Και ειδήσεις έχουμε και φήμες διαθέτουμε

Εκτός από τον Δήμαρχο Αγρινίου, είδα χθες το απόγευμα και το Γιώργο Βαρεμένο, που ξεσπάθωσε για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Βόνιτσας, κι απ’ ότι κατάλαβα ο «γείτονας αντιπρόεδρος» δεν «πήρε μυρωδιά» τίποτα για τη Ματαράγκα. Αλλά επειδή ο «Γιώργος είναι μάλαμα» θα ξαναχτυπήσει και για τη Ματαράγκα.

Σε ότι έχει να κάνει τώρα με την αντίδραση του Δημάρχου, δύο πράγματα μόνο: α) Το κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς δεν είναι φήμη, Δήμαρχε. Είναι είδηση, η οποία έχει και συνέχεια στο Υ.Γ. αυτής της ανάρτησης. β) Πέρα από το γεγονός των πολύ καλών αντανακλαστικών, πέρα και από αυτή την επικοινωνιακή επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας χθες, προς τα επιτελεία της Τράπεζας Πειραιώς, θεωρούμε ότι θα ήταν ακόμα πιο χρήσιμο, να υπάρξει και μια άλλου είδους πίεση. Μια πίεση που καταλαβαίνουν λίγο καλύτερα οι Τράπεζες, αφού ως γνωστόν τα κριτήρια της διατήρησης των συγκεκριμένων υποκαταστημάτων είναι χρηματοοικονομικά.

Εξ΄ όσων γνωρίζουμε ένα σημαντικό μέρος της μισθοδοσίας του ο Δήμος Αγρινίου το έχει συμβασιοποιήσει με την προαναφερόμενη Τράπεζα. Επίσης Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και Πρόεδρος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού (αυτή του η ιδιότητα εν προκειμένου είναι ακόμα καλύτερη για τα «συμφέροντα μας») είναι ο Αιτωλοακαρνάνας κ. Γιώργος Χατζηνικολάου, από την Περίστα της ορεινής Ναυπακτίας, αντί να καθόμαστε και να παρακαλάμε τα επιτελεία, θα ήταν καλύτερα να σηκώσεις το τηλέφωνο Δήμαρχε, και αφού πεις του κ. Προέδρου τα αγαπησιάρικα και τα πατριωτικά, που απαιτούνται και δεν είναι καλό να αγνοούνται, να του «κάτσεις» από κοντά και τα χρηματοοικονομικά, που τον ενδιαφέρουν περισσότερο.

Ποια είναι αυτά; Ή μένει το υποκατάστημα στη Ματαράγκα ή αποχαιρέτα την, τη μισθοδοσία που χάνεις.

Αυτό είναι εκβιασμός θα μου πεις.  Όλα όμως, είναι θέμα αντίληψης, Δήμαρχε: άλλοι το λένε «εκβιασμό», άλλοι το λένε «πίεση».

Υ.Γ.1. Και επειδή υπήρξε προβληματισμός με το τι ακριβώς είναι «είδηση» και τι είναι «φήμη», ας δώσουμε ένα παράδειγμα: Είδηση είναι ότι το υποκατάστημα στη Ματαράγκα θα κλείσει νωρίτερα από το υποκατάστημα στη Βόνιτσα. Η ημερομηνία που θα συμβεί αυτό είναι η 23 Νοεμβρίου 2020. Φήμη είναι ότι «τούτο το μήνα, τον από πάνω, τον από πάνω, τον παραπάνω», «σ’μα κοντά» που λένε και στα διπλανά χωριά, η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζεται να επιστρέψει στις αγκαλιές του Ελληνικού Δημοσίου. Άλλο λοιπόν η είδηση και άλλο η φήμη.

Κατανοητόν;

Κατανοητόν.

Υ.Γ.2. Η φωτογραφία της ανάρτησης είναι «παλαιού τύπου», πως λέμε, «φωτογραφία αρχείου»… Απεικονίζεται το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στη Ματαράγκα, το οποίο σήμερα φέρει την επωνυμία «Τράπεζα Πειραιώς». Βλέπεις, εμείς τα θυμόμαστε αλλιώς τα τοπία γύρω μας και περιμένουμε να τα δούμε αλλιώς στο μέλλον, γιατί έτυχε να έχουμε ακούσει στο σύντομο βίο μας, το τραγουδάκι του Ρασούλη και της Αλαγιάννη «Υδροχόος», του οποίου το ρεφρέν ξεκινάει με το στίχο: «Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν».


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr