Στον εισαγγελέα ο Δήμος Ξηρομέρου για παράνομη επέκταση κοιμητηρίου

Ρόλο διαμεσολαβητή ανέλαβε ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από καταγγελίες πολιτών για σχεδιαζόμενη επέκταση του κοιμητηρίου στη Δημοτική Κοινότητα Αστακού στον Δήμο Ξηρομέρου.

Σύμφωνα με τον ΣτΠ, η ανεξάρτητη αρχή απηύθυνε έγγραφα σχετικά με τη νομιμότητα τόσο της σχεδιαζόμενης επέκτασης, όσο και του υφιστάμενου κοιμητηρίου, ζητώντας παράλληλα και ενημέρωση για τη συμπλήρωση του φακέλου της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, δεδομένου ότι αυτός είχε επιστραφεί από τη Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον Δήμο γιατί έλειπαν απαιτούμενα στοιχεία, όπως η μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας, η υδρογεωτεχνική μελέτη, η δήλωση αποστάσεων από κατοικίες κ.λ.π.

Όπως αναφέρεται, παρόλο που η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε απαντήσει στον Συνήγορο του Πολίτη ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την επέκταση σε χώρο που είχε δωρισθεί από δημότη και θα πραγματοποιούνταν όλες οι απαραίτητες μελέτες, καθώς και λαμβάνονταν οι σχετικές εγκρίσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, η νέα (δημοτική αρχή) ενημέρωσε τον ΣτΠ ότι το έργο της επέκτασης ολοκληρώθηκε, χωρίς όμως αυτό να έχει πάρει νόμιμη άδεια.

Το γεγονός αυτό ώθησε την ανεξάρτητη αρχή να ζητήσει από τον δήμαρχο Ξηρομέρου άσκηση πειθαρχικού ελέγχου κατά των υπαιτίων, αλλά και την παραπομπή της υπόθεσης στον αρμόδιο εισαγγελέα, στέλνοντας και τον σχετικό φάκελο με την υπόθεση, ο οποίος δεν υπήρχε στα αρχεία του Δήμου.

Ο δήμαρχος Ξηρομέρου παρέπεμψε την υπόθεση στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου και στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου, ενώ ενημέρωσε παράλληλα τον Συνήγορο του Πολίτη ότι ο χώρος της παράνομης επέκτασης δε χρησιμοποιείται.

Διευκρίνισε, δε, ότι για το εν λόγω κοιμητήριο θα πραγματοποιηθούν νέες μελέτες, προκειμένου να εξεταστεί εάν είναι δυνατή η νομιμοποίησή του και σε περίπτωση που δεν είναι, θα επιχειρηθεί η μετεγκατάσταση αλλού.


Πηγή: aftodioikisi.gr
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star