Εμβόλιο Pfizer: Εθελοντής αποκάλυψε τις παρενέργειές του

Η Pfizer ανακοίνωσε πως είναι κοντά στην ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών σχετικά με το εμβόλιο που αναπτύσσει κατά της νόσου COVID-19, σε συνεργασία με την BioNTech, αλλά εθελοντής που συμμετείχε σε αυτές αποκάλυψε τις παρενέργειές του.

Συγκεκριμένα, ο Μιγκέλ Φερνάντεζ που είναι ισπανικής καταγωγής, αλλά ζει στις ΗΠΑ, μίλησε στον καταλανικό ραδιοφωνικό σταθμό CAT1 και αναφέρθηκε στις παρενέργειες που είχε κατά τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Pfizer.

Ειδικότερα, ο ίδιος είπε ότι παρουσίασε «συμπτώματα σοβαρής γρίπης», όπως πυρετό, αδιαθεσία και γενική αδυναμία, την αμέσως επόμενη ημέρα από τον πρώτο εμβολιασμό του, και διήρκεσαν για πέντε ώρες.

Μάλιστα, ο Φερνάντεζ τόνισε -μεταξύ άλλων- το εξής:

«Η δεύτερη δόση μου είχαν πει ότι θα ήταν πιο έντονη και πράγματι είχα πολύ περισσότερη δυσφορία, πολύ περισσότερο πόνο σαν να είχα πάθει πολύ σοβαρή γρίπη. Τα συμπτώματα κράτησαν σε εμένα εκείνο το βράδυ καθώς και την επόμενη ημέρα».

Αυτή, ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου αναφέρθηκαν σε παρενέργειές τους, καθώς έχει γίνει ήδη λόγος για πονοκεφάλους, πόνους και πυρετό και πολλοί συνέκριναν τα συμπτώματα αυτά με ένα «σοβαρό απόλυτο hangover».

Περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι σε έξι χώρες συμμετείχαν στη δοκιμή του εμβολίου της Pfizer και της BioNTech.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 9 Νοεμβρίου, η Pfizer ανακοίνωσε πως «το υποψήφιο εμβόλιο βρέθηκε να είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου COVID-19 σε συμμετέχοντες χωρίς ενδείξεις προηγούμενης μόλυνσης, στην πρώτη ενδιάμεση ανάλυση αποτελεσμάτων».

aftidioikisi.gr