Δωρεάν μαστογραφία: Ξεκίνησε η αποστολή των SMS – Ποιες γυναίκες μπορούν να λάβουν μέρος

Συνεχίζεται η αποστολή SMS στις γυναίκες που δικαιούνται να κάνουν δωρεάν προληπτική μαστογραφία για τον καρκίνο του μαστού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φώφη Γεννημάτα», ενώ σε λειτουργία βρίσκεται ήδη η πλατφόρμα mastografia.gov.gr.

Η αποστολή SMS σε γυναίκες 50 έως 69 ετών έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή 10 Ιουνίου. Ωστόσο, όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, τα μηνύματα δεν θα σταλούν όλα την ίδια μέρα, αλλά σε κύματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι για να λάβουν το SMS οι γυναίκες αυτές της ηλικιακής κατηγορίας θα πρέπει να έχουν ενεργοποιημένη την άυλη συνταγογράφηση.

Ποιες γυναίκες μπορούν να κάνουν δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία

Στο πρόγραμμα «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά» μπορεί να συμμετάσχει κάθε γυναίκα ηλικίας 50 ετών έως και 69 ετών, η οποία διαθέτει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Εξαιρούνται οι γυναίκες που έχουν ήδη κάνει εξέταση μαστού κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, είτε έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού την τελευταία πενταετία.

Οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν τη διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας σε γυναίκες 50-69 ετών κάθε δύο χρόνια. Ως εκ τούτου, όταν μια γυναίκα έχει πραγματοποιήσει κατά το προηγούμενο έτος την εξέταση, δεν συστήνεται να την πραγματοποιήσει ξανά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου. Αν ωστόσο ο ιατρός συστήσει σε μια γυναίκα να διενεργεί συχνότερα εξέταση μαστογραφίας επειδή συντρέχουν άλλοι ειδικοί κλινικοί λόγοι, η γυναίκα μπορεί να την πραγματοποιήσει μέσω ΕΟΠΥΥ, με τη διαδικασία που ισχύει μέχρι σήμερα.

Πώς θα γίνει η εξέταση

Οι γυναίκες-δικαιούχοι ηλικίας 50-69 ετών που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Μπορείτε να δείτε τα συνεργαζόμενα κέντρα εδώ.

Αν δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, τότε μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Εάν το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα κατά την επίσκεψή τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας να ζητήσουν την εκτύπωση του σχετικού παραπεμπτικού και στη συνέχεια να απευθυνθούν σε συνεργαζόμενο κέντρο.

Τι είναι το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περιλαμβάνει για αρχή τις εξής εξετάσεις:

1.   Εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες που το δικαιούνται.

2.   Κλινική εξέταση σε περίπτωση ευρήματος.

3.   Υπερηχογράφημα σε περίπτωση ευρήματος.

Τα δύο τελευταία συνταγογραφούνται αυτόματα από το σύστημα μόνο σε περίπτωση ευρήματος στη μαστογραφία, ενώ πρέπει να είναι ενεργοποιημένη η άυλη συνταγογράφηση.

Σημειώνεται ότι, όπως εξήγγειλε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, θα ακολουθήσουν και άλλα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και καρδιαγγειακά νοσήματα.

in.gr