Το εορτολόγιο σήμερα (Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021)

Σήμερα 16 Ιουνίου 2021 εορτάζουν:

  • Άγιος Τύχων ο Θαυματουργός επίσκοπος
  • Άγιος Μάρκος Ιερομάρτυρας επίσκοπος Απολλωνιάδος
  • Άγιοι Πέντε Μάρτυρες οι εν Νικομήδεια
  • Άγιοι Σαράντα Μάρτυρες οι Ρωμαίοι
  • Άγιος Μνημόνιος επίσκοπος Αμαθούντος Κύπρου
  • Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου του Συκεώτου
  • Σύναξη της Θεοτόκου «εν Διακοναίς»
  • Άγιος Ελάππας

Άγιος Τύχων ο Θαυματουργός επίσκοπος

Ημερομηνία Εορτής:
16/06/2021

Τύπος εορτής:
Σταθερή. Εορτάζει στις 16 Ιουνίου εκάστου έτους.

Βλάβην ὀλοθρεύοντος ἐκφυγὼν Τύχων,
Ζωῆς τυχὼν γέγηθε τῆς ἀνωλέθρου.
Ἕκτῃ καὶ δεκάτῃ κατερύκακε γαῖα Τύχωνα.

Ο Άγιος Τύχων, έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Αρκαδίου και Ονηρίου. Καταγόταν από ευσεβή οικογένεια, οι δε ενάρετοι γονείς του τον ανέθρεψαν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», γι’ αυτό πολύ γρήγορα ο Τύχων διακρίθηκε για το ήθος του χαρακτήρα του, τη σύνεση, τη διάκριση και τη μελέτη των θείων Γραφών.

Σε νεαρή ηλικία και εκτιμώντας τις σπάνιες αρετές του, ο επίσκοπος Μνημόνιος (τιμάται 16 Ιουνίου) τον χειροτόνησε διάκονο. Γρήγορα όμως η αρετή του και η σπουδαία κατηχητική του δράση τον ανέδειξαν διάδοχο του Μνημονίου.

Ως Επίσκοπος διακρίθηκε για τα διοικητικά του χαρίσματα, τη φιλανθρωπική του δραστηριότητα και τη διάδοση του λόγου του Θεού, η οποία έφερε πλούσιους καρπούς, μεταστρέφοντας πολλούς ειδωλολάτρες. Ο Άγιος Τύχων κατέστρεψε πολλούς ειδωλολατρικούς ναούς και στη θέση τους ύψωσε χριστιανικούς. Τιμήθηκε μάλιστα από τον Πανάγαθο Θεό και με το χάρισμα της θαυματουργίας, επιτελώντας πολλά θαύματα και πολλές ιάσεις και ευεργεσίες. Με την θερμή προσευχή του αναζωογόνησε ακόμη και την ξερή και χέρσα γη της περιοχής για να βοηθήσει τους πτωχούς και αδύναμους αγρότες, οι οποίοι είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο. Έζησε με προσευχή, άσκηση, νηστείες και προπάντων ταπείνωση και αγωνίστηκε μέχρι και την τελευταία του πνοή για την Ορθοδοξία και την αλήθεια.

Εκοιμήθη ειρηνικά και κηδεύτηκε μέσα σε γενική συγκίνηση.

saint.gr