Εκδήλωση στο Αγρίνιο με θέμα την Αστροβιολογία

Ο Δήμος Αγρινίου και η Αστρονομική & Αστρoφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας συνδιοργανώνουν ομιλία την Παρασκευή 30 Μαρτίου στις 21.00 μμ. στο Παπαστράτειο Μέγαρο με θέμα: “Αστροβιολογία, άβια και έμβια ύλη: εξωγήινη ζωή και πώς την εντοπίζουμε”.

Πρόκειται για την επιστήμη που μελετά τις κοσμικές συνθήκες βιογένεσης. Ένας νεοσύστατος σχετικά κλάδος της Βιολογίας με κύριο αντικείμενο έρευνας τη μελέτη της ύπαρξης, ή της πιθανότητας ύπαρξης, εξωγήινης ζωής.

Η Αστροβιολογία συνδέεται άμεσα με την Αστροφυσική, τη Γεωλογία και την Πλανητολογία (κλάδο της Αστρονομίας).

Δημιουργήθηκε στο τέλος της δεκαετίας του ’50 μετά από λεπτομερείς παρατηρήσεις στον πλανήτη Άρη, από τους τότε διαπρεπείς αστρονόμους, γιατί εκεί πίστευαν ότι υπάρχει κάποια μορφή ζωής.
Η πρόοδος της κατάκτησης του διαστήματος και οι νέες επιστημονικές ανακαλύψεις καθιστούν τις ανακαλύψεις σχετικά με τον κλάδο αυτόν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

Πολλές από τις διαστημικές αποστολές σε άλλους πλανήτες περιλαμβάνουν βιολογικά πειράματα, προγραμματίζονται να εκτοξευτούν διαστημικές συσκευές που θα ψάξουν για άλλους πλανήτες σε μακρινά ηλιακά συστήματα ενώ ερευνάται , κατά πόσο, υπάρχει πιθανότητα αυτοί να φιλοξενούν κάποια μορφή ζωής.
Ο ομιλητής κ. Χρήστος Γεωργίου είναι καθηγητής Βιοχηµείας, στον τομέα Γενετικής, Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Είναι επιστημονικός συνεργάτης του κέντρου Αστροβιολογίας του Ames Research Center της NASA στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ εγνωσμένης φήμης και προσφοράς στην έρευνα σχετικά με την Αστροβιολογία, την προέλευση και εξεύρεση της ζωής σε άλλους πλανήτες.
Η εκδήλωση είναι η πρώτη για το 2018 καθώς και μετά την απώλεια του ιδρυτή και πρώτου προέδρου της Αστρονομικής και Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος, αείμνηστου Θύμιου Παπαναστασίου.

Διοργανώνεται στα πλαίσια της 12ης Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων που θα λάβει μέρος στον Δρυμώνα Θέρμου Τριχωνίδος 13-15 Ιουλίου 2018.

Πληροφορίες για εγγραφή -συμμετοχή θα βρείτε στο ιστοσελίδας της 12ης ΠΕΕΑ: https://astroexormisi.gr. Οι πανελλήνιες εξορμήσεις αποτελούν μια προσπάθεια των αστρονομικών συλλόγων της χώρας για τη σύσφιξη των σχέσεων των ερασιτεχνών αστρονόμων και των φίλων της αστρονομίας.

Πραγματοποιούνται εκεί που οι ερασιτέχνες αστρονόμοι βρίσκονται στο στοιχείο τους, κάτω από τη μαγεία των σκοτεινών ουρανών, στα βουνά της Ελλάδος. Το 2018 θα γίνει σε ορεινό πλάτωμα έξω από το χωριό Δρυμώνα Θέρμου Τριχωνίδας.

Οι Πανελλήνιες Εξορμήσεις Ερασιτεχνών Αστρονόμων είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2007 στην περιοχή της Δίρφης στην Εύβοιας, ενώ εκφράστηκε απ’ όλους του συλλόγους αστρονομίας η βούληση για μελλοντική καθιέρωση κάθε Ιούλιο.