Οι «Ελεύθεροι Πολίτες Μεσολογγίου» για την αδικία με τις Πανεπιστημιακές Σχολές

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Οι πρωτοφανείς αδικίες σε βάρος μόνο της ιστορικής πόλης μας, δεν έχουν τέλος. Αδικίες που ακυρώνουν την ιστορία, το δίκαιο, την αξιοκρατία, την ισονομία και την ισοπολιτεία.

Είναι γνωστό ότι η πόλη μας είχε δύο τριτοβάθμια ιδρύματα – την Παλαμαία Ακαδημία και το ιστορικό ΤΕΙ Μεσολογγίου – και με ευθύνη της πολιτείας τα έχασε και τώρα το μεγάλο campus είναι σχεδόν άδειο.

Τώρα διεκδικεί να πάρει αυτά που της πήρε η πολιτείας, εν αντιθέσει με άλλες πόλεις που δεν είχαν και σήμερα βρίσκονται με αρκετές πανεπιστημιακές σχολές.

Δεν θα αναφερθούμε στις μεγάλες αδικίες του παρελθόντος αλλά σ’ αυτές που γίνονται συνεχώς σήμερα.

Αδικία πρώτη: Το 2019 ιδρύθηκε Γεωπονική Σχολή μες 3 τμήματα (εκτός της Ιχθυολογίας) ελκυστικά και βιώσιμα, γι’ αυτό προτιμήθηκαν από πολλούς φοιτητές. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της τα τμήματα προτού οργανωθούν, προτού πλαισιωθούν με μέλη ΔΕΠ, μπήκαν σε αξιολόγηση.

Είναι δε απορίας άξιον με ποια κριτήρια προτάθηκε η συνένωση των τριών (3) τμημάτων σε ένα (1) υποβαθμίζοντας τη Σχολή, πρόταση που δυστυχώς έγινε δεκτή από το Υπουργείο Σας και εφαρμόσθηκε αμέσως.

Αδικία δεύτερη: Οι προτάσεις που έγιναν για αλλαγές σε όλα τα τμήματα των περιφερειακών πόλεων του Πανεπιστημίου Πατρών και έγιναν δεκτές από το Υπουργείο Σας, ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

Και οι αδικίες συνεχίζονται με την καθυστέρηση του Τμήματος Γεωπονίας στη φυσική του έδρα, βάσει και των αποφάσεων των πανεπιστημιακών οργάνων αφού δεν εκδόθηκε μέχρι σήμερα η απαραίτητη Υπουργική Απόφαση.

Οι αδικίες ολοκληρώνονται με την αδιαφορία της πολιτείας να αξιοποιήσει το μεγαλύτερο campus στη χώρα που μόνο η πόλη μας διαθέτει και έγινε με μεγάλο αγώνα των κατοίκων και με κόστος πολλά εκατομμύρια από χρήματα του Ελληνικού λαού.

Δυστυχώς μικροπολιτικές και πελατειακές αντιλήψεις και πολιτικά, οικονομικά και ισχυρά συμφέροντα επιβάλλουν το συμφέρον τους, κάτι που πλήρωσε και πληρώνει αδρά η χώρα μας.

Νοιώθουμε ότι η πόλη της παγκόσμιας Ιστορίας βιώνει την “3η πολιορκία” εν καιρώ ειρήνης από αυτά τα παράνομα συμφέροντα, όπως τα είχε προβλέψει ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός.

Γι’ αυτό τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την “2η Έξοδο του Μεσολογγίου” αγωνιζόμενοι με όλες τις δυνάμεις μας και όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Τα ιδανικά που είναι το δίκαιο, η αξιοκρατία και η ισονομία, αλλά και για να προστατέψουμε το κύρος της πόλης τη θυσίας και της προσφοράς που προσέφερε διαχρονικά πολλά στο έθνος.

Αυτή την Ιερή Πόλη του έθνους, το Παγκόσμιο Σύμβολο της Ελευθερίας, έχει χρέος η πολιτεία και οφείλει να την κάνει Κέντρο Παιδείας και Γραμμάτων, όπως επιτάσσει η μεγάλη ιστορία της.

Οφείλει να αξιοποιήσει τις μεγάλες εγκαταστάσεις και υποδομές να εκτιμήσει τα σπάνια συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης μας και τα ακαδημαϊκά κριτήρια που μόνο αυτή συγκεντρώνει για βιώσιμες πολλές πανεπιστημιακές σχολές.

Ελπίζουμε ότι η φωνή του δικαίου θα εισακουσθεί και το Υπουργείο θα κάνει το αυτονόητο, όπως επιβάλλεται σε μια ευνομούμενη πολιτεία και αυτό είναι η αποκατάσταση όλων των αδικιών.

Για το μεγάλο αυτό θέμα Σας υποβάλλουμε αίτημα και παρακαλούμε να δεχθείτε μέλη του Φορέα μας στο Υπουργείο Σας. Θα θεωρήσουμε μεγάλη τιμή να γίνει αυτή η συνάντηση στο χρόνο και τον τόπο που θα καθορίσετε.

Ι.Π. Μεσολογγίου 10/10/2021

Με τιμή

Η Διοικούσα Επιτροπή

Φλώρος Λάμπρος,

Κατσαβός Σταμάτης,

Σιάμος Κώστας,