκυβερνήσω με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ούτε να συγκυβερνήσω με τη ΝΔ. Η προτεραιότητά μου είναι να κάνουμε ένα μεγάλο ΠΑ.ΣΟ.Κ., που μπορεί να πρωταγωνιστήσει με ιδέες, θέσεις και πρόγραμμα» έχει δηλώσει σχετικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Όπως και να έχει, η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ. αναμένεται να είναι αθρόα καθώς συνολικά, συγκεντρώθηκαν 83.000 υπογραφές. Αυτό σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της Τρικούπη, δίνει την ελπίδα για μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες που θα στηθούν στις 5 Δεκεμβρίου και στις 12 Δεκεμβρίου.

Το 58,4% των ερωτηθέντων θα πάει ψηφίσει στις εκλογές ως μέλος του κόμματος ΚΙΝ.ΑΛ., το 34,3% ως φίλος και το 7,3% απάντησε πως δε θα πάει να ψηφίσει.

Το σίγουρο είναι ότι η μεγάλη συμμετοχή πολιτών θα δώσει νέο έναυσμα στο κόμμα για να μπορέσει να πετύχει αυτό που και οι έξι επιθυμούν, την ενδυνάμωσή του.
politic.gr