Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές

Μετά από δέκα χρόνια περίπου αδιαμφισβήτητης κρίσης της ελληνικής οικονομίας, που έπληξε ανεπανόρθωτα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και μετά από δύο μήνες υγειονομικής επιχειρηματικής και κοινωνικής καραντίνας με άμεσα και απτά αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου βρίσκονται μπροστά στην κάλπη, για να εκλέξουν τα πρόσωπα, που θα υπηρετήσουν και θα υπερασπιστούν τα δικαιώματα του κλάδου τους. Ενός κλάδου, που βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σημαντική συρρίκνωση της τοπικής αγοράς και με ένα νομικό καθεστώς σε εθνικό επίπεδο, το οποίο κάθε άλλο παρά δυναμώνει και ενισχύει την προσπάθεια και τον καθημερινό αγώνα των μικρών και πολύ εμπόρων, ολόκληρης της χώρας.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Εμπορικός Σύλλογος οδηγήθηκε στην αυριανή και μεθαυριανή εκλογική διαδικασία, έχει σίγουρα πολύ δημοσιογραφικό «ψαχνό», αλλά προς το παρόν θα αρκεστούμε στην παρουσίαση των συνδυασμών, που διεκδικούν την πλειοψηφία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Πριν περάσουμε όμως να δούμε τις παρατάξεις των εμπόρων της πόλης μας και ποιες θέσεις πρεσβεύουν, επιβάλλεται να υπενθυμίσουμε, ότι σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συλλόγου (22 Ιουλίου 2020), οι εκλογές για το Διοικητικό Συμβούλιο, την Ελεγκτική Επιτροπή και τους αντιπροσώπους θα διεξαχθούν αύριο και μεθαύριο, 19 & 20 Αυγούστου, από τη 1:00 το μεσημέρι έως τις 9:00΄το βράδυ και από τις 12:00΄το μεσημέρι έως 7:00΄ το απόγευμα, αντίστοιχα, σύμφωνα πάντα με την απόφαση της Εφορευτικής Επιτροπής, την οποία μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Η παρατάξεις λοιπόν, που συμμετέχουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία, είναι τρεις: α) «Αγωνιστική Συνεργασία Έμπορων», β) «Ενωμένο Εμπόριο με Αξιοπιστία και Προοπτική», και γ) «Εμπορική Συλλογική Κίνηση» (Μπορείτε να δείτε και τα τρία ψηφοδέλτια ΕΔΩ).

«Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων»

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» (την ιδρυτική της διακήρυξη μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ), προτάσσει τη συμμετοχή του εμπορικού κόσμου της πόλης στην εκλογική διαδικασία, με το σύνθημα, «Η συμμετοχή εγγύηση για δυνατό Σύλλογο».

Ο υποψήφιος του συνδυασμού, κ. Γιάννης Λίτσας, μας είπε:

«Δεν έχουμε μάθει να λέμε λόγια. Μερικοί συνάδελφοι, που θέλουν να επανιδρύσουν το σύλλογο, λένε πολύ ωραία λόγια. Εμείς έχουμε μάθει μόνο μία λέξη: ΑΓΩΝΑΣ. Δεν κερδίζεται τίποτα χωρίς αγώνα. Αυτό πιστεύουμε και αυτό τονίζουμε και στην διακήρυξη μας. Μόνοι μας δεν καταφέρνουμε τίποτα· όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Αλλά για να τα καταφέρουμε, πρέπει να αγωνιστούμε. Το λέμε και στη διακήρυξη σε πάρα πολλούς τόνους: Κανένας με σταυρωμένα χέρια, κανένας μόνος του.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια η αγορά της πόλης συρρικνωνόταν διαρκώς, το ένα μαγαζί έκλεινε πίσω απ’ τ’ άλλο. Πρέπει όσοι έχουμε καταφέρει να αντέξουμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί».

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προκύψει, θα χρειαστεί να οπλιστεί με αρκετή δύναμη, για να αντεπεξέλθει στα δύσκολα και πολυσύνθετα προβλήματα, που αντιμετωπίζει σήμερα ο εμπορικός κόσμος και ιδιαίτερα η μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση.


«Εμπορική Συλλογική Κίνηση»

Η «Εμπορική Συλλογική Κίνηση» (Δείτε τη διακήρυξη της ΕΔΩ) «κατεβαίνει» σε αυτές τις εκλογές με το σύνθημα, «Κανένας με σταυρωμένα χέρια – Κανένας μόνος του».

Σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί της, η υποψήφια του συνδυασμού, κ. Αλέκα Μοσχονά, μας είπε:

«Σε ένα εξαιρετικά εχθρικό οικονομικό περιβάλλον για την μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση, με την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, με lockdown και συνθήκες πρωτόγνωρες για την ελληνική κοινωνία, η αβεβαιότητα είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό της νέας εμπορικής και κοινωνικής κανονικότητας που θέλουν να μας επιβάλλουν, όλοι όσοι αποφασίζουν και διαμορφώνουν τις οικονομικές και κοινωνικές λειτουργίες της ζωής μας. Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση κανένας μας δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, κανένας δεν πρέπει να μείνει μόνος του.

Στις αυριανές και μεθαυριανές εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, με ποιους θα πάμε, και ποιους θα αφήσουμε. Θέλουμε συλλόγους αναμεταδότες των Δελτίων Τύπου της ΕΣΕΕ και των κυβερνητικών εξαγγελιών ή συλλόγους δυναμικούς και πρωτοπόρους στις κομβικές στιγμές του αγώνα για τα δικαιώματα μας; Εμείς θα δουλέψουμε για να ενισχυθεί και γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική η δεύτερη άποψη.

Ας εγκαταλείψουμε πια την μοιρολατρία. Υπάρχουν ένα σωρό προβλήματα και μάλιστα προβλήματα καθοριστικά της ύπαρξης που απαιτούν λύσεις και μάλιστα ΤΩΡΑ. Οι ημέρες που έρχονται μας χρειάζονται όλους ενωμένους. Να κοιτάξουμε κατάματα, όσα μας πλήγωσαν, έτσι ώστε η συλλογικότητά μας να βγει πιο ισχυρή και πιο ενωμένη μέσα από τις διαδικασίες που ακολουθούν.

Είμαστε εδώ, για να ανοίξουμε το σύλλογο στα μέλη μας και την κοινωνία, να περιφρουρήσουμε τους ανθρώπινους όρους εργασίας, χωρίς διευρυμένα ωράρια, ανοιχτές Κυριακές, λευκές νύχτες και ότι άλλο ευνοεί μόνο τις μεγάλες αλυσίδες. Καλή ψήφο σε όλους».


«Ενωμένο Εμπόριο με Αξιοπιστία και Προοπτική»

Με κεντρικό σύνθημα, «Να επανεκκινήσουμε το Εμπόριο στο Αγρίνιο», συμμετέχει στις αυριανές εκλογές η παράταξη «Ενωμένο Εμπόριο με Αξιοπιστία και Προοπτική» (Δείτε την ιδρυτική διακήρυξη ΕΔΩ). Για την συμμετοχή της παράταξης στην εκλογική διαδικασίας, το μέλος της γραμματείας της και υποψήφιος στις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Σωκράτης Κωστίκογλου, δήλωσε στο Agrinio Times:

«Αύριο και μεθαύριο (19 και 20 Αυγούστου) θα γίνουν οι εκλογές στο Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου, για την ανάδειξη του νέου ΔΣ του συλλόγου. Αυτές οι εκλογές γίνονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή, αφ’ ενός για τον Εμπορικό Σύλλογο, μετά και την πρόσφατη κρίση που πέρασε και αφ’ ετέρου για τον Εμπορικό κόσμο, που μετά την δεκαετή κρίση βιώνει έντονα ακόμη μία· αυτή της υγειονομικής κρίσης.

Σε αυτές τις εκλογές συμμετέχει ο συνδυασμός μας ΕΝΩΜΕΝΟ ΕΜΠΟΡΙΟ, που συγκροτήθηκε από συναδέλφισες και συναδέλφους που δραστηριοποιούνται χρόνια στην αγορά και γνωρίζουν τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι.

Θέλουμε να δηλώσουμε ότι θα προσπαθήσουμε να έρθουμε κοντά στους συναδέλφους και στα καθημερινά τους προβλήματα και θα επιδιώξουμε να μεγαλώσουμε την δύναμη του συλλόγου μας. Επίσης θα απευθυνθούμε στις φίλες και φίλους καταναλωτές και θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε ότι η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων δεν βοηθά μόνο αυτές στην επιβίωση τους, αλλά ωφελεί πολλαπλασιαστικά την τοπική οικονομία καθώς και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Θα επιδιώξουμε, όπως άλλωστε το δηλώσαμε και στις πρόσφατες συναντήσεις μας, στενή συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς, γιατί πιστεύουμε, πως όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα για το καλό όλων. Θα αναδείξουμε και θα προβάλλουμε την ιστορική διαδρομή του συλλόγου μας.

Ο συνδυασμό μας θέλει να ενώσει και όχι να διχάσει. Σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά στις εκλογές και να στηρίξετε τον συνδυασμό μας, ΕΝΩΜΕΝΟ ΕΜΠΟΡΙΟ, για να επανεκκινήσουμε το Εμπόριο στο Αγρίνιο».

Εμείς να ευχηθούμε στις εκπροσωπήσεις που θα προκύψουν στο νέο Δ.Σ. από τα μέλη και των τριών παραπάνω συνδυασμών, να καταφέρουν, ο τελικός απολογισμός της δράσης τους, να αφήσει αρκετά θετικά πρόσημα στον τοπικό εμπορικό κόσμο και να βελτιώσει, προς το συμφέρον του κλάδου της τοπικής κοινωνίας, τη λειτουργία του εμπορίου στην πόλη. Καλή ψήφο σε όλους τους εμπόρους της πόλης.

AgrinioTimes | Ρεπορτάζ: Λευτέρης Τηλιγάδας