Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου: «5η ελαία: Εκπαιδεύοντας ελαιοκομικά – Ο δρόμος της ελιάς»

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της 5ης“ἐλαίαμε θέμα ‘Εκπαιδεύοντας ελαιοκομικά-Ο δρόμος της ελιάς’ με σειρά ενημερώσεων και εκπαίδευσης για τη διαχρονική αξία της ελιάς και την αξία των προïόντων της στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου σε μαθητές της Α’ βαθμιας και Β’ βαθμιας εκπαίδευσης.

Με επίκεντρο το έργο και την προσωπικότητα του Εμμανουήλ Βάθη και πλαισιωμένη με έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, η έκθεση συμβάλλει στην ευαισθητοποίησή των μαθητών αναφορικά με τη διαχρονική αξία της ελιάς καθώς και στη διάδοση της γνώσης και διδασκαλίας της ελαιοκομίας, αναδεικνύοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές μιας πολιτιστικής μνήμης που πρέπει να διατηρηθεί και να προαχθεί.

Οι μαθητές ξεναγούνται αρχικά από τον κ. Χρήστο Γαρουφαλή, καλλιτεχνικό διευθυντή της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου και ζωγράφο, στα έργα των σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από το ιερό δένδρο,ο οποίος εστιάζει “στη διασύνδεση της ελιάς με τον πολιτισμό μας. Προσεγγίζει εικαστικά το φως της που το άναμμά του συνδέει την καθημερινότητα με τον συμβολισμό. Έτσι το φως του καντηλιού στους ναούς, στα ταπεινά ξωκλήσια και στα κοιμητήρια που συνοδεύει ύμνους και ικεσίες, γίνεται αψευδής μάρτυρας ότι έχει κρατηθεί άσβεστη η μνήμη των αγαπημένων μας…”.

Η κα Βασιλική Καραπαπά, γεωπόνος και Προïσταμένη του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου τους ξεναγεί στην έκθεση έργων του επιστήμονα και καλλιτέχνη Εμμ. Βάθη καθώς και του εποπτικού φωτογραφικού υλικού του καθηγητή Π. Αναγνωστόπουλου. Τους ενημερώνει για την προσωπικότητα και το έργο του λαμπρού γεωπόνου και πανεπιστημιακού δασκάλου Εμμ. Βάθη ο οποίος ζωγράφιζε ασταμάτητα εκτός της ελιάς και πολλά άλλα καλλιεργούμενα και αυτοφυή φυτά της ελληνικής χλωρίδας καθώς και τις ασθένειές τους. Τους πληροφορεί για την παραδοσιακή καλλιέργεια της ελιάς, τη σημασία των παραδοσιακών ελαιώνων στην Ελλάδα, την καταγωγή της και την πρώτη καλλιέργειά της στην αρχαία Ελλάδα. Επίσης αναφέρεται ως πολιτιστική υλική και άυλη κληρονομιά, ως σύμβολο και αιωνόβιο δένδρο, καθώς και ως σημαντικό στοιχείο στην ιστορία και στο μύθο.

Ειδικότερα η κα Βάσω Ψηλού, γεωπόνος με ειδίκευση στην οργανοληπτική αξιολόγηση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, μίλησε για την διαδικασία εξαγωγής του ελαιολάδου  πραγματοποιώντας οργανοληπτική αξιολόγηση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου. Οι μαθητές γνώρισαν το ποιοτικό ελαιόλαδο με θεωρητικό και πρακτικό τρόπο δοκίμασαν διάφορους τύπους ελαιολάδου και εκτίμησαν την αξία του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου. Οι μαθητές με αυτό τον τρόπο ανακάλυψαν τον κόσμο της οργανοληπτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου, σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως την έκθεση μέχρι σήμερα έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 550 μαθητές σχολείων του Δήμου μας. Οι μικροί μαθητές, εμπνευσμένοι από την έκθεση, έχουν τη δυνατότητα να ζωγραφίζουν το έργο της αρεσκείας τους στο χώρο της Πινακοθήκης.

 

Διάρκεια: έως 17 Μαϊου 2019.

Ώρες επισκέψεων:

Τρίτη – Σάββατο 10:00πμ – 13:30μμ και 18:00μμ – 21:00μμ

Κυριακή: 11:00πμ – 14:00μμ,  Δευτέρα & αργίες κλειστά

Για ομαδικές επισκέψεις κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία.

 

Πληροφορίες:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ (Δημ. Βότση 2, Αγρίνιο),

τηλ. 26413 60316,   e-mail: pinakothiki@agrinio.gr,   www.dipinag.gr