Εκκρεμείς συντάξεις: Σε συρτάρια και φακέλους ψάχνουν ένσημα

Ειδικότερα δύσκολες περιπτώσεις χαρακτηρίζονται οι 129.000 αιτήσεις κύριων συντάξεων που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή στον e-ΕΦΚΑ και για αυτό το υπουργείο Εργασίας προχώρησε ένα σύστημα παρακολούθησης της απόδοσης των 600 υπαλλήλων – εισηγητών που θα βγάζουν συντάξεις και μάλιστα 3 συντάξεις την ημέρα όταν σήμερα 1 στους 4 υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ βγάζει μόνο 2 συντάξεις τον μήνα!

Ειδικότερα η πλειοψηφία των 129.000 εκκρεμών κύριων συντάξεων σύμφωνα με πληροφορίες του DNews αφορούν:
τον

-πρώην ΟΑΕΕ. Δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες πριν το 1980, αυτοκινητιστές, και έμποροι που τα ένσημα τους βρίσκονται σε συρτάρια και κούτες και δεν υπάρχει ηλεκτρονικά ο ασφαλιστικός βίος των εργαζομένων. Επίσης πολλοί από αυτούς χρωστούν και δεν υπάρχει ταυτοποίηση της οφειλής από το ΚΕΑΟ.

-διαδοχική ασφάλιση: Η καταμέτρηση των ενσήμων πριν το 1993 είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς η πλειοψηφία είναι χειρόγραφα. Επίσης τα ένσημα σε πάρα πολλές περιπτώσεις ασφαλισμένων δεν συμβαδίζουν με τους ονομαστικούς τους μισθούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει έλεγχος ασφάλισης από το κατά τόπους υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει και πάνω από δυο χρόνια. Στις περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών (από τα πρώην ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ) είναι ιδιαίτερα δύσκολη η διασταύρωση ότι καταβλήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές πριν από 20- 30 χρόνια, εφόσον δεν έχει καταγραφή διακοπή της εταιρείας.

-20.000 διεθνείς συντάξεις, όπου η πιστοποίηση των ενσήμων από το εξωτερικό είναι χρονοβόρα ενώ πολλοί φάκελοι βρίσκονται σε συρτάρια.
-συντάξεις του ΝΑΤ.

Στο πλαίσιο απονομής όλων αυτών των εκκρεμών κύριων συντάξεων το υπουργείο Εργασίας και ο e-ΕΦΚΑ προχώρησε σε σύστημα παρακολούθησης των Διευθύνσεων που απονέμουν συντάξεις θέτοντας ως στόχο την έκδοση τριών συντάξεων την ημέρα ανά εργαζόμενο.

Πρόκειται για τον Πύργο ελέγχου όπου θα παρέχει άμεση πληροφόρηση, 24ώρες το 24ωρο και σε πραγματικό χρόνο για όλα τα δεδομένα που αφορούν:

-το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων τόσο συνολικά όσο και ανά τ. Ταμείο καθώς και ανά κατηγορία αιτήσεων (γήρατος, αναπηρίας κ.λπ.),
-το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά τ. Ταμείο και ανά ημέρα, μήνα, έτος κ.λπ.,
-το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα,
-το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά διεύθυνση αλλά και ανά εισηγητή.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από τον έλεγχο των διευθύνσεων απονομής, προκύπτουν μεγάλες αποκλίσεις ως προς τις εκδοθείσες συντάξεις τόσο ανά διεύθυνση, όσο και ανά εισηγητή. Είναι χαρακτηριστικό πως 25% των υπαλλήλων εκδίδουν έως 2 συντάξεις ο καθένας τον μήνα, ενώ το καλύτερο 25% των υπαλλήλων εκδίδουν από 45 συντάξεις ο καθένας τον μήνα.

Το νέο ψηφιακό σύστημα είναι εγκατεστημένο στο «πράσινο κτίριο» του ΕΦΚΑ στη Λ. Κηφισίας και τέθηκε ένας συγκεκριμένος ποσοτικός στόχος με άμεση εφαρμογή:

  • την έκδοση 3 συντάξεων από τον κάθε υπάλληλο-εισηγητή ανά ημέρα με καθημερινό έλεγχο της απόδοσης των διευθύνσεων, των διευθυντών και των υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με την έκδοση των συντάξεων.

dikaiologitika.gr