Εφορία – Επίθεση με τσεκούρι: Το βίντεο από κάμερα ασφαλείας – Ο ρόλος του διευθυντή

«Σας άρεσε; Καλά να πάθετε», φέρεται να είπε ο δράστης – Χτυπούσε με μανία τα θύματά του

Σκηνές βγαλμένες από ταινία θρίλερ περιγράφουν από χθες όσοι υπάλληλοι της ΔΟΥ Κοζάνης είχαν την ψυχραιμία να αρθρώσουν μία κουβέντα και να περιγράψουν όλα όσα έζησαν στον 2ο όροφο όπου στεγάζεται η υπηρεσία τους.

Πιο ψύχραιμοι, αλλά σαφώς σοκαρισμένοι με τις εικόνες, όσοι δεν βρέθηκαν μπροστά στο περιστατικό αλλά είδαν το video από το κλειστό κύκλωμα που βιντεοσκοπεί τους χώρους της ΔΟΥ και το οποίο από την πρώτη στιγμή έχει στην κατοχή της η Αστυνομία.

«Ούτε στις ταινίες θρίλερ τέτοιες εικόνες, ήρθε για να σκοτώσει τυφλά», περιγράφουν στο e-ptolemeos.gr άνθρωποι οι οποίοι είχαν πρόσβαση στο video που κατέγραψε καρέ-καρέ το περιστατικό.

Ο 45χρονος δράστης χτύπησε με το τσεκούρι 3 φορές τον πρώτο υπάλληλο στο κεφάλι και συνέχισε το αποτρόπαιο έργο του «ισοπεδώνοντας» ουσιαστικά την πρώτη γυναίκα-εφοριακό.

Η τρίτη υπάλληλος φαίνεται ξεκάθαρα στο video να προσπαθεί να ξεφύγει από το μένος του δράστη, αλλά στον πανικό της σκοντάφτει σε καρέκλες και γραφεία με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος και ο 45χρονος να της επιφέρει χτυπήματα στην πλάτη.

Πριν τις επιφέρει χειρότερα χτυπήματα έρχεται η παρέμβαση του διευθυντή της ΔΟΥ, Ιωάννη Ποδιώτη, ο οποίος με μια κίνηση αυτοθυσίας κατάφερε να σταματήσει τον δράστη πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε άλλη πράξη.

Η παρέμβαση του, περιγράφεται ως κανονική βουτιά, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να ακολουθήσει πάλη με τον δράστη ο οποίος ακινητοποιήθηκε πλήρως όταν σε συνδρομή του διευθυντή της ΔΟΥ έσπευσε υπάλληλος του τμήματος καθαριότητας, ο οποίος και ανάγκασε τον 45χρονο να εγκαταλείψει την προσπάθεια καθώς και το τσεκούρι με το οποίο έσπειρε τον πανικό.

Εκεί ήταν που παρά τις αποτρόπαιες πράξεις του, φέρεται με αίσθημα ικανοποίησης και ανακούφισης να είπε: «Σας άρεσε; Καλά να πάθετε».

 

Η… «συνταξιούχος» και ο συμβασιούχος

Τραγική ειρωνεία πως η μία από τους υπαλλήλους που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης μπορούσε να είναι ήδη στη σύνταξη αλλά, όπως έλεγαν συνάδελφοί της, επέλεξε να καθίσει στην υπηρεσία μέχρι τέλους του έτους.

Στα παιχνίδια τη μοίρας και ο συμβασιούχος υπάλληλος, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά ώστε να ακινητοποιηθεί ο δράστης.

Ένα νέο παιδί που εργάζεται στον τομέα της καθαριότητας της ΔΟΥ με σύμβαση η οποία λήγει τον Σεπτέμβριο.

Ο Διοικητής της ΔΟΥ, τον οποίο όλοι επαινούν για την πράξη αυτοθυσίας που επέδειξε σταματώντας το δράστη, εμφανίστηκε και ο ίδιος αργά το απόγευμα να κουτσαίνει, από κάποιο χτύπημα το οποίο προφανώς και ο ίδιος δεν κατάλαβε τη στιγμή που «βούτηξε σαν τερματοφύλακας» και στη συνέχεια πάλεψε με τον 45χρονο.

 

Ζήτημα ασφάλειας

Αργά το απόγευμα στη ΔΟΥ Κοζάνης  βρέθηκε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Ανώτατα στελέχη της υπηρεσίας του έδειξαν το χώρο της επίθεσης, ενώ στη συνέχεια παρουσία και συνδικαλιστών τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα ασφαλείας αλλά και στήριξης των οικογενειών των υπαλλήλων που δέχτηκαν την επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Πιτσιλής σημείωσε πως η υπηρεσία θα κάνει ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να στηρίξει τους εργαζομένους και τις οικογένειες τους, ενώ έδωσε εντολή για άμεση τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας και ελέγχου στο κτίριο της ΔΟΥ.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ενημερώθηκε και για τον συμβασιούχο υπάλληλο του τμήματος καθαριότητας, με στελέχη της ΔΟΥ να του επισημαίνουν πως μαζί με τον Ιωάννη Ποδιώτη απέτρεψε τα χειρότερα.

Πάντως, στην υπηρεσία υπάρχει ο εύλογος προβληματισμός και για την ψυχολογία που επικρατεί πλέον στους υπαλλήλους της ΔΟΥ και ειδικά σε όσους εργάζονται στο τμήμα εσόδων όπου συνέβη το πρωτόγνωρο περιστατικό.

Σήμερα, η ΔΟΥ Κοζάνης θα παραμείνει κλειστή, ενώ έχει αποφασιστεί και πανελλαδική στάση εργασίας σε όλες τις εφορίες της χώρας.

 

Στέλνουν ψυχολόγους στη ΔΟΥ Κοζάνης

Κατόπιν επικοινωνίας του επικεφαλής της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή με τον διοικητή του νοσοκομείου Κοζάνης, συμφωνήθηκε τη Δευτέρα να πάει στην εφορία κλιμάκιο ψυχολόγων για να στηρίξουν τους υπαλλήλους.

Διασωληνωμένοι με τραύματα στο πρόσωπο και το κεφάλι δύο από τους τραυματίες

Όσον αφορά την κατάσταση των τριών τραυματιών που μεταφέρθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει τα εξής:

«Η ασθενής Μ. Μ. 47 ετών είναι σε σταθερή κατασταση και νοσηλεύεται στη Νευροχειρουργική με θλαστικό τραύμα στο κεφάλι, κάταγμα κρανίου και ένα θλαστικό τραύμα στην πλάτη. Είναι σταθερή αιμοδυναμικά.

Η ασθενής Π. Θ. 67 ετών, νοσηλεύεται στη Β Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με μηχανική υποστήριξη. Είναι σταθερή αιμοδυναμικά. Έγινε εκτίμηση της κατάστασης της από γναθοχειρουργό και τον Σ. Διευθυντή της οφθαλμολογικής λόγω της βλάβης στο πρόσωπο.

Ο ασθενής Ξ.Π. 56 ετών, νοσηλεύεται στη Β Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μετά από χειρουργική επέμβαση λόγω κρανίοεγκεφαλικής κάκωσης και τραυματισμού από τέμνον όργανο. Είναι αιμοδυναμικα σταθερός με μηχανική υποστήριξη».

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Κικίλια για την υγεία των θυμάτων

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες όπου και βρίσκεται με αφορμή την επίθεση με τσεκούρι σε Εφορία στην Κοζάνη.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε τηλεφωνικά από τις Βρυξέλλες με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας των εφοριακών που νοσηλεύονται ύστερα από την επίθεση που δέχθηκαν με τσεκούρι στο χώρο δουλειάς τους.

protothema.gr