Εορτασμός της Πάγκοσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου στο Αγγελόκαστρο (Photos)

Εορτασμός της Πάγκοσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου στο Αγγελόκαστρο

Εορτασμός για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου από «Το σεντούκι του παππού» της Αριάδνης Δάντε στο Αγγελόκαστρο

Το Σάββατο, 1 Απριλίου 2023, η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε, ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Θεόδωρος Τσιλίκας και τα μέλη του ερευνητικού προγράμματος που φέρει τον τίτλο «Το σεντούκι του παππού» συναντήθηκαν στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας και παρουσίασαν  σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς, εκπρόσωπους της Πολιτείας, καθώς και σε φίλους των βιβλίων μια εξαιρετική γιορτή.

Η γιορτή ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου εκπαιδευτικού Περικλή Καίσαρη, συγγραφέα και συλλέκτη όλων των ποιημάτων που μελετά η ομάδα στο σεντούκι του παππού.

Η γιορτή

Η γιορτή ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Προέδρου του Αγγελοκάστρου, κυρίου Παναγιώτη Κοτούμπα και τη σημαντική του αναφορά στο παιδικό βιβλίο και τη σχέση όλων μας με τα βιβλία.

Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη χαρά να γνωρίσουν τους πρωταγωνιστές από το ομώνυμο διήγημα της συγγραφέως μέσα από τα χείλη των 21 μελών της ομάδας.

Μετά από την αφήγηση του διηγήματος, η Αριάδνη Δάντε παρουσίασε το μήνυμα του γιου του αείμνηστου εκπαιδευτικού, Καθηγητή Γναθοσκοπικής Χειρουργικής, Παναγιώτη Καίσαρη προς τα μέλη της ομάδας.

Σύνδεσμος:  Χαιρετισμός Εκδήλωσης από τον Πάνο Καίσαρη

Έπειτα, την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κύριος Λάμπρος Δημητρογιάννης.

Εορτασμός της Πάγκοσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου: Οι κανόνες του παιχνιδιού

Στη συνέχεια, η Αριάδνη Δάντε εξήγησε στο κοινό τους κανόνες του παιχνιδιού που παίζει η ομάδα στις συναντήσεις της και επεξήγησε την πολύπλευρη καλλιέργεια των μελών τη ομάδας: γνωριμία με τις ψηφιακές συσκευές, εκφραστική ανάγνωση, γεωγραφία, λαογραφία, ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, δημιουργική γραφή, ψηφιακή αφήγηση, παιχνιδοποίηση, παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου, ρητορική, ενδυνάμωση αυτοεικόνας, κλπ.

Σε κάθε παιχνίδι υπάρχουν πέντε ρόλοι που υπόσχονται νίκες και ποτέ ήττες. Η ομάδα παίρνει μόνο τέσσερις από τους πέντε ρόλους του παιχνιδιού: του Αφηγητή, του Εξερευνητή Διαδικτύου, του Ζωγράφου και του Παρουσιαστή. Κάθε φορά αναζητείται ο πέμπτος παίκτης: ο Καλεσμένος. Η ομάδα γνωρίζει τον καλεσμένο μέσω του παρουσιαστή, ο αφηγητής του απαγγέλει ένα ποίημα από το σεντούκι και ο εξερευνητής Διαδικτύου τον ξεναγεί σε μια χώρα. Έπειτα, ο ζωγράφος του παραθέτει μια ζωγραφιά με τη σκηνή και ύστερα ο καλεσμένος καλείται να δημιουργήσει μια μικρή ιστορία.

Οι εκπαιδευτικοί Θεόδωρος Τσιλίκας, Μαρία Δώνου, Ελένη Μάντζιου και Μελίνα Μάντζιου, που αποτελούν το ενήλικο κοινό της ομάδας συμπαρουσίασαν με τη συγγραφέα τους προορισμούς των ταξιδιών και καθοδήγησαν τα παιδιά της ομάδας στις καρέκλες του παιχνιδιού. 

Πρώτος προορισμός

Εορτασμός της Πάγκοσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου: Πρώτος προορισμός η ήπειρος της Ασίας και η χώρα της Κορέας. Ο τίτλος του ποιήματος ήταν «Χίλια και χίλια χρόνια». Οι Κορεάτες τίμησαν στην ποίησή τους τους γονείς και έθιξαν το θέμα της εστίας. Ευχήθηκαν για ένα σπίτι, γιατί αυτό που επιδιώκουν οι άνθρωποι και στη σημερινή εποχή είναι μια κατοικία. Ένα σπίτι για να ζούμε καλά, να είμαστε γεροί και να δημιουργούμε όσο ζούμε.

Η σύνθεση της πρώτης ομάδας έκρυβε στον ρόλο της αφηγήτριας τη μαθήτρια Σοφία Παπαγιάννη, στον ρόλο του παρουσιαστή τον μαθητή Νικόλα Τσιτούρα, στον ρόλο της εξερευνήτριας του Διαδικτύου τη συγγραφέα Αριάδνη Δάντε και στον ρόλο του ζωγράφου τον μαθητή Σωτήρη Ρουσσογιάννη. Στην καρέκλα της καλεσμένης κάθισε η νηπιαγωγός του 3ου Νηπιαγωγείου Ναυπάκτου, κυρία Ελένη Δημητρέλλου και χάρισε στο κοινό έναν υπέροχο μονόλογο-ωδή προς τους γονείς.

Επόμενος σταθμός

Εορτασμός της Πάγκοσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου: Επόμενος σταθμός μας, ήταν η ήπειρος της Ευρώπης και για πρώτη στάση στη γηραιά ήπειρο δεν θα μπορούσε παρά να επιλεγεί η πατρίδα μας, η Ελλάδα. Αφού οικοδομηθεί η στέγη, το επόμενο που πρέπει να εξασφαλισθεί είναι η ελευθερία. Το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας και η ανάγκη των ανθρώπων για ξεσηκωμό φαίνεται στο αντάρτικο ποίημα «Βροντάει ο Όλυμπος».

Οι παίκτες της δεύτερης ομάδας ήταν ο μαθητής Άγγελος Κοτσίου στον ρόλο του αφηγητή, η μαθήτρια Ευαγγελία Καροπούλου στον ρόλο της παρουσιάστριας, η εκπαιδευτικός Μαρία Δώνου στον ρόλο της εξερευνήτριας Διαδικτύου και η μικρή Μαρέβα Αρωνιάδα στον ρόλο της ζωγράφου. Στην καρέκλα της καλεσμένης κάθισε η μαμά Δώρα Μακρυπίδη από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου. Με αφορμή το ποίημα και τις πληροφορίες που έλαβε η Δώρα, εξιστόρησε σε όλους όσα διαδραματίστηκαν στον Όλυμπο τότε που ως θεά Ήρα βοήθησε τον Δία να ανέβει στον θρόνο του.

Τρίτος προορισμός

Εορτασμός της Πάγκοσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου: Περνώντας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού Ωκεανού, φτάνουμε στην Αμερική. Ο τρίτος προορισμός ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το μήνυμα του ποιήματος είναι η αυτοπροστασία και ο σεβασμός στον αντίπαλο, αλλά και σε όλα τα πλάσματα της φύσης, ανεξαρτήτως μεγέθους. Ο τίτλος του τρίτου ποιήματος ήταν «Η γαλαζονούρα μύγα», η οποία τσίμπησε το κοινό με ποιητικό τρόπο για να δώσει το μήνυμα πως «Η ζωή μας είναι πολύτιμη και οφείλουμε εμείς οι ίδιοι να την προστατεύουμε». 

Στο τρίτο παιχνίδι έπαιξε η αφηγήτρια Ελένη Μάντζιου, η παρουσιάστρια Αγγελίνα Νταλιάνη, ο εξερευνητής Διαδικτύου Θεόδωρος Τσιλίκας και η μικρή ζωγράφος Έλενα Τσιλίκα. Στη θέση της καλεσμένης κάθισε η Ιωάννα Σερμιντζέλη, μια προσωπικότητα με ιστορία στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας, που άκουσε τη γαλαζονούρα μύγα, περπάτησε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και μοιράστηκε μαζί μας την ιστορία της.

Τέταρτη στάση

Εορτασμός της Πάγκοσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου: Η τέταρτη στάση πραγματοποιήθηκε στη γειτονική ήπειρο της Αφρικής, στο Ζαΐρ. Ζωή με μοναξιά και μονοτονία δε γίνεται και γι’ αυτό στο Ζαΐρ χορεύουν και διαλέγουν το ταίρι τους. Το χορευτικό ποίημα φανερώνει την ανάγκη των ανθρώπων για συντροφιά και αναδεικνύει την παντοτινή αγάπη στο ζευγάρι. Εκτός από τις ανάγκες των λαών για ένα γερό σπίτι, ελευθερία, σεβασμό στα άλλα πλάσματα και αυτοπροστασία, το 4ο παιχνίδι σημαίνει την ώρα της αγάπης. 

Ο τίτλος του ποιήματος ήταν «Διαλέχτε, διαλέχτε» και στην καρέκλα της καλεσμένης κάθισε η Εικαστικός Μαρία Μαχαλιώτη, από το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Αγρινίου. Αφηγήτρια του ποιήματος ήταν η Ευαγγελία Σούμπαση, παρουσιαστής ο Γιώργος Σώκος, εξερευνήτρια Διαδικτύου η εκπαιδευτικός Μελίνα Μάντζιου και ζωγράφος ο Ορέστης Τσιτούρας. Η Μαρία, αφού συνέλεξε όλες τις πληροφορίες, μοιράστηκε μαζί μας την ιερή αποστολή της να διδάξει ζωγραφική στα παιδιά της Αφρικής.

Πέμπτο παιχνίδι

Εορτασμός της Πάγκοσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου: Στο πέμπτο παιχνίδι ο καλεσμένος Θοδωρής Τσιλίκας εμπνεύστηκε από τα μέλη της ομάδας, ήπιε το «Τσάι» των Αυστραλών και με την ιστορία του έκανε τα παιδιά να ξεκαρδιστούν από τα γέλια.

Ευχαριστίες

Για την άρτια διοργάνωση της γιορτής εκφράζεται η ευγνωμοσύνη στις Εκδόσεις Τσιπούπολη (www.chipoupolis.com) για το υλικό και τα αναμνηστικά της παρουσίασης, στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου για το κέρασμα στους μεγάλους, στον επιχειρηματία Γιώργο Λάμπρη από το ΚΤΗΜΑ ΠΙΘΑΡΙ για τα πεντανόστιμα γεύματα των παιδιών, στο ανθοπωλείο Kosmas Flowers για τη πανέμορφη σύνθεση των λουλουδιών.

Εκφράζονται θερμές ευχαριστίες στον Πρόεδρο του χωριού, Παναγιώτη Κοτούμπα  για την ουσιαστική τοποθέτησή του στην ομιλία του και το αναμνηστικό δώρο στη συγγραφέα, στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου και στα γλυκά πρωτάκια της κυρίας Ελένης Μάντζιου για την παρουσία τους, στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου για την επικοινωνία της εκδήλωσης και την παρουσία τους, στον σκηνοθέτη Γιώργο Λουριδά, πρώτο καλεσμένο στα παιχνίδια της ομάδας για την παρουσία και το μήνυμά του στους μαθητευόμενους παραγωγούς ψηφιακού περιεχομένου, στην κυρία Βίκυ Αγγέλη που παραβρέθηκε στη γιορτή μας και προσέφερε τα συλλεκτικά ημερολόγια της ΑΓΡΙΩΝΙΣ στην ομάδα.

Υπενθυμίζεται πως «Το σεντούκι του παππού» συνεχίζει τα μηνιαία ταξίδια του με διαβατήριο την αγάπη για τα παιδιά, την ποίηση και την τεχνολογία και θα προσπαθήσει να προικίσει τα παιδιά με γνώσεις και αγαθές έξεις.

Ευχαριστούμε το κοινό που παραβρέθηκε και γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου μαζί μας.

Χρόνια πολλά, παιδιά! Χρόνια πολλά, Βιβλία!

Εορτασμός της Πάγκοσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου

Εορτασμός της Πάγκοσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου

Εορτασμός της Πάγκοσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου

Εορτασμός της Πάγκοσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου

Εορτασμός της Πάγκοσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου

Εορτασμός της Πάγκοσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου

Εορτασμός της Πάγκοσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου

Εορτασμός της Πάγκοσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου

 

Διαβάστε επίσης: «Άσμα Ασμάτων»: Το έργο του Σολομώντα στην Πειραματική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου