Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου για τη συνάντηση με τον Στέλιο Μερμίγκη

Στις 14/09/23 η Δημοτική Παράταξη «Ανυπότακτο Αγρίνιο» αιτήθηκε συνάντηση με το Δ.Σ. του Ε.Σ.Α. για το Σάββατο 16/09/23.

Φυσικά το αίτημα έγινε αποδεκτό, βάσει και προηγούμενης ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. για αντίστοιχη συνάντηση.

Η συνάντηση που τελικά έλαβε χώρο στα γραφεία του Ε.Σ.Α. στις 14:15 δεν είχε τα χαρακτηριστικά μιας τυπικής προεκλογικής υποκρισίας για επικοινωνιακούς λόγους, καθώς διήρκησε λίγο παραπάνω από 4 ώρες και άνοιξε τη βεντάλια γύρω από πολλά και σημαντικά θέματα.

Από τον Ε.Σ.Α. παρευρισκόμενοι ήταν ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. και από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» ο Υποψήφιος Δήμαρχος Σ. Μερμίγκης.

Ο κ. Μερμίγκης που ήταν ενήμερος για τη δραστηριότητα του Ε.Σ.Α. και το Δελτίο Τύπου που διακινήθηκε και αφορούσε τη συνάντηση του Ε.Σ.Α. με άλλον Υποψήφιο Συνδυασμό, πρόθυμα σχολίασε και κατέθεσε την άποψη του δικού του Συνδυασμού, όσον αφορά τη φτωχοποίηση των πολιτών, τη συρρίκνωση του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων, την ακρίβεια, το OPEN MALL, τα υπέρ και τα κατά των πεζοδρομήσεων, το κυκλοφοριακό και το παρκάρισμα, την κατάληψη των Δημοσίων χώρων.

Πιο αναλυτικά τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου:

«Στο τραπέζι τέθηκαν σημαντικά ζητήματα, θέσεις και προβληματισμοί για περαιτέρω θέματα που αφορούν τον κλάδο μας και όχι μόνο όπως:

– Η επέλαση των μεγάλων αλυσίδων, των ολιγοπωλίων και των μονοπωλίων στην Ελληνική αγορά και τις συνέπειες που αυτή η επέλαση έχει για το μικρομάγαζο και τους καταναλωτές. Ολιγοπωλιακός έλεγχος των τιμών- αύξηση των τιμών- μεγιστοποίηση κέρδους των λίγων – μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολλών. Άρα καμία Ανάπτυξη.

-Η στήριξη τους από βουλευτές και τοπικούς άρχοντες θιασώτες της «ανάπτυξης» με διάφορες ανακοινώσεις, δηλώσεις, ακόμη και παρουσία τους σε εγκαίνια μεγάλων αλυσίδων στην πόλη μας.

– Το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι συνέπειες που θα έχει στην κοινωνία η ολοκληρωτική του επικράτηση έναντι της παραδοσιακής αγοράς. Αυτοαπασχολούμενοι και εμποροϋπάλληλοι στο ταμείο ανεργίας – μαγαζιά σφραγισμένα και ξενοίκιαστα – γειτονιές άδειες – δημοτικά τέλη και φόροι χαμένα – συρρίκνωση του ΑΕΠ –  Άρα καμία Ανάπτυξη.

– Η ανελέητη και διαρκής προσπάθεια του πολιτικού συστήματος να υφαρπάξει τον πλούτο και την εξουσία από τους πολλούς και να τα μεταφέρει στους λίγους. Αποτέλεσμα αυτής της επιτυχημένης προσπάθειας οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και πιο ισχυροί ενώ οι φτωχοί φτωχότεροι.

– Η καθολική υποταγή της πολιτείας στους τραπεζίτες. Μια πολιτεία που νομοθετεί και καθιστά τη τράπεζα συμμέτοχο στο τζίρο του μικρομάγαζου, υποχρεώνοντάς το να αγοράζει και να πληρώνει ενοίκιο για το POS, επιβαρύνοντάς το με επιπλέον κόστος ανά συναλλαγή και που υπερφορολογεί όσους καταναλωτές επιλέγουν να μη χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα.

– Η ανάγκη ύπαρξης λαϊκών αγορών για την άμεση σύνδεση παραγωγού με καταναλωτή για την επίτευξη της βέλτιστης τιμής. Η βελτίωση των υποδομών τους που ίσως θα έπρεπε να γίνει (WC, σκίαση, μόνιμες κατασκευές κ.α.), ο έλεγχος των αδειών, η οριοθέτηση του χώρου τους και ο αποκλεισμός δυνατότητας πώλησης βιομηχανικών προϊόντων στους συγκεκριμένους πάγκους.

– Η ανάγκη προστασίας και διαφύλαξης της εμπορικότητας συγκεκριμένων κεντρικών οδών που κομμάτια τους έχουν πεζοδρομηθεί (Παπαστράτου, Σταϊκου, Μπαϊμπά, Αναστασιάδη και Σαλάκου) με απόφαση Δημοτικού συμβουλίου που θα απαγορεύει την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, όπως ακριβώς ισχύει μέχρι και σήμερα στην αρχή της Παπαστράτου ( Από πλατεία Δημοκρατίας μέχρι Πλατεία Ειρήνης). { Πρόταση Ανυπότακτου Αγρινίου στο Δημοτικό Συμβούλιο από 25/07/2023}

– Πρόταση που έρχεται σε σύμπλευση και συνδέεται με το ομόφωνο αίτημα του ΔΣ του ΕΣΑ, όπως αυτό γνωστοποιήθηκε στο Δήμαρχο με επιστολή από τις 05/06/2023 και αρ. πρωτ:18479 σχετικά με το OPEN MALL, περί μη αλλοίωσης έστω και του σημερινού status στους δρόμους παρέμβασης, με αποφάσεις που θα απαγορεύουν τη λειτουργία στους συγκεκριμένους χώρους, επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων

– COVID 19 και μικρομάγαζα:

Εγκατάλειψη της μικρής επιχείρησης στην εποχή της πανδημίας. Ασφαλιστικές εισφορές, πάγια έξοδα, επιταγές να πληρώνονται κανονικά, ενώ δια νόμου απαγορεύονταν η λειτουργία της. Αθέμιτος ανταγωνισμός με τις υπεραγορές και τα eshop να πουλάνε αυτά που απαγορεύονταν τότε στο μικρομάγαζο. Επιστρεπτέες και μη επιστρεπτέες. Ψίχουλα ή και τίποτα για τους πολλούς. Φωτογραφικές ενισχύσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ για τους λίγους. Αύξηση ιδιωτικού χρέους για τους πολλούς. Λουκέτα στα μικρομάγαζα και γιγάντωση του χάσματος μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.

-Ενεργειακή κρίση και μικρομάγαζα:

Αύξηση του λειτουργικού κόστους της μικρής επιχείρησης με την κιλοβατώρα και την τιμή του πετρελαίου στα ύψη. Οι έμποροι της ενέργειας να αισχροκερδούν, να θησαυρίζουν και με κρατικές επιδοτήσεις ( Energy pass), ενώ οι μικροέμποροι αδυνατούν να φωτίσουν τις βιτρίνες τους. Περισσότερα λουκέτα για τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

– Fuel pass, food pass, κάθε λογής voucher και Καλάθι που εξυπηρετούν ένα συγκεκριμένο πολιτικό στόχο εξάρτησης του πολίτη από την κυβέρνηση που του δίνει επιδόματα, ενώ παράλληλα εκατομμύρια μετακινούνται καθημερινά προς συγκεκριμένες τσέπες.

– Η ανάγκη στήριξης της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής στην περιοχή μας. Η ανάγκη για βελτίωση των υποδομών, αγροτική οδοποιία, αρδευτικά κανάλια, έγκαιρος ψεκασμός για το δάκο κ.α.

– Η ανάγκη στήριξης των εισοδημάτων των έτερων κλάδων της περιοχής μας ως αναγκαία και απαραίτητη συνθήκη, αλλά όχι από μόνη της ικανή για να επιβιώσει το Αγρινιώτικο μικρομάγαζο.

Η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων αυτές τις 4 ώρες ανέδειξε και άλλα κοινωνικά ζητήματα σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο, όπως συνοπτικά μπορούμε να καταγράψουμε στο συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου:

– Η αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουμε στους πληττόμενους από τις πλημμύρες στο Θεσσαλικό κάμπο, σε αντιδιαστολή με την κρατική αναλγησία και το μένος για όσους μαυραγορίτες κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενοι την ανθρώπινη δυστυχία.

– Πολιτική προστασία και υποχρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά και πυρασφάλεια.

– Η δυνατότητα σύνδεσης του κινήματος Ελεύθερες Παραλίες με αντίστοιχες πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να υπάρξουν για την ευταξία των δημοσίων χώρων στα αστικά κέντρα και την κατάλυση αυθαιρεσιών.

– Η ανάγκη δημιουργίας κοινωνικής κίνησης διεκδίκησης βελτίωσης όρων ζωής για τους πολλούς. Η προσπάθεια για ενεργοποίηση όσο το δυνατόν ευρύτερου κομματιού της κοινωνίας.

– Η ανάγκη ενός παντρέματος της μάχης της καθημερινότητας με τη μάχη της επίλυσης των κοινωνικών ζητημάτων. 

– Η προσπάθεια ενίσχυσης της κοινωνικής συνείδησης κόντρα στον ατομικισμό. Μάχη για να ανοίξουν ρωγμές στο τείχος που βάρβαρες πολιτικές σηκώνουν ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες.

– Καθαρισμός της πόλης, ύδρευση, φρεάτια, φωτισμός, χώροι πρασίνου – ευθύνες και υποχρεώσεις της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

– Προτάσεις για προσπάθεια μείωσης του όγκου σκουπιδιών που παράγουμε ως Δήμος, με ταυτόχρονη προώθηση της συνείδησης ανακύκλωσης.

– Ο παρασιτισμός της αστικής τάξης έναντι της εργατικής, με όρους κανιβαλισμού και γαλέρας στους χώρους εργασίας. Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, εξοντωτικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, ρεκόρ στους θανάτους από εργατικά ατυχήματα.

– Το brain drain της χώρας και η μετανάστευση Ελλήνων επιστημόνων με τις συνθήκες που επικρατούν στα εργασιακά.

– Ιδέες και προτάσεις για τη στήριξη της Υγείας, με γνώμονα πρωτίστως την πρόληψη και έπειτα την αντιμετώπιση των μεταδιδόμενων νοσημάτων.

– Το κλείσιμο της Μ.Ε.Θ. Αγρινίου με την πρόσφατη παραίτηση της διευθύντριας που είχε καταφέρει με το έργο της να αλλάξει πλήρως την εικόνα της μονάδας και τα ποσοστά θνητότητας. Ευθύνες και συνέπειες.

– Οι 54 συμβασιούχοι που απολύονται στο Νοσοκομείο Αγρινίου και η εργολαβία που θα κοστίσει κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ περισσότερα στα ταμεία του Νοσοκομείου.

– Η κατάσταση των δημοτικών κτιρίων (Καπναποθήκες, Γυμναστήρια, Μέγαρα κ.α.)και η μηδαμινή κρατική επιχορήγηση στο Δήμο Αγρινίου εδώ και πολλά χρόνια.

– Η κατάσταση και οι ανάγκες των σχολείων της περιοχής με περιορισμένα κονδύλια διαχείρισης. Προτάσεις για βέλτιστη οργάνωση, λεπτομερή καταγραφή και διαχείριση των προβλημάτων τους.

Η συνάντηση δεν είχε κάμερες για φωτογραφίες, δεν είχε ρολόι στα χέρια των συμμετεχόντων για να ξεμπερδεύουν σε 10’, ήταν και Σάββατο μεσημέρι. Οπότε δεν προξενεί σε κανέναν εντύπωση το γεγονός ότι μέλη του ΔΣ απουσίαζαν χωρίς καν να προφασιστούν κάποια δικαιολογία.

Η συνάντηση τέλος έληξε με μια ευχή από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών που μας βρήκε απόλυτα σύμφωνους:

Μακάρι οι εκατοντάδες συνδημότες μας που είναι σήμερα υποψήφιοι σε τοπικό , δημοτικό ή περιφερειακό επίπεδο να μείνουν ενεργοί για τα κοινωνικά ζητήματα και τα της τοπικής αυτοδιοίκησης, την επόμενη ημέρα των εκλογών, οποίο και να είναι το αποτέλεσμα. Αυτό θα αποτελεί μια νίκη.

Ευχόμαστε καλή δύναμη στο «Ανυπότακτο Αγρίνιο»

 

Διαβάστε επίσης: Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. για την 24η Πανεργατική-Πανελλαδική Απεργία της Πέμπτης