Εφαρμογή στο κινητό ενημερώνει αν το προϊόν έχει βλαβερές ουσίες

Την καινοτόμο εφαρμογή για κινητά, Scan4Chem, που προστατεύει τους καταναλωτές από τυχόν βλαβερές ουσίες στα προϊόντα καθημερινής χρήσης, παρουσίασαν την Τετάρτη το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το ECOCITY.

H εφαρμογή διατίθεται δωρεάν και επιτρέπει στους καταναλωτές να αναζητούν με εύκολο τρόπο πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη Ουσιών Πολύ Υψηλής Ανησυχίας, ΟΠΥΑ (Substances of Very High Concern, SVHCs) στα προϊόντα που αγοράζουν και χρησιμοποιούν καθημερινά.

Η εφαρμογή στοχεύει στο να βοηθήσει τους καταναλωτές να ασκήσουν το δικαίωμα τους να γνωρίζουν ποιες ουσίες περιέχονται στα προϊόντα που χρησιμοποιούν και να είναι άρτια ενημερωμένοι, ώστε να κάνουν συνειδητά ασφαλείς επιλογές/αγορές. Ο τελικός στόχος είναι η μείωση της χρήσης και η κατάργηση των ΟΠΥΑ, ώστε να βγουν τελείως από την παραγωγική διαδικασία και τον κύκλο ζωής των προϊόντων.

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Scan4Chem οι καταναλωτές σκανάρουν το barcode ενός προϊόντος και με πολύ απλά βήματα αποστέλλουν αίτημα στον προμηθευτή, ώστε να λάβουν πληροφορίες σχετικά με την παρουσία προβληματικών ουσιών ΟΠΥΑ στο προϊόν. Οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν εντός 45 ημερών αν το προϊόν τους περιέχει κάποια ΟΠΥΑ σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από 0,1%.

Απ’ την πλευρά τους οι προμηθευτές έχουν τη δυνατότητα να καταχωρίσουν πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα τους στη βάση δεδομένων που συνδέεται με την εφαρμογή προκειμένου αυτές να είναι άμεσα διαθέσιμες στους καταναλωτές.

Όσα περισσότερα στοιχεία εισάγουν στην πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων οι προμηθευτές σχετικά με την ύπαρξη ή μη ΟΠΥΑ στα προϊόντα τους, τόσο πιο εύκολο θα είναι για τους καταναλωτές να λάβουν άμεσα πληροφορίες για το προϊόν το οποίο τους ενδιαφέρει.

Όπως υπογραμμίζουν οι δημιουργοί της εφαρμογής «η επιτυχία της εφαρμογής είναι όντως στο χέρι των καταναλωτών που ασκούν το δικαίωμά τους στη διαφάνεια σχετικά με τα προϊόντα καθημερινής χρήσης».

Τονίζουν επίσης ότι «οι προβληματικές ουσίες (ΟΠΥΑ) είναι δυνατόν να περιέχονται σε παιχνίδια, είδη και αξεσουάρ ένδυσης, σκεύη κουζίνας, έπιπλα, ηλεκτρονικές συσκευές, υλικά κατασκευών και πολλά άλλα. Όλα αυτά τα προϊόντα μπορούν να ελεγχθούν για την παρουσία ΟΠΥΑ με τη βοήθεια της εφαρμογής Scan4Chem. Κατηγορίες προϊόντων που υποχρεούνται να αναγράφουν τα συστατικά τους, όπως τρόφιμα, καλλυντικά και απορρυπαντικά οικιακής χρήσης, δεν καλύπτονται από το άρθρο 33 (2) της νομοθεσίας REACH».

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή, που είναι πλέον διαθέσιμη στους Έλληνες καταναλωτές, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο προγράμματος LIFEAskREACH (LIFE16 GIE/DE/000738), στο οποίο συμμετέχουν 13 ευρωπαϊκές χώρες και περισσότεροι από 20 φορείς, ερευνητικά κέντρα όπως και περιβαλλοντικές και καταναλωτικές οργανώσεις.

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Scan4Chemστοστο Google Play.

Και στο Apple APP STORE