Ε.Ρ.Τ. – «Το Αλάτι της Γης»: Αυτό το Σάββατο (ξανά) με τους «SibeΜόρια» στη Δυτική Ρούμελη

Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 13:00 – 15:00, υποδέχονται το μουσικό σχήμα «SibeΜόρια», μια ομάδα από εξαιρετικούς νέους οργανοπαίκτες από το Αγρίνιο που με πολλή αγάπη και σοβαρότητα ερευνούν και αποδίδουν τις παραδοσιακές μουσικές της Δυτικής Ρούμελης.

Οι περισσότεροι είναι απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου και των Μουσικών Πανεπιστημίων, συνδυάζοντας τη βιωματική σχέση με την παράδοση παράλληλα με συστηματικές μουσικές σπουδές.

Μας ταξιδεύουν στα ιδιαίτερα μουσικά ιδιώματα των περιοχών από το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο μέχρι τον Ορεινό Βάλτο, την Άρτα και την Πρέβεζα, επιλέγοντας δημοτικούς σκοπούς και τραγούδια αλλά και αντιπροσωπευτικά κομμάτια από την αστική λαϊκή παράδοση των καφέ-αμάν και των καφέ-σαντάν που υπήρχαν σ’ αυτά τα μέρη.

Ο ίδιος ο τίτλος του συγκροτήματος –SibeΜόρια- είναι αποκαλυπτικός για τον συνδυασμό των δύο μουσικών κόσμων, της Δύσης και της Ανατολής, που συγκλίνουν στις καταβολές και τις αναζητήσεις των μελών του.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Κοσμάς Παπακωστόπουλος (κλαρίνο), Παναγιώτης Καμζέλας (βιολί), Βαγγέλης Ντζούφρας (τραγούδι-λαούτο), Κωνσταντίνος Φουρλίγκας (κιθάρα) και Βασίλης Σκουμάντζος (κρουστά). Με την ομάδα συμπράττει στο τραγούδι και η Σταυρούλα Δαλιάνη.

Χορεύουν οι: Βίκυ Γεωμπρέ, Αλεξάνδρα Ξεσφίγγη, Ηλιάνα Μπούρα, Σπύρος Παλιούρας, Μαρίνα Στεργίου, Γιάννης Τζαχρήστας, Βασίλης Τριανταφύλλου, Φάνης Τσιάμης και Κατερίνα Τσούμαρη.

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS