Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ανεβαίνει το ΚΙΝ.ΑΛ. – Υποχωρούν Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Μεγάλη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια, περιγράφει η τελευταία έρευνα, που φέρνει το Κίνημα Αλλαγής κοντά στο διψήφιο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου και καταγράφει μεγάλες απώλειες για το κυβερνών κόμμα.

H δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής» περιγράφει, σύμφωνα με την εφημερίδα, μια ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής. Ακόμα και αν είναι μια δημοσιογραφική υπερβολή, καθώς η Ν.Δ. εξακολουθεί να προηγείται με ένα ποσοστό ασφαλείας αδιανόητο σε άλλες εποχές και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να είναι διακριτά το δεύτερο κόμμα, τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας είναι πράγματι εντυπωσιακά, και ενδεικτικά ενός πολιτικού σκηνικού σε κίνηση.

Υπό αυτές τις συνθήκες μάλιστα, η εκλογή προέδρου στο ΚΙΝ.ΑΛ. αναδεικνύεται σε κομβικό σημείο καθώς μπορεί να μας εισάγει σε ένα νέο κεφάλαιο: από τον προσεχή Δεκέμβριο, οπότε θα αναδειχθεί ο νέος αρχηγός στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, θα απομένει πια σχεδόν ενάμισης χρόνος για τις εθνικές κάλπες. «Βγαίνουν τα κουκιά»; Δύο σενάρια για ποσοστά και έδρες σε εκλογές με απλή και ενισχυμένη αναλογική.

Η έρευνα της Metron Analysis κατέγραψε για πρώτη φορά σημαντικές απώλειες για τη Ν.Δ., που βλέπει τα ποσοστά της να μειώνονται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και τη διαφορά με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., παρά τις απώλειες που εμφανίζει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να κινείται, έστω οριακά, κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10%.

Μάλιστα η Κυβέρνηση αξιολογείται θετικά σε ποσοστό κάτω του 40% (39%), ενώ αξιολογείται αρνητικά από το 54% —είναι ποσοστά που είχε και τον Σεπτέμβριο, μετά το καταστροφικό καλοκαίρι, τα οποία βελτιώθηκαν τον Οκτώβριο, αλλά μάλλον αυτή η βελτίωση ήταν προσωρινή.

Όπως δε αναφέρεται, είναι η πρώτη φορά στη συγκεκριμένη μέτρηση της Metron Analysis, που το ποσοστό της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου πέφτει κάτω από το 30%.

Το Κίνημα Αλλαγής από την άλλη εμφανίζεται για πρώτη φορά να φλερτάρει με το διψήφιο ποσοστό και σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της Metron Analysis ενισχύεται κατά 1,3%. Άνοδο παρουσιάζουν επίσης τα ποσοστά του Κ.Κ.Ε., της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. λαμβάνει ποσοστό 28% (από 31% στην προηγούμενη μέτρηση). Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υποχωρεί στο 18,3% (από 20,3%), το Κίνημα Αλλαγής ανεβαίνει στο 9,8% (από 8,5% στην προηγούμενη μέτρηση), το Κ.Κ.Ε. στο 5,1% (4,7%), η Ελληνική Λύση στο 4,3% (3,8%), το ΜέΡΑ25 4% (3,4%). Η Χρυσή Αυγή μετρήθηκε στο 1,2% και οι Έλληνες για την Πατρίδα στο 1,4%.

Η κοινή γνώμη εμφανίζεται μοιρασμένη σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα των εκλογών. Ποσοστό 50% εμφανίζεται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, ενώ το 48% προτιμά τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Στην περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας το 44% θέλει να έχει βάση τη Ν.Δ., ενώ το 33% τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

protagon.gr