Έφτασε η ώρα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2023

ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2023: Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Μαΐου

Περισσότερα από 7,3 εκατομμύρια εκκαθαριστικά για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2023 αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet μέχρι σήμερα Κυριακή, 30 Μαΐου.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων να περιμένουν να δουν με αγωνία τον… λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν σε δέκα δόσεις.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Μαΐου και η τελευταία δόση τον Φεβρουάριο του 2024. Αν κάποιος θέλει να πληρώσει όλο το ποσό εφάπαξ θα έχει 3% έκπτωση στο ποσό.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ενόψει της έκδοσης των εκκαθαριστών του ΕΝ.Φ.Ι.Α. επιστροφές φόρου πραγματοποιήθηκαν ήδη από χθες,  Παρασκευή 28 Απριλίου σε όσες δηλώσεις υποβλήθηκαν μέχρι την Τετάρτη 26 Απριλίου. Επιστροφές από δηλώσεις, που θα υποβληθούν από την Πέμπτη και μετά, θα συμψηφιστούν με οφειλές από ΕΝ.Φ.Ι.Α..

Όσοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022, θα κληθούν να καταβάλουν το ίδιο ποσό, ενώ μεγαλύτερο ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα δουν όσοι:

  • Aπέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά
  • Τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους
  • Εμφάνισαν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τ.μ

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. μπορεί να πληρωθεί σε 10 δόσεις ή με εφάπαξ πληρωμή (χωρίς έκπτωση) ή με πιστωτική κάρτα σε 12 δόσεις (τράπεζες) ή με πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις (με επιτόκιο).

Την ίδια ώρα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από όσους έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση και δικαιούνται επιστροφή, στην συντριπτική τους πλειονότητα την έχουν ήδη λάβει. Συγκεκριμένα οι τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους ήδη έχουν δει το ποσό της επιστροφής φόρου στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Όπως διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ, για όσες δηλώσεις υποβληθούν από την Πέμπτη 28 Απριλίου και μετά και για όσα εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά, θα προηγείται συμψηφισμός με οφειλές από ΕΝ.Φ.Ι.Α.

ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Ποιοι θα δουν «ψαλιδισμένο» ΕΝ.Φ.Ι.Α. κατά 50%

«Ψαλιδισμένο» ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα δουν όσοι έχουν συνολικό οικ. εισόδημα < 9.000€ (+1.000€ / σύζυγο / εξαρτώμενο μέλος) ΚΑΙ σύνολο επιφάνειας των κτισμάτων < 150 τ.μ. ΚΑΙ Αξία ακίν. περιουσίας:

  • < 85.000€ (άγαμος)
  • < 150.000 € (έγγαμος)
  • < 200.000 € (έγγαμος με εξαρτώμενα τέκνα))

Ποιοι δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο

  • Νοικοκυριά με 3 εξαρτώμενα τέκνα
  • Άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%

Θα πρέπει όμως:

α) Συνολικό οικ. εισόδημα < 12.000€ (+1.000€ /σύζυγο / εξαρτώμενο μέλος)

β) Συνολική επιφάνεια κτισμάτων για σύζυγο και εξαρτώμενα τέκνα < 150 τ.μ.)

dikaiologitika.gr

 

Διαβάστε επίσης: Ανακοίνωση πληρωμών από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.