Έγγραφο Ο.Η.Ε.: Οι Ταλιμπάν καταζητούν «συνεργάτες» και αντιφρονούντες

Έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών αποκαλύπτει ότι οι Ταλιμπάν εντείνουν τους ελέγχους τους προκειμένου να εντοπίσουν πολίτες που «συνεργάστηκαν με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους».

Το εμπιστευτικό έγγραφο, τμήμα του οποίου δημοσιοποιεί το BBC και το οποίο συνέταξε το «Norwegian Centre for Global Analyses» -οργανισμός που τροφοδοτεί τα Ηνωμένα Έθνη με εμπιστευτικές πληροφορίες- αναφέρει:

«Οι Ταλιμπάν συλλαμβάνουν ή και απειλούν να σκοτώσουν ή να συλλάβουν μέλη οικογενειών και συγγενείς ατόμων που θεωρούνται στόχοι, παρεκτός εάν αυτοί παραδοθούν στους μαχητές».

Το ίδιο έγγραφο σημειώνει ότι ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν άνθρωποι με πόστα στο στρατό την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

«Οι Ταλιμπάν έχουν διεξαγάγει εκτενή χαρτογράφηση ατόμων προτού καταλάβουν όλες τις μεγάλες πόλεις», προσθέτει το έγγραφο.

Τονίζει επίσης ότι οι Ταλιμπάν «τσέκαραν» συγκεκριμένα άτομα ενόσω επέτρεπαν την εκκένωση ξένων πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ όπου η κατάσταση ωστόσο παραμένει «χαοτική».

Σύμφωνα με την αναφορά, οι Ταλιμπάν συγκροτούν νέα δίκτυα πληροφόρησης, που είναι πρόθυμα να συνεργαστούν με το καθεστώς.

Χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο δεκάδες μαρτυρίες, ανέφερε ότι ένοπλοι Ταλιμπάν χτυπούν τις πόρτες πολιτών σε πόλεις ολόκληρης της επικράτειας, «παρακινώντας» τους φοβισμένους κατοίκους να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Η 38χρονη Γουασίμα είπε πως σοκαρίστηκε όταν τρεις Ταλιμπάν με όπλα επισκέφθηκαν το σπίτι της, στην πόλη Χεράτ, σήμερα το πρωί.

Κατέγραψαν τα προσωπικά στοιχεία της, τη ρώτησαν σχετικά με τη δουλειά της (εργάζεται σε οργάνωση αρωγής) και τον μισθό της αλλά και της είπαν να επιστρέψει στην εργασία της, σύμφωνα με όσα περιέγραψε η ίδια.

Πάνω από 12 άνθρωποι ανέφεραν στο Reuters πως δέχθηκαν απρόσμενες επισκέψεις από τους Ταλιμπάν τις τελευταίες 24 ώρες, από την πρωτεύουσα Καμπούλ έως το Λασκάρ Γκαχ , στα νότια, και το Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στα βόρεια.

Δεν θέλησαν να αποκαλύψουν τα ονόματά τους, υπό τον φόβο αντιποίνων.

Αν και οι Ταλιμπάν ενεθάρρυναν τους ανθρώπους να πάνε να δουλέψουν, ορισμένοι σημείωσαν πως ένιωσαν ότι οι έλεγχοι ήταν σχεδιασμένοι για να εκφοβίσουν.

kathimerini.gr