Εορτασμός Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου και των συνασκητών του στα Σκλάβαινα Ακαρνανίας

 

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα εορτάσθηκε κι εφέτος με Θεία Λειτουργία σε όλη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, το διήμερο 6 και 7 Ιουλίου 2021, η μνήμη του νεοφανούς αγίου ιερομάρτυρος Βλασίου του εν Σκλαβαίνοις Ακαρνανίας μαρτυρήσαντος και των έξι συμμαρτυρησάντων του, Συμεών, Θεοκλήτου, Παντελεήμονος, Ιγνατίου, Χαρίτωνος και Νικηφόρου.

Η κύριος εορτασμός πραγματοποιήθηκε στον τόπο του μαρτυρίου των Αγίων, στα Σκλάβαινα Βονίτσης Ακαρνανίας, εκεί όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Βλασίου και έχει χτιστεί Ιερός Ναός προς τιμήν του.


Στον Μέγα Εσπερινό προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Μακάριος Αντωνόπουλος, με τη συμμετοχή αρκετών ιερέων της περιοχής.
Το πρωί της αγιωνύμου ημέρας, κατά τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.
Ο Σεβασμιώτατος, κατά το κήρυγμά του, αναφέρθηκε στην μεγάλη ευλογία που αποτελεί για την τοπική μας Εκκλησία η φανέρωση του αγίου Βλασίου και των έξι συνασκητών και συμμαρτυρησάντων του, με την εύρεση των ιερών και χαριτοβρύτων λειψάνων τους, τα οποία αποτελούν πηγή ευλογίας και αγιασμού για τους πιστούς που προσέρχονται να προσκυνήσουν με πίστη και ευλάβεια.


Επίσης αναφέρθηκε στον αγώνα των Αγίων να ζήσουν σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Χριστού, να εξαλείψουν τα πάθη τους και να κερδίσουν αρετές.
Μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε τα εξής: «Αξιωνόμαστε και πάλι να τιμήσουμε τον άγιο Βλάσιο και του αγίους που έχυσαν το αίμα τους για τον Εσταυρωμένο Κύριό μας. Και είναι παρόντες οι άγιοι εδώ μαζί μας, δια των ιερών λειψάνων τους. Ιδιαίτερη σημασία, αγαπητοί, δίδει η Εκκλησία μας στα ιερά λείψανα. Τα ιερά λείψανα είναι τμήματα του σώματος εκείνων των ανθρώπων που αγωνίστηκαν πολύ στην επί γης ζωή τους, που μεταμόρφωσαν τα πάθη τους σε αρετές και αξιώθηκαν να ενωθούν με τον Χριστό. Και αυτά τα λείψανα ευωδιάζουν και θαυματουργούν.

Ας προσέξουμε πώς η Εκκλησία ετίμησε και τιμά τα λείψανα και πώς ο άγιος Βλάσιος διαφύλαξε τα λείψανά του και τα έφερε στο φως».
Και σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, ο οποίος ήρθε και προσκύνησε τον τάφο και τα λείψανα του αγίου Βλασίου. «Θυμάμαι τον άγιο Παΐσιο όταν ήρθαμε εδώ μαζί το 1980 και έπεσε κάτω με ευλάβεια να προσκυνήσει τα ιερά λείψανα του Αγίου. Και με δίδαξε και μας διδάσκει όλους αυτή η συμπεριφορά, πώς πρέπει να τιμάμε τους αγίους μας.

Και ιδιαίτερα, να τους τιμάμε μιμούμενοι τις αρετές τους».
Η καθιερωμένη λιτάνευση των ιερών λειψάνων και της Εικόνος των Αγίων, που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της αγιωνύμου ημέρας στην Πάλαιρο, δεν πραγματοποιήθηκε κι εφέτος λόγω των γνωστών απαγορεύσεων.