Εκδήλωση-Φόρος τιμής στους εκδότες της πόλης του Αγρινίου (Videos – Photos)

Μια σημαντική για τον Πολιτισμό και την Ιστορία του Αγρινίου εκδήλωση-φόρος τιμής κατά την οποία αναδείχθηκαν ο ρόλος και η δύναμη του έντυπου Τύπου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (22.4.24) στο Παπαστράτειο Μέγαρο.

Η ξεχωριστή αυτή εκδήλωση αποτελούσε φόρο τιμής σε έντεκα άξιους εκπροσώπους της τοπικής δημοσιογραφίας που δε βρίσκονται πια στη ζωή αλλά άφησαν, υπηρετώντας με συνέπεια το λειτούργημά τους, ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ακούστηκαν προσωπικές μαρτυρίες μέσα από τις οποίες σκιαγραφήθηκε η ζωή, αλλά και το πολύτιμο έργο των έντεκα αυτών προσώπων.

Οι τοποθετήσεις ήταν ουσιαστικά «κατάθεση ψυχής» των ομιλητών οι οποίοι συγκίνησαν με τα λεγόμενά τους όλους όσοι βρέθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα.

Οι αείμνηστοι εκδότες στους οποίους ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση είναι οι:

Παναγιώτης Βλασόπουλος, Γρήγορης Σταυρόπουλος, Γιώργος Αναστασόπουλος, Βασίλης Κριντάς, Ανδρέας Κανής, Θεόδωρος Λιαπίκος, Σωτήρης Μπαμπάνης, Γιώργος Βλαχόπουλος, Σακελλάρης Αλαχούζος, Λάζαρος Αραχωβίτης και ο τέως Πράκτορας Εφημερίδων Δημήτρης Αλμπάνης.

Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, εντόπιζαν την είδηση, την αξιολογούσαν και αποτύπωναν στο χαρτί την ουσία της, κάτι το οποίο στις μέρες μας δεν είναι πάντα αυτονόητο.

Ήταν πρόσωπα που αποδείκνυαν με την καθημερινή τους πρακτική ότι η δημοσιογραφική προσέγγιση μπορεί να γίνει με ηθικά κριτήρια.

Τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ ήταν μέρος του δημοσιογραφικού έργου που παρήγαγαν.

Όλοι τους αγαπούσαν τον τόπο τους και είχαν γνώμονα το κοινό καλό.

Στο πλαίσιο αυτό συνέδραμαν σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την κοινωνία.

Γι’ αυτό και η εκδήλωση έδινε έμφαση στη συμβολή του τοπικού τύπου στην ανάπτυξη της Περιφέρειας.

Οι περισσότεροι εκ των έντεκα αυτών προσώπων δεν είχαν λάβει πανεπιστημιακή εκπαίδευση όμως είχαν πραγματική Παιδεία, ο λόγος τους «ευωδίαζε» από πνευματικές αξίες, υψηλές αρχές, ευγένεια και απεριόριστο σεβασμό στους ηθικούς κανόνες μιας υγιούς κοινωνίας.

Διέθεταν λόγο «φωτεινό» και «κρυστάλλινο», ακρίβεια στη δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων, ξεκάθαρες απόψεις τις οποίες διατύπωναν χωρίς φόβο, όπως σημειώθηκε.

Η δημοσιογραφία στον καιρό της …ταχύτητας

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Σάγια Τσαουσίδου, Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ) που εστίασε στον τοπικό Τύπο, στην υγιή προσέγγιση που κάνει ακόμη και σήμερα ο τοπικός Τύπος στην είδηση, αλλά και στην αρνητική διαπίστωση ότι η δημοσιογραφία έχασε τον δρόμο της τα τελευταία χρόνια λόγω της ταχύτητας που διαθέτει το διαδίκτυο, αλλά και τα social media, τα οποία συχνά αναπαράγουν αβάσιμες ειδήσεις μέχρι και εντελώς ψευδείς.

Μάλιστα η κα. Τσαουσίδου πρότεινε να βρεθεί χώρος που να φιλοξενεί μόνιμα την έκθεση, όπως επίσης και να ξεκινήσει από την Αιτωλοακαρνανία η αποτύπωση του περιφερειακού τύπου του παρελθόντος, καθώς και να φιλοξενηθεί σε μια έκδοση και θα αφορά όλη την Ελλάδα.

Για τα τιμώμενα πρόσωπα μίλησαν ακόμα η Δικηγόρος Κατερίνα Κιτσάκη, η Φιλόλογος Κωνσταντίνα Κουτσονίκα και η Δημοσιογράφος Καλλιόπη Μυρισιώτη, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης χαιρετισμό απήυθυνε και η εκδότρια της εφημερίδας «Συνείδηση» Νάντια Σαμαρά.

Η κα. Σαμαρά επεσήμανε κατά τον χαιρετισμό της: «Είναι μια συγκινητική στιγμή σήμερα για όλους –πιστεύω- τους ανθρώπους του Τύπου, καθώς τιμώντας τους ανθρώπους που τον υπηρέτησαν τιμούμε και τον Τύπο και την προσφορά του στο τόπος μας.

Γι’ αυτό θέλω πρώτα από όλα να δώσω τα συγχαρητήρια στους διοργανωτές και τους εμπνευστές αυτής της εκδήλωσης.

Όσο κι αν σήμερα ζούμε σε εποχή αποδόμησης πολλών αξιών, ο τοπικός και δη ο έντυπος τοπικός Τύπος παραμένει μια αξία που έχει θετικό πρόσημο.

Το διαδίκτυο και τα social media μπορεί να εμφανίστηκαν σαν οδοστρωτήρας με την ταχύτητά τους, ωστόσο ακόμη και σήμερα ο έντυπος Τύπος, διατηρεί την αξιοπιστία του και δεν έχει πέσει στην παγίδα των fake news.

Παράλληλα συνεχίζει να προσφέρει τη δυνατότητα ανάλυσης και εμβάθυνσης στα γεγονότα, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό το βασικό ερώτημα μιας είδησης: Το γιατί.

Έτσι οι σημαντικότερες αποκαλύψεις και ειδήσεις έρχονται σχεδόν πάντα μέσα από τις σελίδες των Εφημερίδων.

Ο Τοπικός Έντυπος Τύπος συνεχίζει ακόμη και σήμερα να προσφέρει πλουραλισμό και ποιότητα στο δημόσιο διάλογο δίνοντας ταυτόχρονα και τον απαιτούμενο χώρο σε αιτήματα της τοπικής κοινωνίας ή θέματα που συχνά μοιάζουν μόνο τοπικά, αλλά στην ουσία αναδεικνύουν τις παθογένειες της αθηνοκεντρικής πολιτικής, που εφαρμόζεται διαχρονικά.

Όλοι μας –θεωρώ- και οι άνθρωποι, που τιμούμε σήμερα και εμείς που συνεχίζουμε, προσπαθώντας να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της εποχής, έχουμε προσθέσει είτε ένα μικρότερο, είτε ένα μεγαλύτερο λιθαράκι στον τοπικό Τύπο.

Προσωπικά, αν μου επιτρέπετε, το παλεύω πάνω από τρεις δεκαετίες στο χώρο της δημοσιογραφίας και θυμάμαι πως όταν ξεκίνησα την Εφημερίδα «Συνείδηση» υπήρχαν επτά ημερήσιες και 20 εβδομαδιαίες εφημερίδες.

Σήμερα σχεδόν 25 χρόνια μετά, υπάρχει ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο. Όσοι σήμερα λοιπόν επιβιώνουμε δεν είμαστε τυχεροί.

Αλλά το καταφέρνουμε διατηρώντας όσο μπορούμε ψηλά την αξιοπιστία μας.

Εντούτοις θέλω να είμαι αισιόδοξη.

Ανεξάρτητα από το πόσο τίτλοι εφημερίδων θα υπάρχουν στο μέλλον, οι άνθρωποι που τις υπηρετούν θα δίνουν στον αναγνώστη κάτι που δεν θα μπορεί να το βρει αλλού».

Η εκδήλωση τελούσε υπό την Αιγίδα του Δήμου Αγρινίου και τη στήριξαν τέσσερις δημοσιογραφικές ενώσεις (ΕΙΕΤ, ΕΙΗΕ, AEJ & Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων), την συντόνισε ο Εκδότης της εφημερίδας «Μαχητής», Δημοσιογράφος Νίκος Κανής, ενώ την την ομιλια με την οποία έκλεισε η εκδήλωση έκανε ο Εκδότης Αιμίλιος Κουτσονίκας.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Εφημερίδα «Μαχητής» (Νίκος Κανής), η Εφημερίδα «Παλμός» (Θεόδωρος Σβέρκας) και ο τέως Πράκτορας Εφημερίδων Βλάσης Αλμπάνης, ενώ την τεχνική υποστήριξη είχε αναλάβει ο Μιλτιάδης Γρηγορόπουλος (συνεργάτης της Εφημερίδας «Μαχητής» και Δημοτικός Υπάλληλος).

Μετά την εκδήλωση ακολούθησε ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο του Παπαστρατείου Μεγάρου, όπου ο καθένας έχει την δυνατότητα να δει Πρωτοσέλιδα των Εφημερίδων που έγραψαν ιστορία στον τοπικό, αθηναϊκό και Διεθνή Τύπο.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 26.04.24 και την έχει επιμεληθεί πλήρως ο Βλάσης Αλμπάνης.

Δείτε εικόνες από την έκθεση:

 

Διαβάστε επίσης: Αγρίνιο: Με επιτυχία εκπαιδευτική επίσκεψη της Τάξης Μαθητείας του 1ου ΕΠΑ.Λ. σε Super Market της πόλης