Το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εξετάζουν οι Επιστήμονες

Για το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης εμβολίου μετά την άρση των περιορισμών, μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι το ενδεχόμενο αυτό απασχολεί την επιστημονική κοινότητα.

«Η χορήγηση 4ης δόσης απασχολεί όλα τα κράτη και ήδη η Αγγλία όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι την ενέκρινε για τους άνω των 70 ετών. Θετική και η τοποθέτηση της Αμερικής. Ταυτόχρονα όμως, αυξάνονται και οι πληροφορίες ότι η ανοσία από τις τρεις δόσεις προφυλάσσει για μακρό χρονικό διάστημα. Θα γίνει αξιολόγηση για την 4η δόση, θα μας απασχολήσει το θέμα αυτό, αλλά η ανοσία στις τρεις δόσεις ξεπερνά όχι μόνο τους 6 μήνες αλλά και το χρόνο», τόνισε χαρακτηριστικά η Μ. Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Ξεκινώντας την ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η συγκρατημένη χαρά για την αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα μας σκιάζεται από τα μαύρα σύννεφα του πολέμου στην Ουκρανία τονίζοντας ότι η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης λόγω του πολέμου οδηγεί σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων.

Η Συρία όπως είπε, μετά από 13 χρόνια ελευθερίας από πολιομελύτιδα λόγω του πολέμου είχε την επανεμφάνιση 35 περιπτώσεων που σημανε συναγερμό σε γειτονικές χώρες και στην Ευρώπη.

Καμιά χώρα δεν είναι άνοση στα λοιμώδη νοσήματα, σημείωσε η κα Θεοδωρίδου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συστάσεις για τον εμβολιασμό ανοσοκασταμένων παιδιών και ενηλίκων.

Όπως είπε, για παιδιά και εφήβους 5-17 ετών συστήνεται η τρίτη δόση, 4 εβδομάδες από την δεύτερη. Για ενηλίκους συστήνεται ο εμβολιασμός με αναμνηστική 4η δόση, τρεις μήνες μετά τη 3η δόση.

in.gr