Εμβόλια: «Έτοιμη να συζητήσει» την άρση της πατέντας η Ευρωπαϊκή Ένωση

«Διχάζει» η πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά του Covid-19,,προκειμένου να επιταχυνθεί η παραγωγή και η παγκόσμια διανομή τους, πρόταση που ασμένως υιοθέτησαν οι ΗΠΑ αλλά και η Ρωσία δια στόματος Μπάιντεν και Πούτιν αντίστοιχα. Η  Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι «έτοιμη να συζητήσει» την άρση της πατέντας. Ωστόσο, δεν δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την ανακοίνωση της εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Κάθριν Τάι επιμένοντας ότι η βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα είναι να αποφευχθούν παύσεις στις εξαγωγές και στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Από την άλλη, εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε πως  «Η πρόταση των ΗΠΑ για άρση των πατεντών για τα εμβόλια της Covid-19 θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή», σημειώνοντας ότι οι κύριοι παράγοντες είναι η ικανότητα παραγωγής και οι ποιοτικές προδιαγραφές, παρά τα πνευματικά δικαιώματα.

  • «Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι πηγή καινοτομίας και έτσι πρέπει να παραμείνει στο μέλλον», ανέφερε η εκπρόσωπος στην ανακοίνωσή της.

Ωστόσο νωρίτερα  ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, είχε δηλώσει: «Είναι μία συζήτηση στην οποία είμαστε ανοικτοί» προσθέτοντας πως «πρόκειται για ένα ερώτημα που οφείλουμε να θέσουμε στον εαυτό μας γιατί έχει σχέση με το τέλος αυτής της πανδημίας».

Πιο ξεκάθαρος είναι  ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν που όπως τόνισε  τάσσεται «εντελώς υπέρ της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας».

Η Ινδία και η Νότια Αφρική ήταν ανάμεσα στις χώρες που ηγήθηκαν του αιτήματος της άρσης της πατέντας των εμβολίων, με πολλές άλλες χώρες χαμηλού εισοδήματος να έχουν επίσης εγγραφεί, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί «δίκαιη και προσιτή πρόσβαση» σε προϊόντα για τον Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων και των φαρμάκων.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA) χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ «απογοητευτική» εξηγώντας πως «μια προσωρινή άρση είναι η κοινή αλλά λάθος απάντηση σε ένα σύνθετο πρόβλημα».

Μία από τις ανησυχίες που απασχολεί τη φαρμακευτική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φαρμακοβιομηχανιών που έχουν προειδοποιήσει τους αξιωματούχους της διοίκησης Μπάιντεν είναι ότι μια τέτοια κίνηση  θα μπορούσε να παραδώσει νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνολογία messenger RNA , στην Κίνα και τη Ρωσία.

Ωστόσο, το κύριο επιχείρημα των φαρμακευτικών είναι ότι η παραίτηση από την πνευματική ιδιοκτησία δεν είναι η λύση. Οι κατασκευαστές εμβολίων έχουν ήδη κάνει όλα τα απαραίτητα για να προσφέρουν δισεκατομμύρια δόσεις με πρωτοφανή ταχύτητα, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής ασυνήθιστων συνεργασιών με ανταγωνιστές για την επέκταση της παραγωγής. Η Moderna έβαλε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στο διαδίκτυο το περασμένο καλοκαίρι, αλλά δεν είναι χρησιμεύουν έτσι απλά.

Η BioNTech

Η γερμανική εταιρεία BioNTech εκτιμά ότι η προστασία των πατεντών για τα εμβόλια για την Covid-19 δεν είναι ο παράγοντας εκείνος που περιορίζει την παραγωγή και τον εφοδιασμό των χωρών με το εμβόλιο που έχει αναπτύξει η ίδια σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer.

Για την BioNTech, ένα τέτοιο μέτρο δεν θα είχε αποτέλεσμα «βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα».

«Οι ειδικοί έχουν ήδη υπογραμμίσει ότι η εγκατάσταση και η έγκριση νέων χώρων παραγωγής παίρνει σε γενικές γραμμές έναν χρόνο», επισήμανε.

Εξάλλου, η παραγωγή των εμβολίων mRNA, όπως εκείνο που παρασκευάζεται σε συνεργασία της BioNTech με την Pfizer «είναι μια σύνθετη διαδικασία, που αναπτύχθηκε σε διάστημα άνω των δέκα ετών. Όλα τα στάδια πρέπει να καθοριστούν και να εκτελεστούν με ακρίβεια» και από «έμπειρο προσωπικό», εξήγησε η εταιρεία. Αν δεν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, θα μπορούσε να επηρεαστεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. «Και αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των εμβολιασθέντων».

Η εταιρεία προτιμά να μεταφέρει τεχνολογία και να δώσει στοχευμένες άδειες για να αυξήσει την παραγωγή της, επανέλαβε, υπενθυμίζοντας ότι συνεργάζεται στενά με περισσότερους από 15 φαρμακευτικούς κολοσσούς, όπως είναι οι Merck, Novartis, Sanofi και Baxter.


naftemporiki.gr