Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Self Test και στους εμβολιασμένους»

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Ο καθηγητής ζήτησε να γίνουν επέκταση των self test ακόμα και στους εμβολιασμένους

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξήγησε πως τα self test είναι απαραίτητα καθώς «ένα μικρό ποσοστό 10 με 12% που έχει εμβολιαστεί μπορεί να έχει κολλήσει, και δε θα νοσήσουν βαριά επειδή ακριβώς είναι εμβολιασμένοι θα είναι ασυμπτωματικοί και θα κολλάνε».

Έσπευσε να τονίσει πως αναφέρεται σε δωρεάν σελφ τεστ που θα πληρώνει ο εργοδότης ή η πολιτεία, καθώς είναι άδικο να το πληρώσει ο εμβολιασμένος: «Μια φόρα την εβδομάδα αρκεί» σημείωσε.

«Tα δύσκολα είναι μπροστά μας, αν δεν κάνουμε κάτι να σταματήσουμε αυτή την αυξητική πορεία περιμένω ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος να είναι γύρω στα 3.600 κρούσματα, είναι μεγάλος αριθμός (…), ωστόσο ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16 Νοέμβρη μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000 κρούσματα» προειδοποίησε ο κ. Σαρηγιάννης.

Πρόκειται για μια διαρκώς αυξητική πορεία η οποία θα πρέπει να αναχαιτιστεί ανεξάρτητα από την αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού και διευκρίνισε πως: «Ακόμα κι αν αύριο 4 εκατ. να εμβολιαστούν μέχρι να αποκτήσουν ανοσία θα περάσει ένας μηνάς».

Αναφέρθηκε, δε, και στην κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ειδικά στη Θεσσαλονίκη στα νοσοκομεία της πόλης έχουμε διαθέσιμες μόνο 3 με 4 κλίνες ΜΕΘ, κι αυτός ο αριθμός διατηρείται τεχνητά, καθώς διασωληνωμένοι μένουν έκτος ΜΕΘ».

Σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για τον εμβολιασμό πόρτα – πόρτα από «τον παπά και το γιατρό του χωριού». Σχετικά με τα sms σχολίασε πως «πιστεύω ότι θα εκνευρίσουν, αλλά δεν κάνει κακό να δοκιμάσουμε» και έσπευσε να σημειώσει πως όταν ο ίδιος λαμβάνει διαφημιστικά SMS τα διαγράφει χωρίς να τα βλέπει.

dete.gr