Ένωση Αγρινίου: Ενέργεια …αλλαγής δεδομένων (Bίντεο – Φωτό)

Θωμάς Κουτσουπιάς: Το έργο της Ένωσης αναγνωρίζεται πλέον σε όλη τη χώρα και ως παράδειγμα καλής πρακτικής καλούμαστε να μεταφέρουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας. Συνεχίζουμε με νέες επενδύσεις, που φέρνουν εισόδημα στην Αιτωλοακαρνανία.

Με απόλυτο σεβασμό στις οδηγίες των αρμοδίων υγειονομικών αρχών για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παπαστράτειο Μέγαρο η εκδήλωση του Α. Σ. Ένωση Αγρινίου για τα υπό κατασκευή ενεργειακά έργα, ενώ παράλληλα έγινε ενημέρωση και ο προγραμματισμός για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά και τις επόμενες Ενεργειακές Κοινότητες.

 

Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, η εμπειρία αποδεικνύει ότι ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης που προηγήθηκε, ακόμη και στον καιρό της πανδημίας, οι πολίτες που ακολούθησαν την Ένωση είναι πολλαπλά και απόλυτα κερδισμένοι. Λόγω του ήπιου κλίματος και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα (περισσότερες από 250 ημέρες ή 3.000 ώρες ηλιοφάνειας ετησίως), η χώρα διαθέτει ανεκμετάλλευτο παραγωγικό δυναμικό, το οποίο μπορεί να ενισχύσει προς την επιθυμητή κατεύθυνση το ενεργειακό μείγμα ολόκληρης της Ευρώπης.

Μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων που έχει συγκροτήσει η Ένωση Αγρινίου και με τη συμμετοχή πλέον εκατοντάδων πολιτών στις ενεργειακά βιώσιμες λύσεις που ακολουθεί ως κοινωνία πλέον η Αιτωλοακαρνανία, η διεθνώς  αναγνωρισμένη αναγκαιότητα της ενεργειακής μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, γίνεται πράξη, με τους πολίτες να καρπώνονται οι ίδιοι και οι τοπικές τους κοινότητες τα οφέλη.

Τα νέα έργα Στα υπό κατασκευή φωτοβολταϊκά έργα, στην περιοχή της Κατούνας, επένδυση της τάξης των 90 εκατ. ευρώ, μετέχουν περί τις 500 οικογένειες Αιτωλοακαρνάνων.

Το ετήσιο όφελος απ’ τα νέα φωτοβολταϊκά υπολογίζεται σε περίπου 14 εκατ. ευρώ, ποσό που επίσης θα ενισχύει κατ’ έτος την τοπική οικονομία. Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα υπεγράφη η συμφωνία με την ProCredit Bank για τη χρηματοδότηση των έργων, ενώ έχει υπογραφεί και η σχετική σύμβαση για τα πλέον σύγχρονα και αξιόπιστα panels, με την Jinko Solar, εταιρεία που θεωρείται κολοσσός στον τομέα και που κατά το προηγούμενο έτος τα δικά της panels ήταν εκείνα που είχαν σε παγκόσμιο επίπεδο τη μεγαλύτερη παραγόμενη ισχύ.

Η αναλυτική παρουσίαση των έργων, με προβολή σχετικού βίντεο, έγινε από τον διευθυντή μηχανοργάνωσης και υπηρεσιών του Α. Σ. Ένωση Αγρινίου κ. Γιάννη Κάτρη, ο οποίος περιέγραψε όλα τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι τον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί το κατασκευαστικό σκέλος και μέχρι τα τέλη του έτους θα γίνει η σύνδεση με το δίκτυο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προεργασία και στον σχεδιασμό που υπήρξε, καθώς η Ένωση ομαδοποίησε τα έργα και κατασκευάζει η ίδια τον υποσταθμό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους παραγωγούς να μετέχουν, κάτι που πρακτικά θα ήταν αδύνατο αν το επιχειρούσαν μεμονωμένα, λόγω κορεσμού του δικτύου, όπως άλλωστε αποδεικνύεται αυτή την περίοδο από τις απορριπτικές απαντήσεις του ΔΕΔΔΗΕ σε μεμονωμένους παραγωγούς.

Ο κ. Κάτρης τόνισε, μάλιστα ,ότι η Ένωση Αγρινίου, παρά το γεγονός ότι είχε προτεραιότητα στο δίκτυο, κατασκευάζοντας και παραχωρώντας τον δικό της υποσταθμό, δεν επιβαρύνει ούτε με μισό κιλοβάτ το υπάρχον δίκτυο της ΔΕΗ. Περισσότερα στοιχεία για τα όσα ανέφερε ο κ. Κάτρης ΕΔΩ.

Η «πράσινη κοιλάδα»

Στην παρουσίαση των έργων και αφού αναλυτικά αναφέρθηκε σε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες, ο κ. Κάτρης σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση των έργων, η περιοχή μετατρέπεται σε μια «πράσινη κοιλάδα», που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το περιβάλλον, την οικονομία και την ενεργειακή αυτονομία, θα είναι δε επισκέψιμη ως ένα τεχνολογικό – ενεργειακό πάρκο.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει τα μέγιστα η kIEFER TEK, στρατηγικός συνεργάτης της Ένωσης Αγρινίου, που αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες και καλά οργανωμένες ελληνικές εταιρείες στο ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα της ενέργειας, έχοντας στο ενεργητικό της την ανάπτυξη και κατασκευή σημαντικών έργων.

Η kIEFER TEK παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις που αφορούν την ανάπτυξη, το σχεδιασμό, την προμήθεια εξοπλισμού, την κατασκευή, αλλά και τη συντήρηση ενεργειακών συστημάτων, καθώς και συστημάτων που δρουν στον πρωτογενή τομέα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις μετέπειτα προοπτικές, στις δυνατότητες και στους ορίζοντες που σε πανελλαδικό πλέον επίπεδο διαμορφώνονται. «Παράδειγμα καλής πρακτικής»

Σε αυτές τις προοπτικές αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, εξηγώντας ότι ως παράδειγμα καλής πρακτικής, το μοντέλο που ακολούθησε η Ένωση Αγρινίου υιοθετήθηκε απ’ την πολιτεία, θεσμοθετήθηκε και ενσωματώθηκε στο ισχύον σήμερα νομικό πλαίσιο και αποτελεί το πρότυπο για ανάλογες επενδύσεις σε όλη τη χώρα.

Και είναι, μάλιστα, η Ένωση Αγρινίου αυτή που θεσμικά καλείται πλέον να μεταφέρει την εμπειρία και την τεχνογνωσία της σε άλλες περιοχές, καθώς, όπως και πριν από μια δεκαετία άνοιξε το δρόμο για να μπορούν και οι αγρότες να επενδύσουν στην ενέργεια, έτσι και σήμερα, έδωσε με το παράδειγμά της (σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων, Ομαδοποίηση έργων) την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε ως χώρα, για να γίνει πράξη η Ενεργειακή Δημοκρατία και να γίνει υπόθεση των πολιτών η μετάβαση στην καθαρή, πράσινη και ανανεώσιμη ενέργεια.

Τα επόμενα βήματα

Ο κ. Κουτσουπιάς παρουσίασε και τα επόμενα βήματα στον τομέα της ενέργειας, παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, τις νέες Ενεργειακές Κοινότητες και τις επόμενες επενδύσεις. Φυσικά, πάντα με ανοιχτές διαδικασίες, πλήρη ενημέρωση και κριτήρια εκ των προτέρων γνωστά, που θα θωρακίζουν τις ίδιες τις επενδύσεις.

Για όλα αυτά, θα υπάρξουν ανακοινώσεις, προσκλήσεις και διαρκή ενημέρωση απ’ την Ένωση Αγρινίου. Ο κ. Κουτσουπιάς τόνισε, πάντως, ότι οι επενδύσεις που έχει υλοποιήσει η Ένωση, αυτές που τώρα είναι υπό κατασκευή και εκείνες που σχεδιάζει για το άμεσο μέλλον, επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που παράγουν πλούτο για την Αιτωλοακαρνανία, πλούτο που διαχέεται στην τοπική κοινωνία και δεν είναι υπόθεση κάποιου ή κάποιων, αλλά των ίδιων των πολιτών, αλλάζουν οριστικά τα δεδομένα για τον τόπο, που, στον τομέα της ενέργειας τουλάχιστον, όχι μόνο παύει να είναι ο φτωχός συγγενής, αλλά γίνεται πρωταγωνιστής.  «Ενέργεια …πρωταγωνιστική» Στη σημασία των σε εξέλιξη ενεργειακών έργων και το συνολικό αποτύπωμα στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, αναφέρθηκαν κατά τον χαιρετισμό τους, τόσο ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, όσο και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης.

Κοινός τόπος στην τοποθέτησή τους υπήρξε η ανάγκη προσαρμογής στην πραγματικότητα που δημιουργούν οι κλιματικές αλλαγές, ενώ επισημάνθηκε ο πρωταγωνιστικός ρόλος που αποκτά πλέον η περιοχή στην πράσινη ενέργεια.

Ο κ. Φαρμάκης εστίασε ιδιαίτερα στη σχέση πράσινης ενέργειας – εισοδήματος για τους πολίτες, ενώ ο κ. Παπαναστασίου προανήγγειλε πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με την Ένωση, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στο Δήμο Αγρινίου.