Έδαφος και παραγωγή προϊόντων

Η νέα έκθεση του FAO υπογραμμίζει το ρόλο των οργανισμών του εδάφους στη διασφάλιση βιώσιμων συστημάτων γεωργικών τροφίμων και στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Τα εδάφη είναι απαραίτητα για τη ζωή στη Γη. Η προστασία τους είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση του μέλλοντος των συστημάτων γεωργικών τροφίμων και την παροχή βασικών υπηρεσιών οικοσυστήματος.

Οι εδαφολογικοί οργανισμοί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της παραγωγής τροφίμων, στην ενίσχυση της θρεπτικής διατροφής, στη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας, στην αποκατάσταση της ρύπανσης και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά η συμβολή τους παραμένει σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένη, δήλωσε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεσή του για την «Κατάσταση της Γνώσης της Βιοποικιλότητας του Εδάφους».

Η έκθεση κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Εδάφους, που σηματοδοτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι η απώλεια βιοποικιλότητας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων ανησυχιών, η βιοποικιλότητα που βρίσκεται κάτω από το έδαφος δεν λαμβάνει τη σημασία που της αξίζει και πρέπει να ληφθεί πλήρως υπόψη κατά τον προγραμματισμό παρεμβάσεων για αειφόρο ανάπτυξη, λέει η έκθεση».

Τα εδάφη δεν είναι μόνο τα θεμέλια των αγροδιατροφικών συστημάτων και όπου παράγεται το 95 τοις εκατό των τροφίμων που τρώμε, αλλά η υγεία και η βιοποικιλότητά τους είναι επίσης κεντρικά στις προσπάθειές μας να τερματίσουμε την πείνα και να επιτύχουμε βιώσιμα συστήματα γεωργικών τροφίμων», δήλωσε ο διευθυντής του FAO -Γενικός QU Dongyu στην τελετή της Παγκόσμιας Ημέρας του Εδάφου.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του FAO επεσήμανε τη μείωση της υγείας του εδάφους και πολλές υπηρεσίες οικοσυστήματος που παρέχουν. Για να αποφευχθούν δραματικές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η τάση στην επισιτιστική ασφάλεια, τη διατροφή, την αλλαγή του κλίματος και την αειφόρο ανάπτυξη, ζήτησε επείγουσες δράσεις για να ξεκλειδώσει το δυναμικό των ζωντανών γενετικών πόρων στα εδάφη.

Στις παρατηρήσεις του, ο Qu τόνισε επίσης την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού παγκόσμιου συστήματος πληροφόρησης για το έδαφος σύμφωνα με την ψηφιακή γεωργία και τις καινοτομίες στο περιβάλλον, για την προστασία των «σιωπηλών, αφιερωμένων ηρώων» μας καθώς αναφερόταν στους εδαφικούς οργανισμούς.

«Όπως λέει μια κινεζική παροιμία: Το χώμα είναι η μητέρα όλων των πλασμάτων στη γη. Μην ξεχνάτε τη μητέρα όταν λαμβάνετε τροφή», είπε ο γενικός διευθυντής.

Τα εδάφη είναι ένας από τους κύριους παγκόσμιους ταμιευτήρες βιοποικιλότητας. Φιλοξενούν περισσότερο από το 25 τοις εκατό της βιολογικής ποικιλομορφίας στον κόσμο. Επιπλέον, περισσότερο από το 40% των ζωντανών οργανισμών στα χερσαία οικοσυστήματα συνδέονται με εδάφη κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

Η Elizabeth Maruma Mrema, εκτελεστική γραμματέας της σύμβασης για τη βιολογική βιοποικιλότητα, στην τηλεοπτική της ομιλία στην τελετή, δήλωσε: «Πρέπει επειγόντως να αναγνωρίσουμε ότι η βιοποικιλότητα του εδάφους είναι απαραίτητη για την επισιτιστική ασφάλεια και την επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης. Η βιοποικιλότητα του εδάφους υποστηρίζει την παραγωγικότητα και ανθεκτικότητα της γεωργίας, καθιστώντας τα συστήματα παραγωγής και τα μέσα διαβίωσης πιο ανθεκτικά σε σοκ και στρες».

e-ea.gr