Έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τα περιστατικά θρομβώσεων

Ο Ε.Ο.Φ. παραμένει επί του παρόντος στην άποψη ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη του Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών.

Συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη 18 Μαρτίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (E.M.A.) προκειμένου να εξετάσει εκ νέου κατά πόσο τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφονται σχετίζονται με το εμβόλιο της Astra Zeneca, μετά την αναστολή των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αρκετές αρχές που είναι υπεύθυνες για εθνικές εκστρατείες εμβολίων σε χώρες της Ε.Ε. έχουν προσωρινά παύσει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτή είναι μια προφύλαξη που λαμβάνεται , ενώ ο E.M.A. διερευνά μια σειρά από περιστατικά θρομβώσεων σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Συμβάντα που αφορούσαν θρομβώσεις, μερικά με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, όπως χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων, έχουν συμβεί σε πολύ μικρό αριθμό ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναπτύσσουν θρόμβους αίματος ετησίως στην Ε.Ε. για διαφορετικούς λόγους. Ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων συνολικά σε εμβολιασμένα άτομα φαίνεται να μην είναι υψηλότερος από αυτόν που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό. Η E.M.A. συνεργάζεται στενά με την εταιρεία, με ειδικούς σε διαταραχές του αίματος και με άλλες υγειονομικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του MHRA του Ηνωμένου Βασιλείου, με βάση την εμπειρία του με περίπου 11 εκατομμύρια χορηγούμενες δόσεις του εμβολίου. Η έρευνα του E.M.Α. συνεχίστηκε το σαββατοκύριακο και θα γίνει προσεκτική ανάλυση όλων των δεδομένων που σχετίζονται με θρομβοεμβολικά συμβάντα τις επόμενες ημέρες», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Πρόσθεσε δε ότι οι ειδικοί εξετάζουν λεπτομερώς όλα τα διαθέσιμα δεδομένα που αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις για να προσδιορίσουν εάν το εμβόλιο μπορεί να συνέβαλε ή εάν το συμβάν πιθανότατα οφείλεται σε άλλες αιτίες. «Η επιτροπή ασφάλειας του E.M.A. (PRAC) θα επανεξετάσει περαιτέρω τις πληροφορίες αύριο (Τρίτη) και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη 18 Μαρτίου για να καταλήξει σε περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να χρειαστούν».

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η πανδημία είναι μια παγκόσμια κρίση, με καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία, στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα, και συνεχίζει να αποτελεί μείζονα επιβάρυνση για τα συστήματα υγείας της Ε.Ε. Τα εμβόλια για το Covid-19 συμβάλλουν στην προστασία των ατόμων από το να αρρωστήσουν, ειδικά επαγγελματίες υγείας και ευάλωτους πληθυσμούς, όπως ηλικιωμένοι ή άτομα με χρόνιες ασθένειες.

«Ενώ η έρευνά του συνεχίζεται, ο E.M.A. παραμένει επί του παρόντος στην άποψη ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη του Covid-19, με τον σχετικό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών. Ο E.M.A. θα συνεχίσει να επικοινωνεί περαιτέρω, όπως απαιτείται. Εν τω μεταξύ, όποιος έχει λάβει το εμβόλιο και έχει οποιαδήποτε ανησυχία θα πρέπει να επικοινωνήσει με έναν κατάλληλο επαγγελματία υγείας. Είναι σημαντικό τα άτομα που υποπτεύονται ότι μπορεί να έχουν παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό να το αναφέρουν στην εθνική αρχή φαρμάκων ή σε έναν επαγγελματία υγείας που μπορεί να τους βοηθήσει», καταλήγει.

skai.gr