Έκτακτη σύσκεψη στον Δήμο Ναυπακτίας για τον καύσωνα

Έκτακτη σύσκεψη στον Δήμο Ναυπακτίας για τον καύσωνα – Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί – Αναβάλλεται το Ανθόφυτο RUN

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε σήμερα, Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2023, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας λόγω των έκτακτων συνθηκών που θα επικρατήσουν έως και την Κυριακή, 23 Ιουλίου, εξαιτίας του καύσωνα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπάκτου κ.Αθανάσιος Χριστοβασίλης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής ΑΤ Ναυπάκτου κ.Σπύρος Τριανταφύλλου και η Διοικήτρια του Λιμενικού Τμήματος Ναυπάκτου κ.Μαρία Θωμοπούλου.

Όπως τονίστηκε, οι πολίτες και ιδιαιτέρως οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, καλούτναι τις ημέρες αυτές, να επιδείξουν αυξημένη υπευθυνότητα. Συγκεκριμένα καλούνται να:

• Αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες, με παραμονή σε σκιερό και δροσερό περιβάλλον ή σε κλιματιζόμενους χώρους

• Ανανεώνουν τον αέρα με φυσικό ή τεχνητό αερισμό (ανοικτά παράθυρα ή χρήση ανεμιστήρα) των κλειστών χώρων

• Μειώνουν τη θερμοκρασία και την υγρασία του εσωτερικού χώρου με τη χρήση κλιματιστικού

• Ντύνονται ελαφριά με λεπτά ρούχα που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα γύρω από το σώμα

• Ενυδατώνονται με δροσερό νερό κατά προτίμηση και να αποφεύγουν την υπερβολική διατροφή

• Πλένονται με δροσερό νερό για την απομάκρυνση του ιδρώτα και τη διευκόλυνση της απαγωγής θερμότητας από το σώμα.

Στη διάθεση των πολιτών θα βρίσκεται η κλιματιζόμενη αίθουσα του ΚΑΠΗ Ναυπάκτου (Σμηναγού Πλαστήρα 3, Κεφαλόβρυσο).

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944869722 (κ.Ντίνος Τσουκαλάς, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων)

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Σημειώνεται ότι, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ναυπάκτου βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα με 7 συνολικά οχήματα να πραγματοποιούν περιπολίες, όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπάκτου κ.Αθανάσιος Χριστοβασίλης.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ενέργειες και εργασίες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η απόθεση εύφλεκτων υλικών, ξερών χόρτων, κλαδιών κτλ στους κάδους απορριμμάτων.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η ρίψη βεγγαλικών και η χρήση κροτίδων σε κάθε είδους εκδηλώσεις (πχ. γάμους, κτλ)

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η διέλευση οχημάτων και πεζών στο δρόμο που συνδέει την Περιμετρική Οδό Ναυπάκτου με τον δρόμο που οδηγεί στο Κάστρο. Το μέτρο ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, νύχτα και μέρα.

Τέλος, σημειώνεται ότι, τα φώτα του Κάστρου θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους.

ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΘΟΦΥΤΟ RUN

Όσον αφορά στις αθλητικές διοργανώσεις του Σαββατοκύριακου, αναβάλλεται ο δρομικός αγώνας Ανθόφυτο RUN που ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί το Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023. Ενώ, το AHEPA CUP Beach Volley tournament, θα πραγματοποιηθεί με αλλαγές στο αγωνιστικό Πρόγραμμα.

ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Με ενέργειες του εντεταλμένου Συμβούλου Δήμου Ναυπακτίας για την εποπτεία και το συντονισμό των αρμοδιοτήτων που αφορά στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, κ.Ντίνου Ζορμπά, παραμένουν οι ποτίστρες σε κεντρικά σημεία για τις ημέρες του καύσωνα. Οι πολίτες καλούνται να συνδράμουν την προσπάθεια του Δήμου ώστε οι ποτίστρες να παραμείνουν γεμάτες με δροσερό νερό όσο θα διαρκούν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr και στο ακόλουθο έγγραφο του Υπουργείου Υγείας: ΕΔΩ

Ειδικότερα θέματα που αφορούν την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων δίνονται στο ακόλουθο έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων: ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης: Π.Ε. Αιτωλ/νίας: Τα απαγορευτικά σημεία κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων – Κίνδυνος Πυρκαγιάς