Εφορία: Πώς θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας σε 24 ή 48 δόσεις

Με αγωνία περιμένουν οι φορολογούμενοι την πάγια ρύθμιση για οφειλές προς την Εφορία – Θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα στην Βουλή. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ρύθμιση θα αφορά οφειλές που θα προκύψουν από το 2020 και μετά και όχι παρελθόντων ετών. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόβλεψη και για τις παλαιές οφειλές στην Εφορία.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να μην υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση, αλλά το επιτόκιο να διαφοροποιείται. Αυτό σημαίνει πως όσο περισσότερες είναι οι δόσεις, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το επιτόκιο. Δηλαδή όσοι επιλέξουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε περισσότερες από 12 δόσεις και έως 24 θα πληρώσουν υψηλότερο επιτόκιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τις 12 δόσεις το επιτόκιο θα ανέρχεται στο 5%, ενώ εάν κάποιος επιλέξει 15, 20 ή 24 δόσεις το επιτόκιο θα φθάνει, για το σύνολο των δόσεων, θα κυμαίνεται μεταξύ 6% και 6,5%.

Αντίθετα, περισσότερες δόσεις αλλά και εισοδηματικά κριτήρια θα προβλέπονται για όσους αποκτήσουν μελλοντικά οφειλές από έκτακτες περιπτώσεις όπως ο φόρος κληρονομιάς. Οι έκτακτες οφειλές θα μπορούν να ρυθμιστούν από τους φορολογούμενους σε έως 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά θα μπουν «κόφτες» ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια.

Το ύψος του εισοδήματος του οφειλέτη θα καθορίζει τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης της έκτακτης οφειλής (αντίστοιχα κριτήρια με αυτά που ισχύουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων). Και σε αυτή την περίπτωση το επιτόκιο θα ξεκινάει από το 5% για όσους επιλέξουν 12 δόσεις και θα φθάνει το 6% ή 6,5% για περισσότερες δόσεις.

Αναλυτικά, η νέα πάγια ρύθμιση για τις 24 ή τις 48 δόσεις θα προβλέπει:

  • Αύξηση των δόσεων από 12 σε 24 δόσεις για τακτικές οφειλές όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.λπ. Στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει να πληρώσει την οφειλή του σε 12 δόσεις το επιτόκιο θα ανέρχεται στο 5%. Για περισσότερες δόσεις, το επιτόκιο θα φθάνει στο 6% ή 6,5%.
  • Για τις έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τις εξοφλήσουν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις. Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα καθορίζεται με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων. Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή θα ανέρχεται στο 5% ετησίως για όσους επιλέγουν το πρόγραμμα των 12 δόσεων και 6,5% για περισσότερες δόσεις ενώ η ελάχιστη δόση θα είναι 15 ευρώ.

Προσοχή: Όσοι χάσουν τη ρύθμιση, για να μπορέσουν να ενταχθούν εκ νέου σε αυτήν, θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο στην Εφορία.

newsbomb.gr