Επιδότηση καυσίμων: Έρχονται οι ανακοινώσεις για το fuel pass

Μέσα στην εβδομάδα «κλειδώνει» και ανακοινώνεται το νέο πακέτο στήριξης για τα καύσιμα, την ώρα μάλιστα που το ένα ρεκόρ διαδέχεται το άλλο και ουδείς είναι σε θέση να πει πότε θα κλείσει αυτός ο κύκλος της ακρίβειας, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν ακόμη πιο δυσμενείς προβλέψεις για την πορεία των τιμών και μάλιστα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Αύριο θα γίνουν οι γίνουν γνωστά τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο 5μηνο του 2022, που σύμφωνα με πληροφορίες θα δείχνουν σημαντικά αύξηση των εσόδων έναντι του στόχου, που θα επιτρέπουν την νέα παρέμβαση. Η αύξηση των εσόδων έχει προκύψει από την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, αλλά και από τον ΦΠΑ, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για το νέο πακέτο εκτιμάται ότι θα γίνουν είτε προς το τέλος της εβδομάδος με πιθανότερη ημέρα την Παρασκευή, ή στις αρχές της επόμενης.

Μέχρι και 2,8 ευρώ η βενζίνη στα νησιά

Την ίδια στιγμή η τιμή της βενζίνης τείνει να αγγίξει για μία ακόμη φορά νέα υψηλά. Στην Αθήνα η μέση τιμή τείνει να υπερβεί τα 2,4 ευρώ το λίτρο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει και τα 2,5 ευρώ. Στα νησιά, ειδικά στις Κυκλάδες είναι μία ανάσα από τα 2,8 ευρώ το λίτρο, όπως για παράδειγμα η Αμοργός.

Στις διεθνείς αγορές, η τιμή του «μαύρου χρυσού» δεν δείχνει να αλλάζει τροχιά και συνεχίζει την ανοδική της πορεία. Χθες ξεπέρασε τα 122 δολάρια το βαρέλι αν και αρχικά κατέγραφε μικρές απώλειες. Και σαν να μην έφτανε αυτό η πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου συνεχίζει την πτώση και χθες υποχώρησε στο 1,04, από 1,07 που είχε την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε αυτή τη κρίσιμη οικονομική συγκυρία ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτούν οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ μετά τη συνάντηση του με τον Χρήστο Σταϊκούρα για τη πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης ένας ακόμα καταλυτικός παράγοντας για την ενεργοποίηση του νέου πακέτου τόσο από πλευράς κλίματος όσο και από πλευράς πόρων είναι το «πράσινο φως» για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας που αναμένεται να ανάψει το Eurogroup στη συνεδρίαση του στις 16 Ιουνίου και που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 21 Αυγούστου σηματοδοτώντας το οριστικό τέλος της μνημονιακής περιόδου για την Ελλάδα.

Οι νέες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται από το οικονομικό επιτελείο προβλέπουν παράταση του μέτρου της επιδότησης στη βενζίνη με αύξηση ποσού και του αριθμού των δικαιούχων του fuel pass, επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης στην αντλία με αναπροσαρμογή του ύψους της.

 

newsit.gr