«Η Εκλογή Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας θέτει τέλος στις συζητήσεις περί διάσπασης»

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ: ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΘΕΙΣΑ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Σήμερα εισήλθαμε στο νέο εκκλησιαστικό έτος και θεωρούμε καλό να επαναλάβουμε το που βρισκόμαστε σε σχέση με την επιχειρηθείσα διάσπαση.

Κατά την κατάθεση πριν από μερικές εβδομάδες στην Βουλή του Σχεδίου Νόμου για την Εκπαίδευση δεν περιλήφθηκε καμμία διάταξη για την διάσπαση της Μητροπόλεώς μας, όπως ανέμεναν και διαφήμιζαν οι υποστηρικτές αυτού του ανιστορήτου και ιεροσύλου Σχεδίου.

Εξ άλλου την 9η Ιουλίου ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε την τακτική σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος από 4 έως 7 Οκτωβρίου 2022.

Ένα από τα ανακοινωθέντα θέματα είναι η εκλογή Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Με αυτό τον απλό τρόπο έθεσε τέλος στις συζητήσεις περί διασπάσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Είναι φανερό, ότι ο Αρχιεπίσκοπος, όπως και το Υπουργείο Παιδείας, άκουσαν την ήρεμη φωνή μας, φωνή της πίστης προς την Εκκλησία, του σεβασμού προς την Ιστορία και της λογικής και τους έχουμε ήδη ευχαριστήσει.

Δεν πρέπει να ξεχνιέται, ότι την προσπάθειά μας στηρίζουν μέσω των 47 συλλόγων μας όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της περιοχής μαζί με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράς Πόλεως ενώ από την άλλη πλευρά , τουλάχιστον φανερά, υπάρχει ένας γείτονας Δήμαρχος και ένας γείτονας Μητροπολίτης χωρίς κανένα επιχείρημα.

Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η ματαίωση της αποσχίσεως περιοχών της Μητροπόλεως για να ενισχυθεί οικονομικά γειτονική Μητρόπολη

Εμείς βεβαίως παραμένουμε σε επιφυλακή μέχρι και τον Οκτώβριο χωρίς να φωνασκούμε και χωρίς να απειλούμε και χωρίς να εξυπηρετούμε προσωπικά ή τοπικιστικά συμφέροντα.

Με αυτή την ευκαιρία σημειώνουμε, ότι δεν πανηγυρίζουμε για δική μας τοπικιστική  νίκη αλλά για την επικράτηση του σωστού και του δικαίου για το καλό της Εκκλησίας και της Πατρίδας.

Και καλούμε όσους αγωνίστηκαν για την διάσπαση και για την δημιουργία Μητροπόλεων με τα ονόματα των πόλεών τους  να σκεφτούν, ότι στην περιοχή μας έχουμε μεγάλα κοινά ονόματα που πρέπει να μας κάνουν όλους υπερήφανους:

  • αυτό του μεγάλου Νομού μας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας και 
  • αυτό της έδρας μας, της  Ιεράς Πόλεως  του Μεσολογγίου.

Δεν υπάρχουν μεγαλύτερα !! 

Είναι τεράστιο σφάλμα η όποια προσπάθεια υποβαθμίσεώς τους και ελπίζουμε ότι το κατανόησαν.

 

Φιλικά,

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ 47 ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Κωνστ. Καρκανιάς

Ιωαν. Ατσαλάκης

Λάμπρος Φλώρος

Ιωάν.  Μακρής

Γεωργ. Αντύπας

Ελένη Χολέβα

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, Κ. Στεφανάτος
  • ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ, Πην. Παρασκευοπούλου
  • Η ΑΙΧΜΗ, Βάσω Βήττα
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ, Σπ. Κοτσάφτης