Οι ελιές, …αντέχουν στο χρόνο

Οι δύσκολες χρονιές υπάρχουν, αλλά περνάνε!

Η ελιά είναι μια βιώσιμη καλλιέργεια που μπορεί να στηρίξει τον παραγωγό όταν και εφόσον γίνεται με σωστό τρόπο και ακολουθεί όλες τι προβλεπόμενες διαδικασίες και τις συμβουλές των ειδικών γεωπόνων που ασχολούνται με τον τομέα αυτό.

Γράφει η Αθανασία Παπαδημητρίου

Αυτή την περίοδο οι παραγωγοί βρίσκονται στα λιοστάσια τους για τη συλλογή του καρπού, υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες φέτος, λόγω του κορωνοιού, της έλληψεις εργατικών χεριών, αλλά και της πολύ χαμηλής τιμής, που, κατά πολλούς, «δεν βγάζει ούτε τα έξοδα».

Το δέντρο της ελιάς, πάντως, είναι ανθεκτικό και έχει επικρατήσει αιώνες τώρα. Στη χώρα μας υπάρχει απ’ τα αρχαία χρόνια και θα συνεχίσει να υπάρχει για πολλούς ακόμη αιώνες.

Άλλωστε, ο παραγωγός κ. Παναγιώτης Ζάχος, στον οποίο απευθυνθήκαμε, αυτό σημειώνει: «Υπάρχουν δέντρα που ξεπερνούν τα εκατό έτη ζωής και έχουν μεγάλη απόδοση στην παραγωγή τους. Υπάρχουν οι δύσκολες χρονιές, όπως η φετινή, υπάρχουν, όμως και οι καλές, όπως αυτές που ελπίζουμε να έρθουν σύντομα».

Η συγκομιδή του καρπού ξεκινάει από τα μέσα Σεπτέμβρη όταν ο καρπός είναι χρώματος πράσινου, οπότε έχουμε την πράσινη ελιά και συνεχίζετε, καθώς αλλάζει το χρώμα της οπότε έχουμε την κόκκινη και την μαύρη ελιά.

Αυτά όσον αφορά την επιτραπέζια ελιά που θα πρέπει να συνοδεύει τα γεύματα μας για τις ευεργετικές δυνατότητες που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το λάδι της ελιάς προκύπτει από την έκθλιψη του καρπού τον οποίο θα πρέπει να συλλέγουμε προσεκτικά από το δέντρο στα  τελάρα όπως λέγονται, για να αερίζεται ο καρπός μέχρι τη στιγμή που θα παραδοθεί στο ελαιοτριβείο προκειμένου να γίνει η επεξεργασία του.

“Είναι καλό ο καρπός να μην παραμένει για πολύ χρονικό διάστημα μέσα στις ειδικές κάδες προκειμένου να πάει για έκθλιψη γιατί αποκτά οξύτητα”, συμβουλεύει ο παραγωγός Παναγιώτης Ζάχος, ο οποίος και συμπληρώνει:

«Αυτό το ευλογημένο δέντρο που λέγεται Ελιά έδινε και θα συνεχίσει να δίνει ζωή στον άνθρωπο».